Застосування плодів каламондін в їжу

Каламондін (цітрофортунелла) – це екзотичний цитрусовий фрукт маленького розміру, що є гібридом мандарина і кумквата. Хоч зовні він схожий на мандарин або мініатюрний апельсин, але за своїми властивостями нагадує лимон. Ці дерева вирощують в горщиках для декоративного використання, але багатьох цікавить, чи можна їсти каламондін.

каламондін

Каламондін за смаком схожий на лимон

Довгий час цітрофортунелла вирощувалася тільки в Китаї, Індії, Тайвані, Японії, Індонезії та на Філіппінах. Згодом цитрус поширився по всьому світу. Багато людей полюбили каламондін за його ніжні білі квіточки і незвичайні плоди. Він цвіте круглий рік, наповнюючи повітря ароматом цитрусовим ароматом. Його фрукти використовують для приготування їжі і напоїв по всьому світу. Хоч сік цитруса каламондін дуже кислий, але його шкірка насправді солодка – і весь фрукт є їстівним.

Опис і склад фруктів

Каламондін насправді дуже маленькі – всього 2,5-4 сантиметри в діаметрі. Як і інші цитрусові фрукти, цей гібрид є сегментований плід, повний соку і насіння, під тонкою гладкою шкіркою, що нагадує шкірку мандарина. Колір шкірки буває від жовтого до жовто-оранжевого. Вона легко відділяється від внутрішньої м’якоті. Унікальна особливість цітрофортунелли полягає в тому, що його плід можна з’їсти разом з шкіркою.

Один каламондін містить близько 12 калорій, що включають невелику кількість жиру. Він забезпечує в середньому:

  • 1,2 г харчових волокон (клітковини);
  • 3,1 г вуглеводів;
  • 15,5 г води;
  • 57,4 мг вітаміну А;
  • 7,3 мг вітаміну С;
  • 8,4 мг кальцію;
  • 37 мг калію.

Застосування в кулінарії

Фрукти, вирощені самостійно, дозволяється вживати в їжу. А ось плоди з покупних дерев краще не їсти, т. К. Більшість продавців перед продажем оббризкують рослини хімікатами, щоб вони довше зберігалися.

Якщо ви зібрали урожай з власне вирощеного дерева, то знайдеться безліч способів застосування цих смачних екзотичних плодів. Ви можете використовувати сік як заміну лимонного або лаймового.

Плоди каламондін вважаються делікатесом і використовуються для ароматизації багатьох страв: від риби до супу. Розрізаний на половинки або чверті, він подається з холодним чаєм, морепродуктами і м’ясом, щоб надати їм кислий смак. Фрукти можна залишити в цукровому сиропі для подальшого використання. Ось ще кілька варіантів застосування цітрофортунелли:

  1. Коктейль «Маргарита». Завдяки каламондін смак цього напою м’якше, ніж у традиційної «Маргарити».
  2. Мармелад. Сік з натуральних фруктів потрібно довго варити (близько двох годин). В результаті він перетворюється в мармелад. Для виготовлення однієї банки мармеладу потрібно близько 25 плодів.
  3. Консерви. Для асорті можна використовувати інші тропічні фрукти (черешня Барбадосу, маракуйя, карамбола і гуава).

Кухарі пропонують поєднувати каламондін з кумкватом, папайей або журавлиною. Деякі люди використовують цітрофортунеллу як інгредієнт супу або маринаду для курки, риби і морепродуктів. Ви можете приготувати соус з каламондін і журавлини, щоб подавати обсмажену індичку з ним. Можна використовувати плоди для приготування чаю і соди.

Мармелад з каламондін

Мармелад з каламондін дуже смачний

Рецепт корисного коктейлю

Основні інгредієнти:

  • сік шести каламондін;
  • шкірка двох каламондін;
  • 2 чашки ванільного мигдального молока;
  • 2 чашки льоду;
  • 1 чайна ложка екстракту ванілі;
  • 1 чайна ложка меду.

Для більш незвичайного смаку можна додати ванільне мигдальне молоко і мед, щоб підсолодити напій.

Спосіб приготування:

  1. Розріжте все каламондін навпіл і приберіть кісточки.
  2. Вичавіть сік з шести фруктів в блендері або соковижималці.
  3. Додайте шкірку з двох плодів у блендер. Повністю роздробити її.
  4. Додайте інші інгредієнти і змішайте, поки не отримаєте бажану консистенцію.

каламондін

Каламондін перед вживанням слід очистити від кісточок

Використання соку каламондін

На Філіппінах сік цих цитрусових плодів пастеризують і розливають в пляшки для продажу. Сік каламондін можна використовувати замість лимона або лайма, щоб зробити освіжаючі напої, ароматизувати рибу, приготувати торти, мармелад, пироги, консерви, соуси, супи і чаї. Сік можна заморозити в контейнерах для кубиків льоду, зберігати їх в пластикових мішках в морозильній камері. Використовуйте кілька кубиків за один раз, щоб зробити ваші напої освіжаючими і надати їм незвичайний смак. Сік цінується завдяки своєму кислого смаку.

Застосування соку в побуті

З соку цього цитруса роблять кондиціонер для волосся. Можна зробити лосьйон в домашніх умовах. Налийте 1 літр гарячої води на нарізані тонкими скибочками плоди. Коли вода охолоне, дістаньте їх і вилийте просочену соком воду на волосся для полоскання.

Ще фруктовий сік використовується на Філіппінах для відбілювання плям від фарб з тканин, додають в дезодоранти.

Застосування соку в медицині

При укусах комах сік каламондін прибирає свербіж і роздратування. Досить просто протерти їм область укусу. Сік відбілює ластовиння і очищає шкіру від вугрів, допомагає при свербінні вульви. Він використовується як протизапальний засіб і ліки від кашлю. Трохи розбавлений препаратами, він служить проносним. У поєднанні з перцем в Малайї сік гібридів прописується лікарями для позбавлення від мокроти. Корінь каламондін входить в лікування, призначене при пологах.