З появою домашніх інкубаторів, інкубація стала більш простим і ефективним способом отримання молодняка, ніж використання несучок. Особливо це стосується індичат, виведення які має свої особливості. Як відбувається закладка індичих яєць, і які умови необхідні для виведення пташенят, дізнайтеся з даної статті.
Відбір матеріалу для інкубації
Інкубація яєць у індичок триває 4 тижні. Для неї відбираються яйця, що зберігаються в темному місці не більше 10 діб при t ° +12 ° C і рівні вологості 80%. Протягом цього часу їх необхідно кожні 4 дні перевертати. Тривалість і умови зберігання безпосередньо впливають на% виводимості. Індичі яйця, що зберігаються до 5 днів, демонструють високий показник виводимості – 84%, збережені 10 днів – 73%, використання яєць, що зберігаються довше цього терміну – продуктивно.
Відібраний для інкубації матеріал повинен бути заплідненим і відкаліброваним за розміром, мати рівну чисту поверхню, типову форму і забарвлення без яскраво вираженої пігментації і зелено-блакитних плям. Перед укладанням кожне яйце додатково перевіряється за допомогою овоскопирования на придатність до інкубації.
Увага! Овоскопія – метод визначення якості яйця і аномалій розвитку плода. Його проводять, застосовуючи овоскоп – прилад для просвічування, зроблений самостійно або придбаний в спеціальному магазині.
У примірників, придатних до інкубації:
- 1 жовток;
- розташовується він по центру;
- він рухливий, має розпливчастий контур, при перевертанні зміщується повільно;
- білок прозорий;
- невелика повітряна камера на тупому кінці яйця.
Для інкубації яєць не придатні екземпляри, у яких жовток зміщений до оболонки або частково змішався з білком, має кров’янисті вкраплення.
Підготовка до закладки
Напередодні закладки, домашній інкубатор необхідно вимити і продезінфікувати, ємність для води заповнити чистою не фільтрувати водою. Потім інкубатор необхідно нагріти до t ° + 38 ° C, включивши в розетку. Для температурного контролю, всередині нього встановлюються 2 термометра – вище кладки на 2 см. При використанні сучасних моделей, установка термометрів не потрібна, так, як вони оснащені вбудованими термодатчиками, інформація з яких виводиться на панель управління.
У той же час яйця прогрівають до кімнатної температури, потім дезінфікують, протерши серветкою або зануривши в теплому розчині марганцівки або аптечних препаратів – «Глютекс» і ін. Давши їм підсохнути природним шляхом, закладають в інкубатор.
Закладка яєць в апарат виробляється горизонтально або вертикально – в залежності від особливостей інкубатора:
- вертикально – тупим кінцем вгору, якщо в інкубаторі є функція автоматичного перевертання;
- горизонтально, якщо інкубатор не має подібної функції. В цьому випадку перевертання виробляється вручну або механічно.
Через неможливість забезпечити під час інкубації рівномірний прогрів кладці, її необхідно весь час перевертати. Перше перевертання проводять через 12 годин після закладки яєць. Потім його повторюють кожні 3 години, роблячи нічна перерва на 6 годин.
Увага! Регулярне перевертання – важлива умова, що дозволяє запобігти розвитку каліцтв в результаті прилипання зародка до шкаралупи.
Для контролю процесу перевертання, на кожному яйці необхідно олівцем позначити одну зі сторін.
Вимоги до інкубаційному режиму
Успіх інкубації яєць залежить від дотримання вимог до температури і вологості. Режим змінюється відповідно етапами розвитку зародка.
- Висока температура – + 38,3 ° C і вологість на рівні 65%, запускає процес розвитку зародка.
- На 4-у добу t ° знижується до + 37,6-38 ° C і утримується на цьому рівні 10 днів. Рекомендована вологість всередині інкубатора – 40-45%. Для запобігання перегріву, яєчну кладку обприскують двічі на добу протягом перших 12 днів. Проводити обприскування рекомендується під час провітрювання інкубатора.
- На 15-ту добу у зародків відбувається змикання органів дихання. З цього часу яйця потребує щоденного 3-х разовому 15-ти хвилинному провітрюванні. Температура в інкубаторі підтримується на тому ж рівні, вологість підвищується до 65%.
- На 24-ту добу провітрювання і обприскування кладки припиняють.
- На 25-ту добу t ° в інкубаторі рекомендується знизити до + 37 ° C, а вологість підвищити до 70%, щоб прокльовується в цей час индюшата поступово звикали до зовнішніх умов.
Період інкубації яєць розділяється на 4 етапи. Перший закінчується на 8-у добу. Проведене в цей період овоскопирования дозволяє спостерігати сформувалася кровоносну систему, сам зародок поки ще не видно, так, як знаходиться всередині жовтка. Помітити його можна лише по світлому плямі на жовтку.
Якщо пляма темне, то це вказує на загибель ембріона і таке екземпляр вилучається з кладки. Другий етап інкубаційного розвитку завершується на 13-у добу. Проведене в цей час просвічування дозволяє чітко бачити зародок. Третій етап розвитку зародка завершується на 26-ту добу. Майбутній індича займає весь простір яйця, він ворушиться, готуючись до вилуплення.
Останній етап – прокльовування, триває 2 дні. У цей час необхідно відстежувати, щоб прокльовується тріщина була нагорі. Масове прокльовування індичат починається на 28 добу і триває близько 10 годин. Спеціально допомагати прокльовування не рекомендується, щоб не нашкодити пташенятам.
Інкубація яєць – ефективний спосіб розведення птиці, що дозволяє використовувати велику кількість яєць і контролювати всі процеси насиджування. Правильний вибір інкубаційного матеріалу і дотримання основних вимог є гарантом успішного самостійного виведення індичат.