Коли ми чуємо рефрен знаменитої народної пісні «Калина червона, калина визріла …», перед нашим внутрішнім зором відразу ж постають витончені кисті напівпрозорих багряних ягід. Підвішені в прохолодному місці, грона стиглої калини можуть чудово зберігатися в домашніх умовах аж до настання новорічних свят, проте через їх характерною гіркуватості далеко не всі готові ласувати цими вітамінними ягідками в свіжому вигляді. Таким вередунам можна порадити зробити з калини солодкі заготовки на зиму, благо, що рецептів приготування подібного роду десертів існує безліч. До числа найбільш популярних з них відносяться: желе з цукром без варіння, класичний джем, калина в меду, традиційне варення, сік без кип’ятіння і ароматне калинове вино.
Солодкі заготівлі з калини
Традиційний рецепт калинового варення
За своїм лікувальним ефектом при застудах ці ласощі нітрохи не поступається широко розрекламованого малиновому варення, а за вмістом вітаміну С, воно перевершує навіть знамениту «вітамінну бомбу», якою прийнято називати джем з сиротертой чорної смородини.
Складові:
- добірні ягоди калини (без гілочок) – 2 кг;
- вода – 0,2 л;
- цукор – 2 кг.
Порядок приготування:
- Відокремте ягідки від гребенів і переберіть їх – недостиглі або підгнилі плоди відкиньте в сторону, а першосортні ягоди зважте, вимийте і в один шар розкладіть на лляному рушник.
- Поки калина обсихає, візьміть товстостінну сталеву або сіталловимі каструлю, всипте в неї цукор, залийте його водою і поставте ємність на найменший вогонь.
Варення з калини
- Варіть сироп при безперервному помішуванні до остаточного розчинення всіх кристаликів цукру. Коли тягуча солодка рідина почне міхур, складіть підсохлі до цього часу ягідки в іншу (подібну першої) каструлю і залийте їх киплячим сиропом. Прикрийте каструльку з напівфабрикатом варення кришкою і залиште її на кухонному столі на 5-6 годин.
- Через зазначений час поставте ємність з ягодами на конфорку. Доведіть сироп до кипіння і варіть калинове варення (при мінімальному нагріві) протягом 20-25 хв, після чого розкладіть його по маленьким, прожареним в духовці, баночках, закатати їх і укутайте товстим махровим рушником.
- Остигнуло під імпровізованим «ковдрою» ласощі, приберіть в комору.
Калинове желе без варіння
Щоб калина найкращим чином зберегла всі свої корисні властивості з неї можна приготувати смачну і неймовірно красиве желе, рецепт якого не має на увазі будь-якої термічної обробки ягід. Складові:
- калина;
- цукор.
Увага! Для приготування такого десерту годяться тільки великі і дуже стиглі (напівпрозорі на світлі) ягоди з ніжною, лопаються від несильного натискання, шкіркою.
Порядок приготування:
- Грона калини складіть в друшляк і промийте їх під краном. Після того як вода стече з кистей, акуратно відокремте ягоди від гребенів і розкладіть їх на кухонному рушнику.
- Коли ягідки обсохнуть, дерев’яною ложкою малими порціями протріть їх через сито або емальований друшляк з дрібними дірочками. Решта поле цієї операції шматочки шкірки і насіння викиньте, а калиновий сік з м’якоттю злийте в мірну ємність і обчисліть його обсяг.
- Відміряйте такий же обсяг цукрового піску і з’єднайте його з протертою ягідної масою.
- Інтенсивно перемішайте пюре дерев’яною лопаткою. Коли останні кристалики цукру розчиняться в калиновому соку, розкладіть напівфабрикат желе по маленьким, сухим, заздалегідь простерилізованою баночках, закрутіть їх кришечки і поставте ємності з ягідної масою на верхню полицю холодильника.
- Через деякий час пюре загусне і перетвориться в красиве, з пікантною гірчинкою желе, яке може зберігатися в погребі або в тому ж холодильнику протягом 3-4 місяців.
