Фрукт із зеленою м’якоттю і пухнастою шкіркою в Європі часто називають «китайським агрусом». За смаком він нагадує суницю, ананас і диню разом узяті. У статті буде розглянуто яка користь від вживання ківі і кому його їсти не рекомендують.
Що собою являє ківі
Ківі – це плоди, які приносить деревоподібна ліана під назвою актинідія. Її батьківщиною вважається Китай. До початку минулого століття рослина була неокультуреної.
Селекціонерам Нової Зеландії вдалося збільшити фрукт в розмірах і поліпшити його смакові якості. Саме вони дали назву на честь символу своєї країни – знаменитої пташки, з якою у плода відзначається чимале зовнішню схожість.
На наших столах ківі з’явилися не так вже давно, але популярність його стрімко зростає. І це не тільки завдяки екзотичному смаку. У волохатих плодах міститься неймовірна кількість вітамінів, зокрема дуже багато вітаміну С і фолієвої кислоти, а також інших корисних речовин, яких так не вистачає в сезон холодів.
Порада. При потребі чимось перекусити можна з’їсти парочку ківі. Завдяки сахарам, що містяться в фрукті, мозок знову почне активно працювати. Клітковина ж створить відчуття насичення.
Визріли плоди трохи м’які, тому після покупки їм потрібно дати трохи дозріти, залишивши при кімнатній температурі на кілька днів. Вживають ківі найчастіше в свіжому вигляді. Деякі господині варять з нього ароматний джем, конфітюр, додають в компоти і т.д.
Вибирайте не дуже тверді фрукти
Яка користь ківі і кому не можна його вживати
Корисні властивості визначаються наявними у складі речовинами. Фахівці рекомендують вживати побільше пухнастих плодів людям, що страждають деякими порушеннями в організмі.
- Завдяки здатності розщеплювати холестерин в крові користь ківі очевидна при захворюваннях серця і судин. Людям, страждаючим високим артеріальним тиском рекомендують частіше вводити продукт в раціон.
- У ківі виявлено фермент актінідін, який здатний підтримувати роботу всіх факторів згортання крові.
- Китайський агрус корисно вживати після їжі. Фрукт зніме відчуття тяжкості в шлунку і знизить можливість появи печії.
- Психологи радять вживати ківі при сезонних депресіях, стресових станах, надмірних моральних навантаженнях і т.д.
- Спортсменам вводять китайський агрус в раціон після змагань для відновлення сил.
- Плоди актинідії бажано споживати людям, що страждають утворенням каменів холестеринової природи в нирках.
- Ківі добре включати в дієту повним людям. Цей продукт здатний розщеплювати шкідливі жири і нормалізувати обмін речовин. У ньому багато клітковини і мало калорій.
- Користь ківі очевидна в сезон ГРВІ та грипу. Високий вміст вітаміну С допомагає організму протистояти шкідливим вірусам.
Перераховані властивості відносяться до м’якоті. Деякі знавці стверджують, що шкірка теж містить багато корисних речовин і що її також бажано з’їдати. У складі виявлений великий відсоток антиоксидантів і речовин, що не дозволяють розвиватися алергічних реакцій у людини.
Порада. При бажанні є фрукт з шкіркою його слід добре помити, а потім трохи «поголити» тупим боком леза ножа.
Не рекомендується включати в раціон пухнасті плоди з наступних причин:
- Наявність алергії на фрукт.
- Відхилення в роботі травної системи, зокрема схильність до послаблення кишечника.
Всім іншим бажано частіше їсти фрукт. Головне – не переборщувати з кількістю.
Користь ківі в косметології і при боротьбі із зайвою вагою
Косметологи давно відзначили позитивний вплив м’якоті плодів актинідії на шкірні покриви. Маски і лосьйони, виготовити які дуже просто в домашніх умовах, допомагають зберегти свіжість обличчя і молодість.
Фруктові кислоти, що містяться в ківі, є чудовими отшелушівателі. Знімаючи «старий» роговий шар з шкіри вони сприяють усуненню пігментації і розгладженню дрібних зморшок.
Порада. Приготувати маску з ківі дуже просто. Досить розім’яти фрукт виделкою до однорідної консистенції і нанести масу на вмите обличчя.
Хороший фрукт і в лікуванні волосистої частини голови. Додавання його в маски сприяє усуненню лупи і зміцнення цибулин. В результаті курсу процедур пошкоджене волосся відновлюють структуру і набуває здорового блиску.
Здатність спалювати жири і маленька калорійність зробили плоди важливим елементом в меню людей, які ведуть боротьбу із зайвою вагою. Існує багато дієт, основним складовим яких є пухнасті фрукти.
Увага! Вживати ківі в лікувальних цілях, а також влаштовувати так звані «розвантажувальні дні» з його посиленим поїданням можна тільки після консультації фахівця.
Кисло-солодкий фрукт з пухнастою шкірочкою можна назвати чудовим даром природи. При його розумному вживанні можна не тільки насолоджуватися чудовим смаком, але і отримувати значну користь для організму.