Виноград – це дуже смачні і корисні для здоров’я декоративні ягоди. Хоча в більшості випадків, його використовують для виготовлення чудового напою – вина. Тисячі плантацій по всьому світу, створені саме для цих цілей. Виноградарі завжди ретельно пильнують за здоров’ям виноград, і стежать, щоб всі кущі були здорові. Але, іноді, це рослина піддається різного роду хвороб. Одним з цих захворювань, є сіра гниль.
Сіра гниль на виноградній ягоді
Сіра гниль
Сіра гниль – це грибкове захворювання, що вражає різного роду рослини:
- томати;
- капусту;
- баклажани;
- виноград.
Це хвороба може передаватися як по повітрю, так і при контакті заражених рослин. Для її розвитку, головним чинником є часткове відмирання тканин, а також джерело води.
Спочатку для сірої гнилі, характерна поява коричневих плям на листках і пагонах винограду. Завдяки вологості в саду і вітряну погоду, сіра гниль може швидко поширитися. Хвороба починає вражати нижні листки рослини, і піднімаються вгору по стеблу, тим самим заражаючи все рослина і його плоди. На сьогоднішній день існує лікування цієї хвороби.
Сіра гниль на винограді
На винограді від цього захворювання в першу чергу починають страждати листя. На листку з’являються коричневі плями, зверху покриті сірим нальотом. У спекотні літні дні, листя винограду швидко засихають. Уражені хворобою пагони, покриваються сірим пушком, а на корі з’являються світлі плями. Першими заражаються ті плоди, які знаходяться ближче до землі. У тому місці, де ягода була вражена сірою гниллю, з’являється бузкове пляма, пізніше воно поширюється на весь плід. З’являється сірий пушок на всій поверхні ягоди, і вона починає відмирати. Спочатку, сіра гниль вражає пошкоджені ягоди, а після, здатне поширюватися і на здорові плоди, вражаючи всю гроно. Молоді ж суцвіття, починають темніти і опадати, або загнивати.
Грибкове захворювання – сіра гниль на виноградного грона
Кращими умовами, для активного розвитку цього захворювання, є волога, і висока температура. Таким чином, влітку, якщо не вживати ніяких заходів для усунення сірої гнилі, вона може швидко поширитися на всі кущі виноградника. Якщо доторкнутися до ягоді, ураженої цим захворювання, то від нього поширюється властива гнилі пил, тим самим передаючи грибок по всій рослині.
Цей хвороба небезпечна тим, що може з’явитися на початку вегетативного періоду, і залишатися на рослині до його повного дозрівання. Навесні, коли починають з’являтися нові пагони, сіра гниль може повністю захопити молодняк, внаслідок чого молоді пагони відмирають. Рекомендується видаляти пошкоджені сегменти, будь то листя, чи, грона, інакше бактерії швидко розповсюджуватися на здорові частини куща.
Сіра гниль, рідко вражає нестиглі ягоди. Найчастіше, вона поширюється на вже дозрілі ягоди, які набрали велику кількість соку і цукру. Саме цукор сприяє швидкому розвитку бактерії, і вразивши одну ягоду, гниль вражає всю гроно, і та загниває.
Грибок сірої гнилі здатний розвиватися, повільно, але впевнено, і при низьких температурних режимах. Коли ж температура повітря зростає до +20 і вище, грибок виростає всього за 5-9 годин. Для початку росту грибка, сірої гнилі необхідно пробути в невеликій кількості рідини лише дві години. Цікавий факт, що якщо цей грибок потрапить в кристально чисту воду, то його ріст припиняється.
Найбільше піддаються впливу гнилі, ті сорти винограду, де підвищена щільність ягід. Також це грибкове захворювання любить цукор, частіше уражаються ті сорти, де високий рівень вмісту цукру (14%).
Поразка винограду хворобою – сіра гниль
Сіра гниль здатна переносити зимову холоднечу. Холодну пору вона легко переносить на деревцях однорічних пагонів. Ця хвороба піддається лікуванню.
Методи лікування Сірої Гнилі
Способом лікування хвороб, є профілактика. Краще 100 разів перестрахуватися, ніж потім проводити лікування рослини. Д ля цього винограду спочатку необхідно створити умови для зростання. Рослині потрібно освітлення, а якщо ви вирощуєте виноград в теплиці, то забезпечте провітрювання. Необхідно, регулярно обробляти не тільки грона, а й листя спеціальними препаратами. Краще використовувати безпечні для людини препарати. До таких відносять розчин йодистого калію, його розводять 2 гр. препарату, на 10 літрів води. Такий розчин безпечний для людини, і не додасть ніякого присмаку ягодам. Є ще й народний метод, в ньому використовується мідний купорос. Його розводять в співвідношенні 10 літрів на 5 гр. речовини. Обробка таким препаратом залишить на листках синюватий відтінок. Такий спосіб обприскування, не рекомендується до частого використання. Це лікування шкодить листовому покрову культури.
Доступний метод боротьби з сірою гниллю – розпорошувати на рослину розчин соди. Для цього вам потрібно взяти харчову соду і воду, в співвідношенні 40 гр соди на 10 літрів води. Розчин перемішати, і обприскувати поверхню пошкодженого рослини. Починають таку обробку, коли з’являються перші м’які ягоди, і продовжують 7 днів. Правда даний спосіб малоефективний.
Ще одним методом боротьби з даним грибковим захворюванням, є обробка рослини фунгіцидами. Органічні фунгіциди (мідь або мило), недостатньо токсичні для сірої гнилі. Вам можуть допомогти фунгіциди; 0.1% опустила або 0.1% Сумілекса. Обробляти фунгіцидами рослина потрібно 4 рази на рік. Це за умови, що літо вдалося дощовим, якщо ж ні, то кількість обробок скорочують. Ці препарати наносять перший раз після цвітіння, другий раз перед тим як формуються грона, третини раз перед дозріванням винограду, і в останній раз за місяць перед повним збором плодів.
Але воістину, ефективним засобом проти сірої гнилі професіонали називають препарат «Свитч». Він дорогий, але більш дієвого засобу, ніж це, поки не придумали. Ви можете зробити його і самостійно. Для цього вам знадобиться відро води, 5 гр. Хорусу, і дві з половиною ампули Максима. Необов’язково обприскувати їм листя винограду, це досить затратно. Ви можете обприскати тільки грона, і отримаєте бажаний результат.