При виборі сливової культури для посадки, садівник стикається з різними труднощами, т. К. Не кожен сорт буде виростати в усіх регіонах країни. Винятком є слива Кабардинка, яка підходить для всіх областей. Вона стійка до заморозків і дає стабільний високий урожай щороку.
Слива Кабардинка підходить для вирощування в більшості областей
Основні характеристики культури
Для виведення кабардинской сливи використовувався сорт сливи Анна Шпет, яку незаплановано запилюючи пилком аличі Знайдена. У 1956 році цю культуру включили до Державного реєстру країни. Завдяки роботі селекціонерів цю культуру вирощують у всіх областях, але вона характеризується найвищою врожайністю в Центральних областях країни.
Різновид сливи Кабардинка дозріває швидко. Терміни її вегетації становлять 100-110 днів. Зав’язі починають з’являтися на 2 рік після здійснення посадки. Якщо враховувати, що цвітіння починається на початку квітня, то збирають дозрілий урожай вже в кінці червня. Урожайність висока: з дерева збирають до 13 відер ягід.
Опис вказує на те, що слива сорту Кабардинка стійка як до заморозків, так і до спеки, тому вона здатна виростати в температурному діапазоні від -30 ° С до +37 ° С. Ця культура є Самоплодность, тому не потребує інших запильниках.
Особливості дерева
З опису виходить, що слива Кабардинская рання має високий стовбур. В середньому рослина додає висоти по 30-40 см в рік. До кінця свого розвитку кущі досягають 7 м. У крони овальна, густа, розлога форма. Бічні пагони видовжені, загострені. Їх довжина близько 37 см. Нирки мають бордовий забарвлення і конічної форми. Кора сірого кольору, здатна розшаровуватися.
У цій ранній культури суцвіття розвинені і складаються з 5 кремових квіток. Довжина кожного аркуша до 10 см, а ширина 4 см. Структура листя матова, щільна. Поверхня має рясний шар нальоту з воску. Основний колір листа – темно-зелений, з бежевими плямами.
Особливості плода
До основних характеристик плода сливи сорту Кабардинка відносять:
- плоди досягають ваги в 50 г і діаметра – 30 мм;
- шкірка щільна, захищає плоди від розтріскування;
- шкірка темного фіолетового кольору;
- м’якоть насиченого жовтого відтінку, погано відділяється від дрібної кісточки.
Смакові якості цього сорту сливи високі. Відзначається солодкість з невеликою кислотою. Продукція цього різновиду використовується як в свіжому вигляді (для десертів або свіжого вживання), так і в консервованому.
Посадка і вирощування
Для вибору якісного посадкового матеріалу потрібно звертатися в спеціалізовані розплідники. Там все рослини містяться в правильних умовах. Оптимальна висота саджанця 90 см. Якщо він буде вище, то харчування не надійде до найвищої точки. Якщо висота рослини буде нижче, то воно не встигне розвинутися за 2 роки.
Вік посадкового матеріалу повинен бути менше 2 років, т. К. Такі зразки більш стійкі до захворювань. Щеплення проводять за допомогою живців або пагонів. По всій поверхні саджанця (від верхівки до коренів) повинні бути відсутніми ознаки перенесених захворювань або механічних пошкоджень.
Оптимальним місцем для посадки вважається добре освітлений піднесений ділянку саду. Це пов’язано з тим, що сонце буде прискорювати процес дозрівання ягід, а височина захистить коріння від перезволоження при впливі близько розташованих ґрунтових вод. Грунт повинна бути поживною, зволожений, з низьким вмістом лугу (до 5%). Оптимальний варіант – суглинні грунту.
Підготовка місця для висаджування проходить в жовтні. Після перекопування ділянки землю підгодовують 10 кг перегною на 1 кв. м. Після цього приступають до створення посадкової лунки за схемою 80 × 70 см. На дні встановлюють дренаж з каменів, який присипають 30 см верхнього шару землі.
В середині березня, коли земля прогріється, приступають до самого процесу посадки. У лунку визначають саджанець, а його кореневище присипають землею. Не повинно залишатися ніяких пустот. Шийку, сформовану у коренів, рекомендується залишати над землею, щоб вона забезпечувала повітрообмін. При посадці дотримуються схеми 4 × 4 м, щоб крона не створювала тіні для сусіднього куща. Якщо ви проживаєте в вітряному регіоні, то потрібно прикопати поруч опору, до якої прив’язують посадковий матеріал.
Схема ями для посадки сливи
Вимоги до догляду
Догляд за цій ранній сливою простий. Потрібен регулярний якісний полив. Перший полив проводять на початку квітня, використовуючи по 30 л води на кущ. Наступний раз рослина потребує поливу в кінці квітня і середині липня. Води повинно бути стільки, щоб грунт воложилася на 30 см углиб. Після поливу видаляють сформовану кірку на грунті навколо дерева і викорінюють все бур’яни.
Обрізки важливі, т. К. Дерево сильноросле. Навесні потрібно обрізати бічні пагони і основний стовбур на 20-30 см. Потрібно в цей час проріджувати густу крону, щоб плоди дозрівали рівномірно, в один час. Обрізка в жовтні полягає у видаленні сухих гілок, які забирають багато харчування на себе, і рослина з часом починає гинути. Щоб забезпечити максимальний захист від бактерій і вірусів, поливаються відкриті місця садовим варом.
Підживлення проводяться 3 рази за весь процес вегетації.
- На початку квітня кожен кущ поливають 30 л розчину перегною (300 г на 10 л води). Це забезпечить рівномірний формування зав’язі.
- У червні знову поливають дерево 20 л перегнійного розчину (400 г на 20 л води), щоб забезпечити своєчасне дозрівання плодів і розкрити смак ягід.
- В кінці вересня вливають 30 л розчину суперфосфату (40 г на 8 л води). Така процедура забезпечить додатковий захист від заморозків.
Хвороби і паразити
З основних захворювань, якими уражається Кабардинская зливу, виділяється іржа, молочний блиск і борошниста роса. Від борошнистої роси застосовують розчин деревної золи (40 г на 10 л води). Проти іржі обприскують кущі колоїдної сіллю (30 г на 5 л води). Проти молочного блиску використовують карбамід (50 г на 10 л води).
Бояришніца і щитівка – це найпоширеніші шкідники сливових культур. Позбутися від них допомагає «Флораліс» (40 г на 4 л води). В якості профілактики використовують препарат «Екстра» (50 г на 4 л води). Всі процедури обробки проводяться раз в 3 тижні.
Висновок
Цю культуру дозволяється висаджувати у всіх регіонах країни. Кожен садівник, який займається вирощуванням цієї сливи, відзначає її стійкість до заморозків, високі показники врожайності і невибагливість у догляді.