Рецепти смачних і незвичайних страв, які стануть оригінальною заготівлею на зиму

рецепти консерваціїКонсервація – прекрасний спосіб зберегти смак улюблених фруктів і овочів на зиму. Але щорічна заготівля по одним і тим же рецептам може рано чи пізно набриднути. На цей випадок під рукою у господині повинна бути пара-трійка оригінальних страв.

Печена перець в маринаді

Це просте у виконанні блюдо сподобається господиням. Крім солодкого перцю (1 кг) вам знадобляться тільки спеції і допоміжні інгредієнти для заготовки:

  • соняшникова олія – ​​3 ст. л .;
  • часник – 3 зубчики;
  • перець горошком – 3-4 шт .;
  • сіль – 1 ч. л .;
  • яблучний оцет 6% – 3 ст. л .;
  • кріп – 2-3 гілочки;
  • петрушка, базилік – за смаком.

Спосіб приготування:

  1. Вимийте і залиште перчин на рушник до повного висихання. Потім викладіть заготівлю на змащене маслом деко. Надішліть в духовку на 30-40 хв. Не хвилюйтеся, якщо почуєте потріскування під час запікання – це нормальний процес. Готові стручки будуть гарненько підрум’яненими.
  2. Покладіть печена перець в широку каструлю і закрийте кришкою. В такому стані овоч слід залишити ще на півгодини. заготовки з перцюпечений перець
  3. Тепер з перчин легко знімається шкурка, видаляється плодоніжка і насіння. У процесі заготовки підставте тарілку і зберіть на ній стікає сік.
  4. Розділіть готову м’якоть уздовж на 3 частини. Це легко робиться руками.
  5. У глибокій ємності змішайте олію, оцет, сіль, подрібнену зелень. Часник наріжте тонкими пластинками і теж киньте з миску. Влийте в заготовку сік, що залишився після очищення.
  6. Вимийте і висушіть банки об’ємом 0,5-1 л. На дно киньте горошини перцю. Зверху викладіть перець болгарський. Кожен шар поливайте маринадом.

Для тривалого зберігання проведіть півгодинну стерилізацію заготовок в каструлі з киплячою водою. Потім закупорте тару. Без стерилізації можна закрити блюдо в банках пластиковими кришками і відправити в холодильник. Тривалість терміну зберігання в цьому випадку трохи скоротиться, але це не настільки важливо: смачний печена перець з’їдається дуже швидко.

Увага! У другому випадку є цю оригінальну заготовку можна буде не раніше, ніж через добу. Перчик повинен трохи настоятися.

Салат з квасолі на зиму

Квасоля – не самий популярний об’єкт для зимової консервації. Разом з тим така оригінальна заготівля з бобових дуже корисна і живильна. Квасолевий салат цілком може замінити другу страву на столі. Розібратися в рецептурі допоможуть фото. З розрахунку на 1 кг бобів для заготовки вам також знадобляться:

  • помідори і морква – по 2 кг;
  • ріпчаста цибуля – півкіло;
  • часник – 3 великі головки;
  • рослинне масло – 0,5 л;
  • сіль – 3 ст. л .;

салат з томатів і квасоліСалат консервований з квасолею

  • цукор – 1 ст .;
  • оцет 9% – 200 мл.

приготування:

  1. Квасоля, як і інші боби, тверда і без попередньої обробки для страв не годиться. Тому замочіть її в 3-літровій банці на ніч (12-15 год).
  2. Злийте воду, пересипте боби в посуд для заготовки.
  3. Проведіть Бланшіровка томатів, щоб позбутися від шкірки. Подрібніть помідорову м’якоть в блендері або на м’ясорубці. Додайте рідку масу до квасолі і перемішайте
  4. Очистіть і дрібно наріжте цибулю. Натріть чисту моркву на дрібну тертку. Додайте ці заготовки до квасолі.
  5. Змішайте квасолевий напівфабрикат з рослинним маслом, цукром і сіллю. Поставте на піч. Гарненько перемішуючи, варіть 30 хв. Потім додайте до салату дрібно нарізаний часник і оцет і знову включіть слабкий вогонь.
  6. Не забуваючи перемішувати, варіть заготовку ще 40-60 хв. Індикатор готовності – розварена квасоля.
  7. Одночасно з варінням салату простерилизуйте банки і кришки. Як тільки блюдо буде готово, розкладіть його в тару і закатати.

Порада. На вказану кількість інгредієнтів потрібно 3-4 банки ємністю 1 л. Взимку салат можна їсти холодним, а можна і розігріти.

Оригінальна заготівля варення: агрус з апельсином і горілкою

Крім стандартного набору варений і повидла взимку іноді хочеться незвичайного солодкого. Стравою з агрусу (1 кг) і апельсинів (пара штук) можна порадувати домашніх і здивувати гостей. Крім зазначених інгредієнтів для цієї оригінальної заготовки вам буде потрібно 1-1,5 кг цукру (за смаком) і 20 мл горілки.

Спосіб приготування:

  1. Для початку замочіть агрус на 30-40 хв. Потім вимийте і висушіть його. Кухонними ножицями або ножем зріжте хвостики. Кожну ягідку слід акуратно проколоти, щоб варення вийшло соковитим.
  2. Викладіть заготовку в глибоку миску. Налийте горілку і перемішайте. Накрийте кришкою або рушником і дайте настоятися протягом приблизно 6 год.
    консервація з агрусу
  3. За годину до закінчення терміну настоювання агрусу підготуйте апельсин. Для цього очистіть його від цедри (кірки не викидайте!), Розділіть на часточки, покладіть на звичайну тарілку і залийте водою. Залиште апельсин на час до 1 ч.
  4. Тим часом нехай цедра злегка підсохне. Після цього розріжте її тонкою соломкою.
  5. Покладіть апельсин з водою і його кірки до агрусу. Додайте до заготівлі цукор і перемішайте. Знову залиште асорті на 2 ч.
  6. Поставте отриману суміш на піч. Після кипіння зменшіть вогонь і варіть близько 15 хв. Вимкніть плиту, дочекайтеся охолодження і повторіть процедуру варіння ще раз.

Увага! Варення призначене для повноцінної консервації. Підготуйте стерильні банки, відразу розлийте по ним заготовку і герметично закрийте кришками.

Оригінальна заготівля приправи: лимон з часником

Неординарне блюдо стане чудовою приправою до риби, м’яса, овочевих закусок. Візьміть:

  • часник – 1 головку;
  • великі лимони – 3 шт .;
  • сік лимона – 1 ст. л .;
  • цукор – 3 ст. л .;
  • оливкова олія – ​​0,5 ст .;
  • сіль – 1-1,5 ст. л.
  • паприку – 1 ст. л.

заготовка з часником

Рецепт оригінальної заготовки:

  1. Вимийте лимони і наріжте їх кружками прямо з цедрою. Товщина – до 5 мм.
  2. Наріжте часникові зубчики на невеликі скибочки.
  3. Викладіть в чисту і суху банку лимонну заготовку. Зверху кожного гуртка насипайте паприку і сіль. Далі – шар часнику з цукровою присипкою. Потім знову лимон і т.д.
  4. Коли банку буде повною, налийте зверху сік лимона і оливкове масло.
  5. Накрийте ємність щільною капроновою кришкою і відправте в холодильник.

Використовувати цієї приправу в їжу можна буде через добу, коли вона настоїться. Оптимально, якщо вміст в ній буде злегка спресований. Заготівля зберігається в холодильнику кілька місяців.

Незвичайні заготовки з томатів: відео