Виведена в 2001 році черешня Червона Гірка має високі смакові якості. Вона є джерелом корисних речовин і цінним дієтичним продуктом. Садівники люблять цей сорт за декоративні якості, завдяки яким дерево прикрашає ділянку протягом всього періоду вегетації.
Характеристика сорту
Сорт Червона Гірка виведений у Всеросійському НДІ люпину в Брянську селекціонером М.В. Каньшін. Черешня отримана в результаті схрещування сортів Ленінградська Чорна і Компактна Веньямінова. Районовані в Центральному регіоні. Відрізняється морозостійкістю: доросле дерево переносить зниження температури до 30 ° С.
Термін дозрівання ранній. Цвіте в першій декаді травня. Плодоносить, починаючи з 4 роки. Ягоди збирають в середині липня. Сорт перспективний, врожайність середня. При дотриманні агроприемов і в хороших умовах за сезон з дорослого дерева знімають до 45 кг ягід. Транспортабельність середня, внаслідок того, що плоди м’які і дуже соковиті. Щоб перевозити на далеку відстань потрібні холодильники і якісна упаковка. Сорт столового призначення.
Сорт самобезплідний, перехресно-запилюють.
Кращими запилювачами є: Радіца, Брянська рожева, Овстуженка. Для більш рясного врожаю рекомендується посадка 2-3 дерев запилювачів на невеликій відстані один від одного. Як сусіда-запилювачі також підійде вишня.
Опис дерева
За описом черешня Червона Гірка – слаборосле дерево з широкоокруглой формою крони. Коренева система горизонтальна, з деякою кількістю вертикальних відростків. Рясне плодоношення з 6 до 12 років. У віці 16 років дерево вважається старим і не придатне для експлуатації, зважаючи на невеликі врожаїв. Лист зеленого кольору, має форму еліпса, загострений, великого розміру. Довжина черешка 15 см.
Розташування гілок мутовчатое. Крона швидко розвивається і схильна до загущення. Для профілактики, щовесни з 3 роки життя рекомендують проводити обрізку. На дереві формуються вегетативні, генеративні і змішані нирки.
Плодоношення відбувається на однорічних гілках і букетний пагонах.
Квіти двостатеві світлого відтінку. Розпускаються незадовго до листя. У кожній квітці 5 пелюсток, багато тичинок і один товкач. Дозрівання плодів нерівномірне, триває до кінця червня.
Опис плода
Округлі ягоди зібрані в великі пучки і густо висять на гілках. Плоди великі, масою до 6 м Приємного солодкого смаку з невеликою кислинкою. Забарвлення подів вельми незвичайний тим, що на золотистому тлі є червоний рум’янець. Шкірочка глянцева, рівна, гладка. М’якоть без пігменту, добре відділяється від кісточки, в міру соковита. У складі плодів практично немає жиру – 0,02% на 100 г, вуглеводів – 16%, білка – 1%, а води – 82%.
Вирощування
Як і інші різновиди черешні, дерева сорту Червона Гірка воліють повітропроникний і родючий грунт. Його кислотність повинна бути максимально наближена до нейтральної. Яму для посадки потрібно підготувати в сухому теплому місці, недосяжному для холодних північних вітрів. Підійде південна сторона будівель і парканів, схилів. Черешня не любить високого рівня грунтових вод, тому, якщо на ділянці існує подібна проблема, саджанці висаджують в підготовлені насипні пагорби, щоб уникнути загнивання кореневої системи.
Для цього сорту краще весняна посадка, так рослина встигне набратися сил для зимового періоду.
- У підготовлену з осені посадкову яму, розміром 60 см в глибину і 80 у ширину, в яку внесли перегній і золу.
- У момент посадки саджанець розміщують в лунці щепленням на південну сторону.
- Висота кореневої шийки на висоті 5 см над землею.
- Коріння розправляють, засипають ґрунтом, заливають 2 відра води, мульчують.
- Саджанець прив’язують до опори, щоб штамб ріс рівним і не зламався від вітру.
- На зиму вкривають ялиновим гіллям і лутрасилом.
Догляд
Для правильного розвитку саджанця і отримання максимального обсягу плодів проводиться комплекс заходів.
Полив
У період посухи молоді дерева поливають раз на тиждень, в пристовбурні кола. Коли дерево виросте і крона збільшиться, по периметру роблять борозну для поливу. У суху погоду, під час дозрівання плодів вноситься 3 відра води раз в тиждень.
Добриво
Підгодовують їх на другий рік після посадки. Навесні вносять азотні добрива, в період цвітіння влітку калійні, восени фторвмісні (опис доз в інструкції).
Обрізка
Санітарна обрізка проводиться в міру необхідності. Після того, як зібраний урожай, пагони обрізають на третину – це стимулює закладу нових плодових бруньок. У північних районах такі маніпуляції проводять через рік.
Захист кори
Для профілактики сонячних опіків, восени і в кінці зими штамб і скелетні гілки обробляють побілкою. У травні штамб борозни, для цього гострим ножем проводять розрізи довжиною 15 см на відстані 10 см, що сприяє захисту від розриву кори.
Хвороби і шкідники
Сорт стійкий до шкідників і захворювань. Профілактику проводять в суху безвітряну погоду перед початком сокоруху. Для обприскування готують 3% розчин бордоської рідини. Для цього 300 г мідного купоросу розводять в 1 л води і тонкою цівкою вливають, змішуючи з білим молочком вапна (400 г на 9 л води). Після початку цвітіння обприскування повторюють, але вже 1% розчином, для якого 100 г мідного купоросу і 150 г вапна за аналогічною схемою розвести в 10 л води.
Препарати «Циркон» і «Епін» також добре себе зарекомендували в обприскуваннях дерев для захисту від погодних умов.
Висновок
Червона гірка – молодий сорт. Але висока пристосовність культури і чудові смакові якості плодів вже зробили його улюбленцем садівників. Завдяки декоративності дерево здатне прикрасити будь-який сад: навесні – пишним цвітінням, а влітку – великими пучками золотистих ягід.