Складно уявити собі сад без яблунь. Їх смачними і ароматними плодами із задоволенням ласують і дорослі і діти. Будь садівник завжди радий гарному врожаю, проте, не всі яблука можуть зберігатися в свіжому вигляді довгий зимовий період. Що ж робити з надлишком? Відповідь досить проста – за кращими відомими рецептами можна приготувати різні заготовки про запас. Адже яблука – практично універсальний фрукт. З них можна приготувати ароматне пюре, бурштинове повидло, хрусткі цукати, шикарний конфітюр, смачний компот і приголомшливе вино.
Як приготувати пюре у вигляді заготовки
Яблучне пюре готується або зовсім без цукру, або з його мінімумом, тому його можна давати немовлятам в якості прикорму. Пюре з яблук можна вживати як саме по собі, так і використовувати його в якості основного складового різних десертів, наприклад зефіру і пастили. Підійде це пюре і як компонент різних соусів до м’ясних і овочевих страв. Така добавка додасть їх смаку особливу фруктову нотку.
Детальний опис приготування
- Яблука добре помити, очистити і вирізати насіння з серцевиною.
- Нарізати великими шматочками.
- Викласти у велику, бажано має товсті стінки, каструлю.
- Залити водою так, щоб вона злегка покрила фрукти.
- Поставити каструлю на маленький вогонь до розм’якшення яблук.
- Блендером добре розім’яти шматочки.
- Додати цукор – на 5 частин яблук 1 частина цукру. Пюре з яблук
- Продовжити варити ще 10 хв.
- Розсипати в банки і прикрити кришкою.
- Після 20 хв стерилізації банки можна закочувати.
При бажанні до складу пюре можна додавати спеції, корицю, сік лимона, різні фрукти або овочі. Від цього його смак тільки покращитися.
Приготування повидла
Назва цієї смачної заготовки походить від польського слова «powidla», яким тамтешні господині позначали продукт, що утворюється в результаті тривалого варіння фруктів з цукром.
Яблучне повидло можна використовувати просто у вигляді десерту, і як начинку для випічки. Варити його допустимо не тільки з якісних яблук, але і з так званої некондиції – прим’ятих плодів, перезрілих і т.д.
Детальний опис приготування:
- Гострим ножем очищаємо яблука.
- Нарізаємо яблука на шматочки невеликого розміру.
- Заповнюємо різаними шматочками каструлю з товстими стінками, додаємо трохи води – 400 мл буде досить на 1 кг фруктів.
- Проварюємо яблука до м’якого стану, після чого подрібнюємо їх блендером.
- Засипаємо в пюре цукор – 250 г на 1 кг яблук. Пюре з яблук
- Продовжуємо уварювали. Коли повидло стане прозорим і придбає бурштиновий колір – воно готове.
- Викладаємо повидло в чисті, виварені банки і закочує.
Порада. Щоб повидло було кисло-солодким і мав сильний аромат, для його приготування краще всього взяти яблука кислих сортів, наприклад Антонівку.
Для отримання повидла густої консистенції уварювали його потрібно приблизно по годині кілька днів поспіль.
Цукати
Цукати являють собою просочені цукровим сиропом шматочки яблук з їх подальшим підсушуванням. Вживають їх як самі по собі, наприклад, замість цукерок, так і як добавку до різних видів тесту або прикраси кондитерських виробів.
Для цукатів краще використовувати недостиглі яблука або їх тверді сорти, тоді навіть після термообробки вони зможуть добре тримати форму.
Приготування цукатів:
- Спочатку вариться сироп з цукру. Для цього 1 кг цукру проварюють в товстостінній каструлі зі склянкою води.
- Шкірку з яблук потрібно зчистити, насіннєві коробочки вирізати.
- Порізати яблука поперечними кільцями.
- Нагріти сироп до киплячого стану і засипати в нього колечка фруктів.
- Після закінчення 5 хв вимкнути вогонь, і так залишити яблука на 12 годин.
- Через 12 годин і більше потрібно яблука дістати. Сироп довести до кипіння, після чого повернути в нього фрукти. Варити 5 хв.
- Вийняти яблука на друшляк. Цукати з яблук
- Після того як з них стече сироп, шматочки яблук потрібно розкласти на плоску поверхню, застелену пергаментом.
- Прикрити марлею і виставити яблука на сонячне місце. Днів через 5 цукати будуть готові.
- Для того щоб цукати добре збереглися до зими, потрібно скласти їх в скляний або керамічний посуд, закрити папером і щільно зав’язати.
Порада. Найкраще сушити цукати в електросушарці для фруктів і овочів.
Яблучний компот
Для заготівлі компоту на зиму підійдуть невеликі, целенькие, без вад яблука, які за своїми розмірами запросто зможуть поміститися в банку. Приготувати яблучний компот на зиму досить просто:
- Банки добре вимити.
- Заповнити їх на 2/3 вимитими цілими яблуками.
- Крутим окропом залити банки до верху.
- Укутати і дати так постояти приблизно 15 хв.
- Воду злити назад в каструлю.
- Додати в неї цукор (300 г на трилітрову банку) і ¼ ч.л лимонної кислоти.
- Отриманий сироп перекипятить і знову залити їм яблука в банках.
- Готовий компот закатати.
Яблучний конфітюр
Конфітюр – це десерт, який готується шляхом варення фруктів в сиропі з додаванням пектину. По виду він більше нагадує желе. Яблука самі по собі багаті на пектин, тому додавати його під час приготування з них конфитюра необов’язково.
Конфітюр з яблук
- Яблука помити, почистити і порізати невеликими скибочками.
- Помістити яблука в варильну посуд і додати до них цукор 1: 1.
- Додати ½ ч.л лимонної кислоти.
- Туди ж долити склянку води.
- Вміст каструлі закип’ятити і проварити ще 40-50 хв.
- Тепер можна розкладати гарячий конфітюр в банки і закочувати.
Вино з яблук
Яблучне вино зовсім нескладно приготувати вдома.
Порада. Яблука перед переробкою краще не мити. Так на їх поверхні зберігаються природні дріжджі.
- Яблука пропустити через соковижималку.
- Злити сік в широку ємність і так залишити його в теплому місці.
- Через кілька днів можна починати додавати цукор – 200 г на літр соку. Його потрібно вносити поступово, додаючи в невелику кількість злитого соку. Після розчинення цукру сік вливають назад.
- Коли з’явиться піна і явний запах бродіння, надосадову рідину переливають у сулію, на горлечко якої надягають медичну рукавичку, в одному з пальців якої потрібно проколоти маленьку дірочку. яблучне вино
- Бродіння соку припиняється через 30-60 днів. Це можна помітити по тому, що рукавичка, раніше роздута, повисне вниз.
- Перелити молоде вино в іншу тару до верху, щільно закупорити, залишити в темному, прохолодному місці. Так вино дозріває. Через 60-120 днів вино вже можна буде вживати.
З яблук на зимовий період можна приготувати масу заготовок і абсолютно все вони будуть дуже смачними і, безсумнівно, корисними.
Джем з яблук: відео
Зимові заготовки з яблук: фото