Незважаючи на те що фейхоа росте на півдні Росії, в інших регіонах країни вона як і раніше вважається екзотикою. Плоди її їдять свіжими, а також консервують на зиму у вигляді джемів і компотів. Щоб зберегти максимум корисних властивостей фейхоа, багато господинь роблять «холодну» варення. Найпростіший рецепт пропонує додати до ягодам тільки цукор – і більше нічого. Ця заготовка зберігається в холоді і без варіння. Цінителі домашніх алкогольних напоїв отримують з фейхоа ароматну настоянку. Загалом, були б ягоди, а способи їх приготування знайдуться!
Фейхоа з цукром: особливості та рецепт «сирого» варення
Протерта з цукром ягода не тільки корисніше тієї, що пройшла термічну обробку, але і вимагає менше часу на підготовку. Варіантів «сирого» або «холодного» варення чимало. Вони відрізняються пропорціями, а також рекомендаціями щодо того, чим подрібнювати плоди. Багато господині радять використовувати саме м’ясорубку, тому що з її допомогою виходить однорідна маса.
Складніше йде справа з пропорціями фейхоа і цукру. Однозначної думки в цьому питанні немає. Можна знайти рецепти, в яких співвідношення ягід і цукрового піску вказано як 1: 1 і навіть 1: 2. Прагнення зробити варення дуже солодким господині пояснюють тим, що в іншому випадку готовий продукт заграє.
фейхоа
Але є й інші рецепти, де цукру слід класти навіть менше, ніж ягід – наприклад, 0,8 кг на 1 кг підготовлених плодів фейхоа.
Порада. Щоб «сире» варення не заграє, поверх нього насипте в кожну баночку шар цукру (завтовшки 1-1,5 см). Така пробка запобігає появі цвілі.
Яку б пропорцію ви не вибрали, спосіб приготування перетерті фейхоа з цукром буде один і той же:
- Плоди добре миють, видаляють з них сухі «хвостики». Шкірку знімати не потрібно.
- Подрібнюють їх в м’ясорубці, кухонному комбайні або за допомогою блендера.
- Всипають в отриману масу цукор (в обраному співвідношенні).
- Ретельно все перемішують і залишають в холодильнику приблизно на 24 год. Протягом цього часу суміш періодично помішують, допомагаючи цукру розчинитися.
- Після цього варення розкладають по стерильним банкам, накривають капроновими або металевими кришками і ставлять в холодне місце.
Варення без варіння з фейхоа з журавлиною, горіхами, лимоном, хроном
В процесі зберігання «сире», що не проварене варення іноді покривається неапетитною бурою скоринкою. Хвилюватися не варто: це окислюється йод, якого в плодах фейхоа чимало. Якщо ж зовнішній вигляд має для вас вирішальне значення, візьміть на замітку рецепт «сирий» заготовки з журавлиною або брусницею. На 0,6 кг фейхоа потрібно 0,4 кг вимитих і висушених кислих ягід і 1 кг цукру. Готуйте тим же способом, що і класичне перетерте варення без варіння.
Порада. Якщо покласти менше цукрового піску, вийде оригінальний соус до запеченого м’яса.
Не менш смачною і корисною виходить «холодна» заготовка з фейхоа з горіхами. Найчастіше беруть волоські, а ось арахіс тут недоречний. пропорції:
- 1 кг екзотичних плодів;
- стільки ж цукру;
- 0,2 кг очищених і подрібнених горішків. Можна зменшити їх кількість вдвічі.
Роблять варення так само, як і всі інші подібні заготовки. Його можна їсти не тільки з чаєм або просто так, а й додавати в каші.
Фейхоа з лимоном
Ще одне вітамінне варення без варіння виходить з поєднання фейхоа з лимоном і імбиром. На 0,6 кг ягід потрібно взяти 1 великий цитрус, 0,5-0,6 кг цукру і 1-3 ст. л. свіжого натертого імбирного кореня (за смаком). Всі додаткові інгредієнти додають до подрібненого фейхоа. Лимон можна просто помити і перемолоти. Інший варіант – окремо натерти цедру, а кожну часточку звільнити від плівок. Крім того, гурмани можуть приготувати кисло-солодкий пряний соус з фейхоа, додавши до 0,5-0-6 кг ягід:
- 1 велику грушу;
- 100 г цукрового піску;
- 1-2 ст. л. натертого кореня хрону.
Для дітей найчастіше готують варення з фейхоа з медом і лимоном або горіхами. Але потрібно пам’ятати, що дитині до 1 року екзотичні плоди протипоказані, в інших випадках стежать, щоб не було алергічної реакції. Для приготування вітамінного комплексу на 0,5 кг ягід зазвичай беруть 1 цитрус і 100 г меду. Інший варіант – до такого ж кількості фейхоа додати по 0,5 ст. запашного бджолиного продукту і подрібнених волоських горіхів.
Увага! Для будь-якого варення потрібно брати стиглі, але не перезрілі плоди без вм’ятин та інших пошкоджень.
Напої з фейхоа: компот на зиму і настоянка
Смачний компот дуже простий у приготуванні:
- Покладіть вимиті ягоди фейхоа в стерильні банки, заповнивши їх на 1/3.
- Залийте їх окропом, залиште на 1 ч.
- Потім воду злити і зварити з неї сироп, додавши 0,2 кг цукру. В кінці покласти 1/4 ч. Л. лимонної кислоти. Кількість інгредієнтів вказана на 2 л рідини.
- Наповнити сиропом банки, закатати їх кришками, перевернути і залишити на добу під ковдрою.
Порада. Можна покласти в кожну 3-літровий бутель очищений на дольки мандарин або стакан зерен граната і дрібку сушеної чайної троянди. Ще один варіант – половину ягід фейхоа замінити яблуками.
Для приготування домашнього алкогольного напою потрібно взяти стиглі або навіть перезрілі ягоди фейхоа. Однак вони повинні бути без ознак псування. Спиртова основа годиться будь-яка: горілка з магазину, добре очищений самогон або розведений етил. Важливо, щоб алкоголь був високої якості і без запаху. Якщо додати журавлину або брусницю, вийде терпка, трохи кисла настоянка. Полуниця посилить суничне післясмак, характерне для фейхоа.
Компот з фейхоа
Щоб зробити настоянку в домашніх умовах, потрібно:
- Добре вимити фейхоа теплою водою, обсушити і нарізати дрібними шматочками разом з шкіркою.
- Перетворити 100 г брусниці, журавлини або полуниці в однорідну рідку масу. Можна використовувати для цього качалку або ступку з товкачиком. Якщо робите «чисту» настойку, пропустіть цей етап.
- Змішати всі ягоди і скласти їх в банку.
- Додати за смаком від 50 до 150 г цукрового піску або меду.
- Залити вміст ємності горілкою (самогоном, розведеним спиртом). Всі інгредієнти повинні бути покриті алкоголем хоча б на 2-3 см.
- Все перемішати, банку щільно закрити і перенести в темне місце з кімнатною температурою.
- Витримати 2 тижні, раз на добу добре струшувати майбутню настоянку.
- Процідити через марлю, ягідну м’якоть віджати. При бажанні, додати цукор або 25-100 мл води, щоб знизити міцність напою. В цьому випадку потрібно буде залишити настойку ще на пару днів.
- Готовий напій розлити по пляшках, зберігати не довше 1 року.
Фейхоа можна зберігати не тільки у вигляді таких смачних заготовок, але і в свіжому вигляді, поклавши в холодильник ретельно відібрані, неушкоджені плоди. У зимовий час вони стануть відмінним ласощами для всієї родини.