Консервація – прекрасний спосіб зберегти смак улюблених фруктів і овочів на зиму. Але щорічна заготівля по одним і тим же рецептам може рано чи пізно набриднути. На цей випадок під рукою у господині повинна бути пара-трійка оригінальних страв.
Печена перець в маринаді
Це просте у виконанні блюдо сподобається господиням. Крім солодкого перцю (1 кг) вам знадобляться тільки спеції і допоміжні інгредієнти для заготовки:
- соняшникова олія – 3 ст. л .;
- часник – 3 зубчики;
- перець горошком – 3-4 шт .;
- сіль – 1 ч. л .;
- яблучний оцет 6% – 3 ст. л .;
- кріп – 2-3 гілочки;
- петрушка, базилік – за смаком.
Спосіб приготування:
- Вимийте і залиште перчин на рушник до повного висихання. Потім викладіть заготівлю на змащене маслом деко. Надішліть в духовку на 30-40 хв. Не хвилюйтеся, якщо почуєте потріскування під час запікання – це нормальний процес. Готові стручки будуть гарненько підрум’яненими.
- Покладіть печена перець в широку каструлю і закрийте кришкою. В такому стані овоч слід залишити ще на півгодини.
печений перець
- Тепер з перчин легко знімається шкурка, видаляється плодоніжка і насіння. У процесі заготовки підставте тарілку і зберіть на ній стікає сік.
- Розділіть готову м’якоть уздовж на 3 частини. Це легко робиться руками.
- У глибокій ємності змішайте олію, оцет, сіль, подрібнену зелень. Часник наріжте тонкими пластинками і теж киньте з миску. Влийте в заготовку сік, що залишився після очищення.
- Вимийте і висушіть банки об’ємом 0,5-1 л. На дно киньте горошини перцю. Зверху викладіть перець болгарський. Кожен шар поливайте маринадом.
Для тривалого зберігання проведіть півгодинну стерилізацію заготовок в каструлі з киплячою водою. Потім закупорте тару. Без стерилізації можна закрити блюдо в банках пластиковими кришками і відправити в холодильник. Тривалість терміну зберігання в цьому випадку трохи скоротиться, але це не настільки важливо: смачний печена перець з’їдається дуже швидко.
Увага! У другому випадку є цю оригінальну заготовку можна буде не раніше, ніж через добу. Перчик повинен трохи настоятися.
Салат з квасолі на зиму
Квасоля – не самий популярний об’єкт для зимової консервації. Разом з тим така оригінальна заготівля з бобових дуже корисна і живильна. Квасолевий салат цілком може замінити другу страву на столі. Розібратися в рецептурі допоможуть фото. З розрахунку на 1 кг бобів для заготовки вам також знадобляться:
- помідори і морква – по 2 кг;
- ріпчаста цибуля – півкіло;
- часник – 3 великі головки;
- рослинне масло – 0,5 л;
- сіль – 3 ст. л .;
Салат консервований з квасолею
- цукор – 1 ст .;
- оцет 9% – 200 мл.
приготування:
- Квасоля, як і інші боби, тверда і без попередньої обробки для страв не годиться. Тому замочіть її в 3-літровій банці на ніч (12-15 год).
- Злийте воду, пересипте боби в посуд для заготовки.
- Проведіть Бланшіровка томатів, щоб позбутися від шкірки. Подрібніть помідорову м’якоть в блендері або на м’ясорубці. Додайте рідку масу до квасолі і перемішайте
- Очистіть і дрібно наріжте цибулю. Натріть чисту моркву на дрібну тертку. Додайте ці заготовки до квасолі.
- Змішайте квасолевий напівфабрикат з рослинним маслом, цукром і сіллю. Поставте на піч. Гарненько перемішуючи, варіть 30 хв. Потім додайте до салату дрібно нарізаний часник і оцет і знову включіть слабкий вогонь.
- Не забуваючи перемішувати, варіть заготовку ще 40-60 хв. Індикатор готовності – розварена квасоля.
- Одночасно з варінням салату простерилизуйте банки і кришки. Як тільки блюдо буде готово, розкладіть його в тару і закатати.
Порада. На вказану кількість інгредієнтів потрібно 3-4 банки ємністю 1 л. Взимку салат можна їсти холодним, а можна і розігріти.
Оригінальна заготівля варення: агрус з апельсином і горілкою
Крім стандартного набору варений і повидла взимку іноді хочеться незвичайного солодкого. Стравою з агрусу (1 кг) і апельсинів (пара штук) можна порадувати домашніх і здивувати гостей. Крім зазначених інгредієнтів для цієї оригінальної заготовки вам буде потрібно 1-1,5 кг цукру (за смаком) і 20 мл горілки.
Спосіб приготування:
- Для початку замочіть агрус на 30-40 хв. Потім вимийте і висушіть його. Кухонними ножицями або ножем зріжте хвостики. Кожну ягідку слід акуратно проколоти, щоб варення вийшло соковитим.
- Викладіть заготовку в глибоку миску. Налийте горілку і перемішайте. Накрийте кришкою або рушником і дайте настоятися протягом приблизно 6 год.
- За годину до закінчення терміну настоювання агрусу підготуйте апельсин. Для цього очистіть його від цедри (кірки не викидайте!), Розділіть на часточки, покладіть на звичайну тарілку і залийте водою. Залиште апельсин на час до 1 ч.
- Тим часом нехай цедра злегка підсохне. Після цього розріжте її тонкою соломкою.
- Покладіть апельсин з водою і його кірки до агрусу. Додайте до заготівлі цукор і перемішайте. Знову залиште асорті на 2 ч.
- Поставте отриману суміш на піч. Після кипіння зменшіть вогонь і варіть близько 15 хв. Вимкніть плиту, дочекайтеся охолодження і повторіть процедуру варіння ще раз.
Увага! Варення призначене для повноцінної консервації. Підготуйте стерильні банки, відразу розлийте по ним заготовку і герметично закрийте кришками.
Оригінальна заготівля приправи: лимон з часником
Неординарне блюдо стане чудовою приправою до риби, м’яса, овочевих закусок. Візьміть:
- часник – 1 головку;
- великі лимони – 3 шт .;
- сік лимона – 1 ст. л .;
- цукор – 3 ст. л .;
- оливкова олія – 0,5 ст .;
- сіль – 1-1,5 ст. л.
- паприку – 1 ст. л.
Рецепт оригінальної заготовки:
- Вимийте лимони і наріжте їх кружками прямо з цедрою. Товщина – до 5 мм.
- Наріжте часникові зубчики на невеликі скибочки.
- Викладіть в чисту і суху банку лимонну заготовку. Зверху кожного гуртка насипайте паприку і сіль. Далі – шар часнику з цукровою присипкою. Потім знову лимон і т.д.
- Коли банку буде повною, налийте зверху сік лимона і оливкове масло.
- Накрийте ємність щільною капроновою кришкою і відправте в холодильник.
Використовувати цієї приправу в їжу можна буде через добу, коли вона настоїться. Оптимально, якщо вміст в ній буде злегка спресований. Заготівля зберігається в холодильнику кілька місяців.