Калиновий джем
Такий насичений вітамінами, нескладний у приготуванні і неймовірно смачний джем, стане чудовою альтернативою мармеладу і іншим, не дуже корисним магазинним солодощів. Складові:
- ягоди калини;
- цукровий пісок.
калиновий джем
Порядок приготування:
- Грона калини занурте на 5-10 хв в таз з водою, після чого вимийте їх під краном і розкладіть на чистій полотнині.
- Коли ягідні кисті повністю висохнуть, обберіте з них виключно здорові і стиглі плоди.
- Добірні ягоди пропустіть через електричну соковижималку, щоб відокремити мезгу і кісточки.
Порада. Якщо такого агрегату у вас немає, викладіть ягоди у жароміцних скляну форму і поставте їх на 10 хв в середньо нагріту духовку. В результаті такої термообробки плоди розм’якшуватися і ви зможете з легкістю протерти їх через друшляк.
- Зважте, що вийшло після протирання ягідне пюре і всипте в нього цукровий пісок, отмеряний з розрахунку 1,2 кг на кожен кг фруктової маси.
- Залиште каструльку з джемово заготівлею на столі на 30-40 хв. За цей час 5-6 разів перемішайте пюре, щоб цукор в ньому по можливості розчинився.
- Поставте посудину з ягідним пюре на працюючу упівсили конфорку, доведіть калиновий джем до кипіння. Безперервно заважаючи масу дерев’яною лопаткою, проваріть її протягом 5 хв, після чого розкладіть готовий десерт по прожареним в духовці баночках, закатати їх, переверніть догори дном, і залиште остигати під товстою ковдрою
Калиновий сік без кип’ятіння
Кількість корисних речовин в заготовленому таким способом соку ненабагато відрізняється від їх змісту в свіжих калинових ягодах. Складові:
- ягоди калини (без гребенів) – 1 кг;
- цукор – 0,2 кг.
приготування:
- Вимийте грона калини та розкладіть їх на чистому полотні. Коли пензлика обсохнуть, обірвіть з них ягоди і зітреш їх в дерев’яній або кам’яній ступці.
- Вийшло в результаті ягідне пюре викладіть в прокип’ячену і просушену марлю і відіжміть з нього сік.
- Всипте в сік цукор і заважайте напій до повного розчинення цукрового піску, після чого розлийте його в сухі стерильні пляшечки (для цих цілей добре підходять скляні пляшки від кетчупів), загорніть на них кришечки і приберіть напій на зберігання в холодильник.
Калинове вино
При помірному вживанні цей екзотичний алкогольний напій тонізує організм і сприяє підвищенню імунітету. Складові:
- дуже стиглі ягоди калини (без гілочок) – 1 кг;
- вода відфільтрована – 1,7 л;
- цукор – 0,3 кг;
- родзинки – 1 ст.л.
Вино з калини
приготування:
- Ягоди переберіть і, якщо вони чисті на вигляд, не мийте їх, а відразу розімніть дерев’яним товкачем і перекладіть вийшло пюре в трилітрову сулію.
- Всипте в ягідну масу ½ склянки цукру, влийте склянку води, після чого додайте в винну заготовку родзинки, який активізує процес її бродіння.
- Горловину пляшки обв’яжіть марлею і поставте посудину на 4 дні в тепле місце.
- Заграла за цей час рідина процідіть через марлю, мезгу відіжміть і викиньте, а сік залийте в нову бутель, додайте до нього 1,5 л води і ½ склянки цукру.
- Ємність з майбутнім вином закупорте і поставте на водяну затвор. Через 3 дні відкрийте пробку, всипте в вино залишилися півсклянки цукру і знову встановіть водяний затвор.
- Приблизно через місяць (коли зі шланга затвора перестануть виходити бульбашки газу) злийте калинове вино з осаду, розлийте його по маленьким пляшках, забийте їх пробками і винесіть в льох.
Незважаючи на те що ягоди калини мають специфічний гіркуватий смак, не варто з цієї причини відмовлятися від їх вживання. Неодмінно спробуйте приготувати з них джем або желе, і ви переконаєтеся, що заготовки з калини можуть бути не тільки корисними, але й дуже смачними.
Заготівля соку калини на зиму: відео
Заготівля калини на зиму: фото