Популярна вишня Бистрінка відрізняється від більшості культур тим, що вирощується у всіх регіонах країни. Вона не піддається впливу сильних морозів, тому її посадкою займаються навіть в північних областях, в т. Ч. На Кавказі та Уралі.
Вишня Бистрінка – морозостійкий сорт
Основні характеристики різновиди
Цей сорт вишні самоплодовий, тому не потребує додаткових запильниках, але якщо поруч висадити вишню Тургенєвська або Кавказька, то терміни дозрівання скорочуються, і збір врожаю припадає на початок липня.
Різновид Бистрінка характеризується підвищеною стійкістю до морозів і посухи. Вона здатна плодоносити в діапазоні температур від -35 ° С до + 45 ° С.
Терміни дозрівання такої вишні без сусідів-запилювачів середні, тому збір врожаю припадає на кінець липня. Збирати його можна до середини серпня, т. К. Плоди захищені від розтріскування і гниття. Плодоносити дерево починає на 4 рік після посадки.
Опис куща
Кущі вишні Бистрінка невеликі. Максимальна висота становить 3 м. Дерево досягає її за перший рік зростання на постійному місці. Всі інші роки культура розростається вшир.
Крона овальної форми. Гілки розташовані вертикально. Через 10 років після посадки крона набуває плакучий вид – гілки дивляться вниз.
Суцвіття представлені у великій кількості білими квітами. Складаються з 5 кольорів, в яких міститься 20 тичинок і 20 пестиков. Їх максимальні розміри складають 6 мм. Пагони великі – до 45 см. Кора насиченого коричневого відтінку з часом починає відшаровуватися.
Серед характеристик листової пластини, відзначаються такі особливості:
- овальна довгаста форма;
- колір – темно-зелений;
- верхня частина глянцева з великою кількістю воскового нальоту;
- нижня частина матова, шорстка.
Особливості плода
Опис вишні Бистрінка вказує на те, що плоди характеризуються такими особливостями:
- ягоди круглої форми;
- середня вага плода становить 3 г;
- забарвлення темно-червона: при повному дозріванні набуває бордовий відтінок, з відблисками бордо;
- шкірка щільна, захищає плоди від розтріскування.
Опис м’якоті вказує на соковитість і волокнисту структуру. У смаку переважає солодкість, т. К. Рівень цукру становить 20%. На початкових етапах дозрівання в смаку присутня кислота, яка з часом пропадає. Застосовуються ягоди цього сорту як в свіжому вигляді, так і консервованому (джеми, варення, компоти і ін.).
Рекомендації по вирощуванню
Вирощувати цю культуру дозволяється на підвищених ділянках, які добре освітлюються сонячним промінням. Ця умова не тільки захищає рослину від кореневої гнилі, але і забезпечує рівномірне і швидке дозрівання плодів. Посадку краще проводити поблизу огорож і будівель, які захистять кущі від вітряної погоди. Дистанція між кущем і будівлею повинна бути не менше 5 м, щоб захистити ствол від надлишку снігового покриву.
Грунт для посадки повинна бути легкою і родючою. Оптимальний варіант – це суглинні грунту. У них досить корисних елементів, які позитивно позначаються на зовнішньому вигляді рослини і ягід. Якщо немає можливості посадки в такі грунту, то дозволяється посадка в будь-, але вони повинні бути підгодовані перегноєм або торфом (20 кг речовини на 1 кв. М.). За умови підвищеної кислотності грунту (понад 4%), проводять вапнування землі.
В кінці жовтня готують ділянку для посадки. Його перекопують і видаляють все коріння бур’янів, скла і каміння. Після цього викопують лунку розмірами 60 × 90 см. У неї укладають дренаж, використовуючи щебінь або дерево. Поверх насипають грунт висотою 10 см. Залишають так до весни.
При покупці саджанця, вибір повинен лягти на 1-річні варіанти, які характеризуються підвищеною стійкістю до негативних кліматичних умов і захворювань. Навесні, в кінці березня, всередину лунки поміщають саджанець. Його коріння присипають землею так, щоб прикоренева шийка виявилася над землею. Після цього поливають 20 л теплої води.
Для посадки слід вибирати однорічні саджанці
Заходи по догляду за культурою
Ця культура потребує якісного поливі. Він повинен бути частим, але не рясним, інакше коріння уражаються кореневою гниллю, яка має небезпеку загибеллю всього куща. Оптимальний інтервал поливу в південній частині країни становить 7-10 днів. В умовах півночі полив проводять з інтервалом в 20 днів. Щоразу під кущ вливають по 20 л теплої води. Через кілька днів прополюють верхній шар землі на глибину в 8 см і видаляють всі бур’яни.
Підживлення проводяться кілька разів з використанням комплексних добрив. Навесні рослина потребує нітрат калію, тому на кожен кущ має припадати по 20 л цього розчину (40 г на 5 л води).
Влітку для поліпшення врожайності вливають під кожне дерево по 20 л розчину аміачної селітри (40 г на 10 л води). Восени для підготовки дерева до зими проводять добрива перегноєм і мульчують прикореневу частину соломою і гноєм. Обрізка потрібна тільки в тому випадку, якщо на дереві з’явилися сухі або хворі гілки. Після їх обрізки відкриту рану обробляють садовим варом.
Нітрат калію вносять під вишню навесні
Заходи боротьби з хворобами і паразитами
Незважаючи на те що сорт вишні Бистрінка характеризується високими показниками імунної системи, вона часто уражається такими хворобами, як борошниста роса, оливкова плямистість або оидиум.
- Позбутися від борошнистої роси допомагає розчин бордоської рідини (30 г на 5 л води).
- Від оливкової плямистості рослина врятує розчин мідного купоросу (40 г на 10 л води).
- У боротьбі проти оїдіуму доцільно використовувати розчин колоїдної солі (20 г на 10 л води).
Щоб захистити кущі від навали птахів, крону накривають спеціальними сітками. Позбутися від кліщів або попелиці допоможе розчин «оксихом» (50 г на 5 л води). Запобігти появі черв’яків допомагає «хомус» (20 г на 4 л води). Обробки проти хвороб і паразитів повинні здійснюватися 1 раз в 2 тижні.