Зимова заготівля дині на будь-який смак. Популярні покрокові рецепти

страви з динеюМедова, цукрова, бурштинова – якими тільки епітетами НЕ нагороджують диню. Любителям солодких тиквіна трохи шкода, що вони довго не зберігаються. Але засмучуватися не варто. Існує безліч способів заготовки смачною і корисною культури на зиму.

Особливості заготовки дині

Перш ніж приступати до втілення в життя будь-яких рецептів зверніть увагу на такі нюанси:

  1. Для консервації потрібні цілі і не гнилі плоди. М’якоть повинна бути щільною. Причому диня може бути недозрілий, без яскраво вираженого характерного аромату і смаку. Можете навіть використовувати несолодкий зелений екземпляр, але ні в якому разі не перестиглий.
  2. Диню слід добре вимити, потім розрізати навпіл і ретельно вичистити все насіння. Найпростіше це зробити звичайною столовою ложкою. Озбройтеся гострим ножем і тонко зріжте кірку, захоплюючи прилеглу до неї зелену частину м’якоті.
  3. Для консервації вам знадобляться чисті стерилізовані банки і кришки.
    підготовка дині до консервації
  4. Для приготування більшості страв з дині використовується об’ємна посуд: каструля або інша ємність. Перетворити м’якоть в пюре допоможе сито або блендер.

Порада. Будьте уважні під час покупки дині. Не купуйте плоди біля доріг або в подібних місцях. Тиквіна сприйнятлива до негативних факторів і буде вбирати себе вихлопні гази, насичуючись нітратами.

Маринована диня

Така заготовка з дині дуже проста і не відніме багато часу і сил. Підберіть плід масою приблизно в 1,7 кг. Також вам знадобляться:

  • вода – 0,7 л (для маринаду);
  • цукор – 250 г;
  • оцтова есенція – 10 мл;
  • кориця – 5 дрібних паличок;
  • запашний перець – 15 горошин;
  • гвоздика – 10 парасольок.

рецепт:

  1. Поставте воду на плиту. Очищену динну м’якоть нарізати на кубики зі стороною від 2 см і більше. Закиньте їх в киплячу воду.
  2. Зменшіть вогонь і варіть 5-6 хв. Вийміть кубики шумівкою і відкиньте на друшляк. Відразу помістіть диню в холодну воду для охолодження на 2 хв. Викладіть її в плоску посуд і залиште обсихати.
  3. Підготуйте стерильні і сухі банки. У кожну киньте розділені порівну корицю, перець і гвоздику. Потім покладіть м’якоть, залишаючи вільними 1-2 см до краю.
    маринована диня
  4. Приготуйте маринад. Для цього розчиніть у воді цукор і поставте отриманий сироп на середній вогонь. Як тільки він закипить, влийте оцет, перемішайте і вимикайте піч.
  5. Маринад прямо з печі слід розлити по банках. Потім накрийте стерильними їх металевими кришками і поставте тару в водяну баню на 10 хв.

Увага! Під час стерилізації заготовок з дині підкладіть під банки згорнуту матерію або іншу підпірку. Важливо, щоб дно скляних ємностей не стосувалося дна каструлі, таза або миски, в якій стерилізуєте консервацію.

Проведіть закачування кришок. Переверніть і укутайте банки. Після 2-3 днів їх можна буде перемістити в комору або льох. Для вказаної кількості інгредієнтів знадобиться 3-4 банки об’ємом 0,5 л.

Динний джем і варення

Диня рідко використовується в вареннях і джемах, хоча чудово відчувається в блюдах і готується легко. Джем за цим рецептом не тільки приголомшливо смачний, але і прекрасно виглядає на полиці в очікуванні відкриття. Наче в банках закупорені саме сонце. Домінуюча солодкість дині вимагає смакового балансу. Його в повній мірі забезпечить тонкий кислуватий смак лимона. Для страви потрібні тиквіна середніх габаритів і два цитруса.

Спосіб заготовки з дині смачного і корисного джему:

  1. Наріжте підготовлену м’якоть не дуже великими кубиками. Покладіть в глибоку миску і пересипьтецукром (0,5 кг). Залиште під кришкою на 10 год.
  2. Через цей час помийте і, не знімаючи шкірки, наріжте тонкими шматочками один лимон. Скибочки відправте до динної заготівлі.
  3. Інший лимон розділіть навпіл і вичавіть з половинок сік. Вилийте його теж до дині.
  4. Отриману масу перемішайте і поставте на вогонь. Після закипання зменшіть вогонь і продовжуйте варіння близько 1 ч. Можливо, знадобиться більше часу. Постійно помішуйте. Контролюйте консистенцію джему – він повинен стати однорідним і янтарно-прозорим.
  5. Розлийте джем по стерильним банкам і закатати бляшаними кришками.

джем з динідинне варення

До речі, для варення не обов’язково використовувати м’якоть дині – є рецепт на основі корок. Вони не поступаються м’якоті в соковитості. Зріжте з шкірки тонкий твердий покрив: під ним є шар зеленої м’якоті. Наріжте його невеликими шматочками і засипте цукром (1: 1). Нехай диня пустить сік – для цього їй знадобиться годин 6-7. Після поставте масу на вогонь на 5 хв., А оскільки вона густа, весь час помішувати.

Зніміть з печі і залиште варення трохи охолодитися. Проведіть пробу: якщо смак не сподобався, додайте ще цукру або ванілін. Так чи інакше, щоб завершити підготовку страви, потрібно ще раз поставити його на вогонь і довести до кипіння. Потім розлийте масу в стерильні банки і закупорьте.

Порада. Процедуру охолодження-закипання можна повторювати 2-3 рази. Від цього смак варення стає більш насиченим.

Компот з дині

Соковита диня може стати прекрасною основою для компоту. Вам знадобиться плід масою трохи більше 1 кг. У компанію до нього:

  • питна вода – 1 л;
  • лимонна кислота – 2 г;
  • цукор – 600 г.

рецепт:

  1. Наріжте м’якоть кубиками зі стороною 1 см.
  2. Закип’ятіть воду. Розмішайте в ній цукор.
  3. Відразу після розчинення помістіть в окріп заготовку з дині у вигляді шматочків. Ще раз доведіть до кипіння і зменшіть рівень вогню.
  4. Через 5 хв. насипте в каструлю кислоту, грунтовно розмішайте і знімайте з печі.
    компот з дині
  5. Дістаньте шматочки дині з компоту і покладіть їх у підготовлені стерильні банки.
  6. Рідина поверніть на піч, знову дочекайтеся закипання і відразу розлийте по банках.
  7. Ємності з компотом накрийте стерильними кришками і поставте стерилізувати на водяну баню. Час – 10-20 хв. Потім кришки можна закатати остаточно.

Податлива і ніжна диня створена для солодких заготовок. Рецепти, як правило, дуже прості, а варіацій багато: компоти, варення або шматочки в маринаді. Важливо тільки підібрати якісні плоди.

Диня на зиму: відео