Алича Кубанська Комета, перша серед Російських слив

посадка дереваУлюблениця садівників і «робоча конячка» саду, алича Кубанська Комета здивує розміром, порадує достатком, надихне невибагливістю. Середньорання, зимостійка, дає море плодів виняткового смаку – доречна на будь-якій дачі і в фермерському саду. Що важливо знати про лідера ніші садівникові – опис, питання агротехніки, гідності і дрібні нюанси.

Походження, коротка характеристика

Належить до нової групи кісточкових, продукту гібридизації аличі звичайної і китайської сливи. Назва «Російська зливу» група отримала з легкої руки американців, дегустувати продукт російської селекції. Культура отримана на селекційній станції Н.І. Вавилова в Криму. Батьківська пара – алича Піонерка × зливу скороплодная.

За плечима авторів, Єрьоміна Г.В., Забродін С.Н. більше 80 сортів кісточкових, але одна з перших робіт селекціонерів над принципово новою групою стала кращою.

Сорт включений в 1987 р в Держреєстр, рекомендований для більшості регіонів – від Північно-Кавказького, Північно-Західного до нижневолжские, Центрально-Чорноземного. Універсального призначення: плоди гібридної аличі використовуються в свіжому вигляді, в заводській переробці, в сезонної консервації.

Плодоносить алича Кубанська Комета через 2-3 роки після висадки. Середня продуктивність молодого дерева – до 10 кг, з віком сорт виходить на максимальну продуктивність – до 45-50 кг. Промислова продуктивність аличі – до 25 т / га (посадка 5 × 3 м, насіннєвий підщепа). Плодоношення розтягнутий – до 2-х тижнів, має 2-3 основних збору.

зливу в садуПлоди кубанської комети

Час дозрівання аличі – остання декада липня. На півдні Комету збирають в середині липня, в північних регіонах дещо пізніше – на початку серпня. Орієнтовні терміни плодоношення – практично на 30 днів раніше Ренлода Альтана.

Помологічна опис

Дегустаційна оцінка сорту:

  • свіжих плодів – більш 4.6 балів;
  • варення, компоту – близько 4.6 балів;
  • соків з м’якоттю – близько 4.4 балів.

Хімічний склад: цукру 7.7%, сухі речовини 12%, кислоти 1.7%, пектини 0.58%, кислота аскорбінова 5.8 мг / 100г.

Основні морфологічні ознаки:

  • дерево слаборосле, до 2.5-3 м. Крона плоско-округла, частіше рідкісна. Річний приріст на перших роках досягає 1.5 м. До 5-6 року інтенсивний розвиток приросту припиняється, завершується формування властивої кроні форми;
  • втечу горизонтальний, середньої товщини, з характерним засмагою з південного боку. Кора гладка, що не свилеватая, сіра. Обростаючі гілочки короткі;
  • листові пластини середні, слабохвилясті, з пильчато-городчатим краєм, не опушене, блискучі. Напрямок зростання – вертикальне, форма – еліптична, колір зелений;
  • плодоніжки товсті, короткі, до плодів кріпляться щільно;
  • частково самоплодовий сорт – рідкісна риса для аличі, перехресного запилення не вимагає;
  • кращі запилювачі – Мандрівниця, Золото Скіфів, Мара;
  • квіткові бруньки численні, дрібні, з блідо-рожевими лусками, відростають від втечі. З нирки формується дві квітки – білих, з дрібними назад-яйцевидні среднегофрірованнимі пелюстками;
  • плід аличі великий, 30-35 г в середній масі, окремі до 45 г, форма довгаста (округло-яйцевидна), асиметрична: вершина вужча, підстава ширше. Шов рівномірний, слабо виражений;
  • колір плодів в повній стиглості – від яскраво-червоного з легким малиновим відтінком до практично фіолетового. Шкірочка міцна, восковий наліт незначний;

вирощування слив

  • м’якоть середньої щільності, янтарно-жовта, з червонуватим «засмагою» поблизу шкірки, волокнистої консистенції. Смак кисло-солодкий, з цікавим смаком абрикоса, яскравий, що запам’ятовується;
  • кісточки середні або дрібні (4.2% від ваги плоду), полуотделяющіеся, овальної форми, із загостреною вершиною, шерховатая.

