Фарширований м’ясний, овочевий або круп’яної начинкою перець – одне з найпопулярніших страв європейської кухні. Існує маса варіантів його приготування: в духовці, на сковорідці, в мультиварці або казанку, на грилі. Вибравши рецепт, швидше за приступайте до його приготування, щоб порадувати своїх близьких смачним і корисним обідом.
За класичною рецептурою
Рецепти фаршированого перцю широко представлені в болгарській, румунській, молдовській, грузинської та азербайджанської кухні. Всі вони являють собою тушковане або запечене блюдо з очищеного перцю солодких сортів, наповненого начинкою. Найчастіше начинкою виступає суміш рису з фаршем, овочами, грибами або сиром.
Представлений покроковий рецепт демонструє, як готується це блюдо. Для нього буде потрібно:
- 6 перців;
- ½ кг фаршу;
- ½ скл. рису;
- 2 цибулі;
- 2 моркви;
- 4 помідори або 2 ст. л. томату;
- сіль, спеції.
Послідовність приготування перців
- М’ясо пропускають через м’ясорубку або використовують готовий фарш.
Увага! Класичний рецепт передбачає використання свинячо-яловичого фаршу, але можна взяти також курячий, індичих, баранячий.
- Промитий рис відварюють до напівготовності, тобто він повинен залишатися в середині жорстким. Решта овочі, за винятком томатів, подрібнюють, обсмажують до м’якості, поділяють на 2 частини. Одну частину з’єднують з рисом і фаршем, додають сіль і спеції.
- Підготовка перців. Для цього вимитий овоч очищають від насіння і серцевини, зрізавши ножем верхівку з хвостиком.
- Для отримання соусу томати пюрируют, змішують з рештою обсмаженими овочами, потім гасять, посолити і поперчити, при необхідності додатково додавши воду.
- Напівфабрикат заповнюють підготовленою начинкою, укладають в товстостінну каструлю або сотейник, заливають соусом. Гасять в духовці 40-50 хв. під кришкою до готовності.
На грилі
Оригінальний рецепт – перець, начинений соковитим м’ясним фаршем, овочами, зеленню з соусом барбекю і запечений на грилі. Він порадує вишуканим, багатогранним смаком навіть найвибагливіших гурманів. На його приготування потрібно 40-60 хв. і наступний набір продуктів:
- 6 салатних перців;
- ½ кг яловичини;
- 400 г бекону;
- 1 цибулина;
- 2 зуб. часнику, спеції і сіль.
Для соусу:
- по 1 шт. цибуля, перець чилі, лимон і апельсин;
- по 2 гілки кінзи, розмарину і чебрецю;
- по 3 г гвоздики, чорного перцю, кмину і насіння кропу;
- по 5 шт. лаврових листів і часниковий зубчики;
- 1 ч. Л. гірчиці;
- 1 десерт. л. копченої паприки;
- 2 ст. л. масла
- по ½ скл. цукру, яблучного соку, яблучного оцту і томату;
- 1 скл. води, сіль.
Для глазурі:
- 2 ст. л. води;
- по 75 г коричневого цукру і готового соусу;
- 125 г слив. масла.
Готується такий варіант фаршированих перців просто.
- Спочатку необхідно зробити соус з лука, часнику і перцю чилі, подрібнивши їх і обсмажити 5 хв в маслі. Потім розтерти в ступі пряні трави і спеції, додавши до них цедру апельсина і сіль. Змішати з овочами. Всипати цукор, додати гірчицю і томат, влити яблучний сік і оцет, а також соки, вичавлені з лимона і апельсина. Всю суміш тушкувати 10 хв.
- Зробити глазур, з’єднавши для цього цукор і воду і проварити їх, потім додати масло. Змішати глазур з невеликою кількістю соусу.
- Підготувати начинку, змішавши фарш з порубані цибулею і часником, сіллю і перцем.
- Нафарширувати перці начинкою, попередньо вимивши і звільнивши їх від насіння і серцевини, розрізавши уздовж на половинки. Обернути наповнені фаршем напівфабрикати смужками бекону.
- Викласти овочі на решітку гриля. Не забуваючи перевертати їх, запекти 15 хв., Потім змастити глазур’ю і знову 3 хв. запікати. Подавати гарячими, полив соусом.
В мультиварці
Використання мультиварки для приготування фаршированих овочів – безтурботним спосіб зробити смачне і ситне блюдо. Овочі виходять соковитими і ніжними. Серед інших переваг гасіння:
- можливість відкласти підготовку до певної години;
- відсутність необхідності контролю над процесом;
- безпеку і захист від підгоряння.
Цей варіант високо оцінять молоді мами і працюють люди, а також ті, хто стежить за своїм здоров’ям. Загальний час приготування страви – 75 хв., Термічної обробки – до 45 хв.
Для фаршированих перців, тушкованих в овочевий підливі потрібно:
- 8 середніх за розміром салатних перців;
- 300 г фаршу – яловичого або курячого;
- ½ скл. відвареного до готовності рису;
- цибулю і моркву по 1 шт .;
- вода, раст. масло, сіль, перець.
Приготувати начинку, змішавши фарш з рубаним луком, відвареним рисом, приправивши сіллю і перцем. Нафарширувати заздалегідь підготовлені перці. У чашу мультиварки влити трохи раст. масла, викласти в 1 шар наповнені начинкою напівфабрикати. Обсмажити їх кілька хвилин, вибравши для цього на панелі управління режим «Жарка». Після цього влити гарячу воду, наполовину покриваючи нею овочі, додати подрібнену моркву, цибулю і сіль. Готувати 30-45 хв, вибравши на панелі режим «Варка» або «Гасіння на пару», не забувши в середині процесу перевернути овочі.
Увага! Готуючи фаршировані перці в мультиварці, гасити їх можна в овочевий підливі, в бульйоні, томатному або сметанному соусі.
Використовуючи вищеописані способи, фаршировані перці можна готувати не тільки в літньо-осінній період, а й взимку або навесні, взявши для цього заморожені овочеві напівфабрикати. Завдяки фото та покроковим рекомендаціям, з рецептами впорається навіть початківець кулінар.
А який Ваш улюблений рецепт перців?