Медова, цукрова, бурштинова – якими тільки епітетами НЕ нагороджують диню. Любителям солодких тиквіна трохи шкода, що вони довго не зберігаються. Але засмучуватися не варто. Існує безліч способів заготовки смачною і корисною культури на зиму.
Особливості заготовки дині
Перш ніж приступати до втілення в життя будь-яких рецептів зверніть увагу на такі нюанси:
- Для консервації потрібні цілі і не гнилі плоди. М’якоть повинна бути щільною. Причому диня може бути недозрілий, без яскраво вираженого характерного аромату і смаку. Можете навіть використовувати несолодкий зелений екземпляр, але ні в якому разі не перестиглий.
- Диню слід добре вимити, потім розрізати навпіл і ретельно вичистити все насіння. Найпростіше це зробити звичайною столовою ложкою. Озбройтеся гострим ножем і тонко зріжте кірку, захоплюючи прилеглу до неї зелену частину м’якоті.
- Для консервації вам знадобляться чисті стерилізовані банки і кришки.
- Для приготування більшості страв з дині використовується об’ємна посуд: каструля або інша ємність. Перетворити м’якоть в пюре допоможе сито або блендер.
Порада. Будьте уважні під час покупки дині. Не купуйте плоди біля доріг або в подібних місцях. Тиквіна сприйнятлива до негативних факторів і буде вбирати себе вихлопні гази, насичуючись нітратами.
Маринована диня
Така заготовка з дині дуже проста і не відніме багато часу і сил. Підберіть плід масою приблизно в 1,7 кг. Також вам знадобляться:
- вода – 0,7 л (для маринаду);
- цукор – 250 г;
- оцтова есенція – 10 мл;
- кориця – 5 дрібних паличок;
- запашний перець – 15 горошин;
- гвоздика – 10 парасольок.
рецепт:
- Поставте воду на плиту. Очищену динну м’якоть нарізати на кубики зі стороною від 2 см і більше. Закиньте їх в киплячу воду.
- Зменшіть вогонь і варіть 5-6 хв. Вийміть кубики шумівкою і відкиньте на друшляк. Відразу помістіть диню в холодну воду для охолодження на 2 хв. Викладіть її в плоску посуд і залиште обсихати.
- Підготуйте стерильні і сухі банки. У кожну киньте розділені порівну корицю, перець і гвоздику. Потім покладіть м’якоть, залишаючи вільними 1-2 см до краю.
- Приготуйте маринад. Для цього розчиніть у воді цукор і поставте отриманий сироп на середній вогонь. Як тільки він закипить, влийте оцет, перемішайте і вимикайте піч.
- Маринад прямо з печі слід розлити по банках. Потім накрийте стерильними їх металевими кришками і поставте тару в водяну баню на 10 хв.
Увага! Під час стерилізації заготовок з дині підкладіть під банки згорнуту матерію або іншу підпірку. Важливо, щоб дно скляних ємностей не стосувалося дна каструлі, таза або миски, в якій стерилізуєте консервацію.
Проведіть закачування кришок. Переверніть і укутайте банки. Після 2-3 днів їх можна буде перемістити в комору або льох. Для вказаної кількості інгредієнтів знадобиться 3-4 банки об’ємом 0,5 л.
Динний джем і варення
Диня рідко використовується в вареннях і джемах, хоча чудово відчувається в блюдах і готується легко. Джем за цим рецептом не тільки приголомшливо смачний, але і прекрасно виглядає на полиці в очікуванні відкриття. Наче в банках закупорені саме сонце. Домінуюча солодкість дині вимагає смакового балансу. Його в повній мірі забезпечить тонкий кислуватий смак лимона. Для страви потрібні тиквіна середніх габаритів і два цитруса.
Спосіб заготовки з дині смачного і корисного джему:
- Наріжте підготовлену м’якоть не дуже великими кубиками. Покладіть в глибоку миску і пересипьтецукром (0,5 кг). Залиште під кришкою на 10 год.
- Через цей час помийте і, не знімаючи шкірки, наріжте тонкими шматочками один лимон. Скибочки відправте до динної заготівлі.
- Інший лимон розділіть навпіл і вичавіть з половинок сік. Вилийте його теж до дині.
- Отриману масу перемішайте і поставте на вогонь. Після закипання зменшіть вогонь і продовжуйте варіння близько 1 ч. Можливо, знадобиться більше часу. Постійно помішуйте. Контролюйте консистенцію джему – він повинен стати однорідним і янтарно-прозорим.
- Розлийте джем по стерильним банкам і закатати бляшаними кришками.
динне варення
До речі, для варення не обов’язково використовувати м’якоть дині – є рецепт на основі корок. Вони не поступаються м’якоті в соковитості. Зріжте з шкірки тонкий твердий покрив: під ним є шар зеленої м’якоті. Наріжте його невеликими шматочками і засипте цукром (1: 1). Нехай диня пустить сік – для цього їй знадобиться годин 6-7. Після поставте масу на вогонь на 5 хв., А оскільки вона густа, весь час помішувати.
Зніміть з печі і залиште варення трохи охолодитися. Проведіть пробу: якщо смак не сподобався, додайте ще цукру або ванілін. Так чи інакше, щоб завершити підготовку страви, потрібно ще раз поставити його на вогонь і довести до кипіння. Потім розлийте масу в стерильні банки і закупорьте.
Порада. Процедуру охолодження-закипання можна повторювати 2-3 рази. Від цього смак варення стає більш насиченим.
Компот з дині
Соковита диня може стати прекрасною основою для компоту. Вам знадобиться плід масою трохи більше 1 кг. У компанію до нього:
- питна вода – 1 л;
- лимонна кислота – 2 г;
- цукор – 600 г.
рецепт:
- Наріжте м’якоть кубиками зі стороною 1 см.
- Закип’ятіть воду. Розмішайте в ній цукор.
- Відразу після розчинення помістіть в окріп заготовку з дині у вигляді шматочків. Ще раз доведіть до кипіння і зменшіть рівень вогню.
- Через 5 хв. насипте в каструлю кислоту, грунтовно розмішайте і знімайте з печі.
- Дістаньте шматочки дині з компоту і покладіть їх у підготовлені стерильні банки.
- Рідина поверніть на піч, знову дочекайтеся закипання і відразу розлийте по банках.
- Ємності з компотом накрийте стерильними кришками і поставте стерилізувати на водяну баню. Час – 10-20 хв. Потім кришки можна закатати остаточно.
Податлива і ніжна диня створена для солодких заготовок. Рецепти, як правило, дуже прості, а варіацій багато: компоти, варення або шматочки в маринаді. Важливо тільки підібрати якісні плоди.