Ріпчасту цибулю користується величезною популярністю в усьому світі. Він входить до складу багатьох страв, адже відрізняється насиченим смаком і безліччю корисних речовин. Ця приправа активно використовується не тільки в літню пору, а й взимку завдяки заготівлях старанних господинь. Численні рецепти маринування, сушіння та засолювання лука дозволяють зробити зимове меню сім’ї більш різноманітним і корисним.
Загальна характеристика рослини
Незважаючи на те що в природі існує приблизно 300 видів цибулі, найбільш затребуваним є ріпчаста. Він може бути солодким, півострів і гострим. Також окремо варто цибулю-шалот, який відрізняється м’яким смаком. Активно використовується в кулінарії і зелені пір’я рослини, що концентрують у собі величезну кількість вітаміну С. З ним зовні схожий цибулю-порей, який все літо дає соковиті і довгі листя з помірним запахом.
Лук має бактерицидну, протизапальну, сечогінну і ранозагоювальну дію. Він покращує роботу жовчного міхура і серця, зупиняє бродіння в кишечнику і т.д. У цій рослині міститься безліч вітамінів: С, Е, вітаміни групи В і провітамін А. Також в ньому багато ефірних масел, органічних кислот і всіляких мінеральних солей.
Завдяки своїм смаковим властивостям лук в якості приправи активно додається в соуси, салати, підливи, супи, а також рибні та м’ясні страви. Такий цінний продукт необхідний і для зимового меню, тому старанні господині зазвичай вдаються до заготівлі лука.
Маринування цибулі
Одним із способів заготовки лука є його маринування. Завдяки такій обробці рослина зберігає свої корисні властивості і набуває цікавий смак.
Рецепт «Три кольори»
Щоб цибуля була смачною, а також мав гарний зовнішній вигляд, його варто замаринувати особливим способом. Складові:
- цибуля – 1 кг,
- вода – 1 л,
- буряк – 100-150 г,
- куркума – ½ ч. л.,
- сіль – 1 ст. л.,
- оцет 9% – 100 г,
- соняшникова олія – 2 ст. л.,
- цукор – 1 ст. л.
Цибуля маринована з буряком
Спочатку цибулини обробляються окропом і нарізаються півкільцями або цілими кільцями. Для підготовки маринаду в воду (обов’язково холодну) додається масло, оцет, сіль і цукор. Потім в першу банку укладається тільки нарізка, в другу банку додатково кладуться шматочки буряка, а в третю кидається щіпка куркуми. Після цього вміст кожної банки заливається маринадом.
Заповнені ємності ставляться на кілька годин в холодильник. Вже на наступний день мариновану приправу можна вживати в їжу. При цьому під капроновими кришками вона може простояти в холодильнику протягом всієї зими.
Зелені пір’я в маринаді
Така приправа зазвичай додається в рибні та м’ясні страви, до курки і бутербродів. Вона надає їжі яскравість і більш насичений смак. Інгредієнти (на 4 банки по 0,5 л):
- зелена цибуля – 2 кг,
- оцет – 3 склянки,
- гвоздика – 4 шт.,
- гірчиця – 1 ч. л.,
- селера – 1 ч. л.,
- чорний перець – 1 ч. л.,
- вода – 3 склянки,
- сіль – 2 ст. л.,
- цукор – ½ ч. л.
В простерилізовані банки рівномірно закладається суміш перцю, гвоздики, селери і гірчиці. Після ретельного миття цибулю подрібнюється на невеликі шматочки (5-8 см) і щільно укладається в банки на прянощі.
Далі в кип’ячену воду додаються зазначені порції оцту, солі і цукру. Цим маринадом наповнюються банки з нарізкою (не до самого горлечка). Важливо заздалегідь видалити з консервації повітря, перешкодивши вміст ножем або довгою шпажкою. Після цього тара накривається жерстяної кришкою, стерилізується (15 хв) і заходить. Протягом місяця консервація повинна простояти в прохолодному місці, і потім може вживатися в їжу.
Заготівля лука за допомогою висушування
Сушена приправа часто використовується в м’ясних стравах, різних супах і салатах. Вона зберігає приємний смак і може довго зберігатися в сухих і закритих ємностях.
Якщо ріпчасту цибулю сушити при температурі від 60 до 65 ° C, тоді він збереже свій природний колір (при більш високій – потемніє). Ця рослина зазвичай сушиться в електричної або газової печі. Для сушіння використовуються тільки хороші цибулини без цвілі і гнилі. Складові:
- цибуля – 1,3 кг,
- вода – 1 л,
- сіль – 50 г.
Рослина очищається від лушпиння, старанно промивається і нарізається шматочками або кільцями (товщина – не більше 5 мм). Далі літр води змішується з ложкою солі і доводиться до кипіння. Потім нарізка заливається на 15 хв остиглим розсолом, після чого вода повністю зливається, а просолені шматочки рівномірно викладаються на деко.
У газовій печі при температурі 60 ° C нарізка сушиться від 4 до 6 год. При цьому важливо регулярно помішувати шматочки, щоб вони не підгоріли. По закінченню сушки повністю готовий продукт складається в чисту банку або поліетиленовий пакет і щільно закривається.
Увага! У електросушарці можна висушити лук набагато якісніше і швидше (за 2-3 години).
Способи засолювання лука
Заготівля лука передбачає можливість його засолювання з іншими приправами, що дозволяє поліпшити смак звичайних страв. Складові:
- цибуля – 1 кг,
- петрушка – 1 кг,
- сіль – 0, 71 кг,
- вода – 1 л.
Петрушка і очищені головки цибулі ретельно подрібнюються і пересипаються крупною сіллю (10 г). Отримана суміш розкладається по банках і ретельно утрамбовується. Потім вміст ємностей заливається кип’яченою сумішшю води і солі. Після цього банки, закриті лише капроновими кришками, переносяться в прохолодне місце для постійного зберігання.
Засолка зеленого пір’я
Відмінним способом консервації зеленої цибулі є його засолювання. Вона не вимагає надмірних зусиль від господині, але дозволяє зберегти смак і колір продукту. Складові:
- зелені пір’я – 1 кг,
- сіль – 200 г,
- соняшникова олія – 2-4 ст. л.
Спочатку вимита зелень подрібнюється на невеликі шматочки (по 2-3 см), після чого змішується з сіллю. Далі рекомендується розтовкти суміш руками або ложкою.
Увага! Перед змішуванням лука з сіллю потрібно надіти рукавички. В іншому випадку ця суміш може викликати роздратування шкіри на руках.
Потім готова суміш утрамбовується в стерилізовані банки таким чином, щоб вона цілком покрилася соком. Зверху продукт заливається олією (2-4 ст. Л.) З метою створення захисного шару. Потім банки закриваються бляшаними або капроновими кришками.
Таким чином, заготівля лука може виконуватися декількома способами, кожен з яких дозволяє зберегти смакові якості продукту. Завдяки працям господині зимове меню сім’ї буде наповнене вітамінами і корисними речовинами, а страви залишаться такими ж смачними і ароматними, як і влітку.