Заготівля такого супер популярного страви як борщ – справжня знахідка для сучасних господинь. Маючи подібні запаси, приготувати смачну страву взимку можна набагато швидше і простіше, ніж влітку. Кілька наведених нижче рецептів дозволять вибрати оптимальний для себе варіант і грунтовно підготуватися до холодного періоду.
Історія знаменитого страви
Дати однозначну відповідь на питання хто перший почав готувати це не втрачає популярності блюдо, іменоване борщем, не можуть навіть самі імениті історики. У багатьох країнах люди давно вважають його своїм національним надбанням.
Історія походження назви теж неоднозначна. Деякі стверджують, що юшку варили з доступного кожному селянинові рослини борщівника, за іншими джерелами слово «борщ» утворилося від «бор» – червоний і «щ» – щі, юшка з капустою. Якщо розглянути сучасні інгредієнти, то в класичний рецепт обов’язково входить картопля, а цей овоч з’явився на Русі не дуже давно. Тобто до цієї пори червону юшку варили в дещо іншому складі.
Як би там не було, це перша страва вміє готувати кожна господиня наших широт. Але справа ця досить клопітка і на нього слід витратити кілька годин. У сучасному ритмі не всі можуть виділити достатньо часу для кухні, і ось тут то приходить на допомогу заготівля борщу.
Така заготовка дозволяє уникнути тривалого очищення, нарізання і обсмажування основних овочевих складових червоною юшки. Досить просто зварити бульйон і додати в нього картоплю. На завершення потрібно відкрити баночку з заправкою і висипати її вміст в каструлю. На цьому все – борщ готовий.
Готується заправка ранньої осені, у вільний час. Взимку ж заготовка просто дістається зі сховища і допомагає швидко зібрати знаменитий борщ.
Заготівля з капустою
Така заготовка борщу вважається класичним варіантом. До її складу крім буряка, моркви входить ще й капуста. Для приготування консерви потрібно взяти:
- цибуля – 1 кг;
- морква – 1 кг;
- томати – 1 кг;
- капуста білокачанна – 1 кг;
- буряк – 3 кг;
- сіль велика – 70 г;
- цукор – 160 г;
- вода – 450 мл;
- оцет 9% – 220 мл;
- масло рослинне – 1 ст.
Всі овочі ретельно миють і чистять. Потім їх подрібнюють за допомогою ножа або великої терки. Далі заготовка робиться так:
- Моркву і цибулю пасерують на добре розігрітій сковорідці.
- Досипають інші овочі і все тушкують 10-15 хв.
- Доливають масло, що залишилося, оцет, воду. Засипають сіль, цукор.
- Після того, як в сковорідці виявляться всі інгредієнти, овочі ще пів години млоять на повільному вогні.
Порада. Щоб прискорити процес, овочі, з яких складається заготовка, можна перекрутити на м’ясорубці, використовуючи при цьому сітку з великими отворами.
На завершення заготівля борщу з капустою розкладається по банках і закупорюється.
Заготівля без оцту
Заготівля борщу, приготована зі свіжих овочів восени, здатна зробити блюдо набагато смачніше, ніж якщо його зібрати взимку з лежалих овочів. Приготувати її можна і без оцту, замінивши синтетичний продукт соком лимона.
Для заправки без оцту знадобиться:
- буряка – 1 кг;
- томатів – 1 кг;
- ріпчаста цибуля – 400 г;
- морквина – 400 г;
- капуста – 250 г;
- лимон – 1 шт;
- масло;
- сіль.
У цьому рецепті насамперед цілком, не знімаючи шкірки відварюють буряк. Далі надходять так:
- Цибулини дрібно кришать і пасерують на сковорідці.
- Томати ріжуть на кубики.
- Морквини натирають на крупній тертці, а капусту шаткують.
- З лимона віджимають сік.
- Все, крім буряка, складають у сотейник і гасять близько півгодини.
- Варений буряк натирають на терці, додають до інших овочів і тушкують ще 15 хв.
- На завершення додають сік лимона, сіль і заготівля розкладається по банках.
Порада. Щоб надати пісного борщу смак риби можна в кінці варіння додати в нього баночку кільки в томаті.
Заправка з часником і солодким перцем
Неповторний присмак і аромат додає борщу додавання болгарського перцю. Але взимку овоч складно знайти, та й коштує він в цей час недешево. Відмінний вихід – заготівля борщу з болгарським перцем на зиму. Покроковий рецепт і фотографії допоможуть приготувати її без особливих проблем. Для цього рецепта знадобляться наступні продукти:
- буряк – 2,5 кг;
- перець болгарський – 250 г;
- томати – 750 г;
- ріпчаста цибуля – 250 г;
- морквина – 250 г;
- часник – 50 г;
- зелень;
- масло рослинне – 1 ст;
- оцет 9% – 100 г;
- сіль – 30 г;
- цукор – 100 г.
Роблять заготовку так:
- Часник і томати подрібнюють. Завантажують в ємність з товстими стінками.
- Додають сіль, цукор, масло.
- Натерті буряк і морква досипають в каструлю.
- Туди ж поміщають подрібнений солодкий перець і кропові парасольки.
- Перемішують і включають вогонь.
- Лук обсмажують окремо і додають в загальну масу. Вливають оцет.
- Всі разом кип’ятять близько 5 хв.
Прокип’ячена заготівля розфасовується по банкам і закупорюється для подальшого зберігання.
Заготівля з квасолею
Існують дуже смачні варіації вегетаріанського борщу. Наприклад, з квасолею. Для такої страви також можна зробити домашню заготовку, щоб в подальшому прискорити його приготування.
Заготівля з квасолею потребують наявності наступних продуктів:
- квасоля – 300 г;
- буряк – 2 кг;
- цибуля ріпчаста – 400 г;
- морква – 500 г;
- томати – 400 г;
- масло рослинне – 1 ст;
- вода – 400 мл;
Овочі з квасолею
- сіль – 50 г;
- цукор – 100 г;
- оцет – 100 мл.
Порада. Щоб квасоля швидше зварилася, в воду слід додати трохи харчової соди.
Роблять заправку з квасолею досить просто:
- Квасолю відварюють до напівготовності.
- Решта овочі подрібнюють, заливають водою і гасять близько 15 хв.
- Додають напівготову квасоля, сіль, цукор, масло, оцет. Млоять ще 30 хв.
- Добре тушковану заготовку розфасовують по банках, закупорюють і відправляють на зберігання.
Заготівля на зиму борщу – чудове підмога кожної господині. З її допомогою в будь-який час можна за лічені хвилини приготувати улюблене всіма і корисне блюдо.