Капуста романеско – досить незвичайний представник капустяного сімейства, розповсюджений не настільки широко, як його побратими, але викликає значно більший інтерес. Пов’язано це, в першу чергу, з незвичайним зовнішнім виглядом рослини і загадковістю його походження. Багатьох городників цікавить можливість вирощування цієї культури на своїй ділянці, але далеко не кожен ризикне це зробити. Нижче представлено докладний опис капусти романеско, особливості її вирощування та догляду, відгуки дачників.
Про коралової капусті
Капуста романеско є однією з різновидів цвітної капусти. Достеменно невідомо її точне походження, але більшість сходиться на думці, що ця капуста – результат схрещування капусти брокколі та цвітної. Часто її називають романської брокколі або коралової капустою. Вона являє собою однорічна рослина, досить вимогливе у догляді, але при цьому радує відмінним урожаєм найніжніших плодів вкрай незвичайної форми – фрактала. Це – геометрична фігура, що повторюється з певною періодичністю і зі зміною розміру.
Отже, капуста представлена досить потужним рослиною з настільки ж потужною капустяної головкою-сложноцветом, що складається з безлічі невеликих суцвіть світло-зеленого кольору. В їжу використовуються виключно ці суцвіття. Смак капустяних плодів вельми незвичайний: хоч капуста романеско і відноситься до одного з різновидів цвітної капусти, смак у неї більше горіхово-вершковий, ніж капустяний. Взагалі, капуста романеско вважається продуктом дієтичним і дуже легким.
капуста романеско
Коралова капуста неймовірно корисна: завдяки наявності в ній вітамінів А, К, С, клітковини, цинку, а також каротиноїдів і антиоксидантів можна поліпшити еластичність судин, розріджувати кров, поліпшити роботу травного тракту, усунути розлад кишечника та ін.
Застосування даного різновиду в кулінарії дуже різноманітно: капусту романеско смажать, тушкують, вживають у відвареному або запеченому вигляді. Досить часто коралова капуста використовується в якості прикраси для салатів та інших страв.
Увага! Фахівці рекомендують обмежити споживання даного різновиду цвітної капусти особам, які мають проблеми з серцево-судинною системою або щитовидною залозою.
Відгуки про цю капусті досить схвальні, але їх не так вже й багато. Дачники відзначають незвичайний і легкий смак капустяного плода, але при цьому достатню складність при спробі виростити його.
Особливості вирощування та догляду
Говорячи про вирощування даної культури, можна порівняти цей процес з вирощуванням цвітної капусти. Для початку необхідно належним чином підібрати ділянку для посадки культури: грунт повинна бути легкою, пухкої, ні в якому разі не кислої. Капустяні різновиди дуже люблять лужну грунт, тому якщо на вашій ділянці грунт не така, спробуйте провапнованих її або внести в грунт трохи деревної золи (з розрахунку близько 300-400 г на 1 кв. М).
Порада. Капуста романеско відноситься до тих культур, які досить вибагливі як щодо догляду, так і по відношенню до умов вирощування. Бажано уникати тих ділянок, на яких до цього вирощувалися хрестоцвіті культури, оскільки можна підвищити ризик виникнення захворювань, яких бояться капустяні різновиди.
При вирощуванні на розсаду висадку насіння бажано здійснювати не пізніш середини квітня. Попередньо відібраний і знезаражений (традиційним способом) насіннєвий матеріал висаджується в ємності з підготовленим вологим ґрунтом. До появи перших паростків саджанці необхідно тримати в приміщенні з температурою, яка не перевищує 20 градусів.
Вирощують капусту романеско розсадним методом
Паростки з’являться на поверхні грунту досить нескоро: перші паростки ви побачите лише через 3-4 тижні. Протягом цього періоду необхідно забезпечувати молоді саджанці достатньою кількістю вологи і світла (але не перестарайтеся, інакше рослини стрімко піднімуться вгору).
Добре підросли і досить зміцніли паростки висаджуються у відкритий грунт. При цьому необхідно строго дотримуватися наступну схему: відстань між окремими рослинами і рядами має становити близько 0,6 м.
Що стосується догляду за капустою, то він досить нескладні і традиційно зводиться до таких кроків:
- Регулярні і помірні поливи – грядки ні в якому разі не можна заливати водою до стану заболоченности, а й допускати пересихання грунту також не слід.
- Профілактика хвороб та шкідників. В першу чергу мова йде про дотримання всіх правил агротехніки даної рослини і періодичному огляді капустяних грядок з метою попередження поширення шкідників.
- Регулярне підгортання грядок і видалення всіх бур’янів.
Капуста романеско в розрізі
- Внесення підгодівлі. Перевагу при цьому краще віддати органічним живильним сумішей. За весь вегетаційний період рослина слід підгодувати хоча б 3 рази. У перший раз під кущі вноситься настій коров’яку (орієнтовно через тиждень після пересадки розсади у відкритий грунт). Вдруге краще замінити органіку мінеральним комплексом з обов’язковою наявністю аміачної селітри і суперфосфату. Ну, і, нарешті, в третій раз вноситься вже «мікс» з коров’яку і складу, внесеного вдруге.
В цілому, в цьому і полягає процес догляду за капустою романеско. Як ви могли переконатися, вирощувати її не складніше, ніж будь-який інший вид капусти. Головне, терпіння. Успіхів!