Зимостійкість дерев висока. Квіткові бруньки аличі схильні до підмерзання, а й при попаданні під заморозки продуктивність особливо не впаде. Посухостійкість середня. Алича Кубанська Комета мало пошкоджується шкідниками, її стійкість до грибкових уражень – середня: потребує ретельного догляду, в профілактичних обробках.

Переваги і недоліки сорти

переваги:

  1. Рідкісна здатність аличі до адаптації в кліматі різних регіонів – від Північного Кавказу до Південного Уралу.
  2. Регулярне рясне плодоношення; перезрілі плоди аличі Кубанська Комета довго не осипаються, щільні, транспортабельні. Зняті в техспелості, дружно дозрівають.
  3. Відмінні смакові якості.
  4. Транспортабельність, дружне дозрівання при переході з технічної стиглості в повну.
  5. Рівномірне фарбування.
  6. Висока зимостійкість.

Серед недоліків:

  • при перевантаженні аличі спостерігається помітне здрібніння плодів – дерева потребують унормує обрізку, в проріджуванні крони;
  • кісточка погано відділяється від волокнистих тканин м’якоті.

Порада! Щоб алича НЕ дрібніє, схильний до перевантаження сорт вимагає проріджування плодів на стадії плодоутворення, коли розмір плода не більше 2 см в діаметрі. Рекомендована садівниками щільність – 5-8 см між плодами.

Агротехніка: основи догляду

Догляд мало відрізняється від схеми вирощування кісточкових. Основні моменти агротехніки:

  1. Добре приживеться на легкому грунті з нейтральною реакцією pH на південній стороні ділянки – сорт погано приживається в тіні, на глинистих ґрунтах, суглинку. У північних районах висаджується в середині квітня, на півдні – в жовтні.
  2. Схема посадки при закладці саду – близько 3 м між рядами дерев, 2.5-3 м між саджанцями. Площа харчування одного дерева аличі – близько 9 м2.
  3. У комерційних садах росте на крапельному зрошенні, в присадибному господарстві досить ручного поливу, частого в спеку.
    сорти аличі
  4. Алича Кубанська Комета чуйна на внесення азоту навесні, азотно-мінерального комплексу на стадії цвітіння, калійно-фосфорної групи в фазі плодоутворення, на калій після плодоношення.
  5. Обрізка – стандартна для кісточкових, перші три роки – що формує. В наступні роки – це проріджування, санітарна обрізка. Найчастіше низькорослі дерева аличі формують в бесштамбовиє формі, кущем – отплодоносившие гілки обрізають, річний приріст щорічно вкорочують. При обрізанні відростають гілочки залишають – на них формується основний урожай.
  6. Чи приживеться практично на будь-якому підщепі, використовується як середньо- і низькорослий підщепу для аличі, сливи, персика. При укоріненні живців підщепи, за даними Кримської ОСС, приживлюваність зелених живців – понад 68%, приживлюваність напівздеревілих і здерев’янілих – відповідно, 78,6% і 85,8%.
  7. Обтяжені плодами гілки підв’язують, підпирають.

Увага! Нормувати зав’язь необхідно не тільки для попередження здрібніння плодів. Перевантажені дерева схильні до підмерзання взимку, уражаються камеддю, в результаті чого можуть загинути.

Відгуки

Сорт однозначно стоїть і стоїть витрачених на нього турбот – так вважають садівники. Відгуки алича Кубанська Комета заслужила виключно позитивні. Вважається робочою конячкою саду – ломляться під урожаєм гілки підпирають. Алича невибаглива, хворіє рідко, що не вимерзає, великоплідний і смачна. За рівнем адаптації до кліматичних умов рівних їй мало, як і за рівнем приживлюваності на підщепі в межах групи.

Невеликим недоліком аличі, за відгуками, буде погано відділяється кісточка. Другим недоліком стала схильність до «перевантаження»: якщо плоди не дрібнішають, то обламують гілки деревця. Третім же – достаток. Перші роки доводиться чекати врожаю, в наступні – ламати голову, куди ж його подіти. Так жартують садівники, радіючи цій чудовій аличі.

Комета Кубанська: відео