Таким складом корисних елементів для садово-городніх культур, який є у звичайній золі, не може похвалитися жодне мінеральне добриво. Це пояснює її широку популярність у дачників і садівників. Стаття розповість за допомогою відео, як правильно збирати і зберігати добриво для яблунь і для груш, а також ніж в цьому випадку відрізняється принцип його застосування в порівнянні з іншими культурами.
Корисні властивості деревної золи
Деревна зола містить в собі близько 70-ти хімічних елементів. Приблизно 30 з них благотворно впливають на рослини, і при цьому концентровані в добриві.
Перелік макроелементів, які культури споживають великими порціями:
- вуглець;
- водень;
- оксиген (кисень);
- сірка;
- також фосфор;
- кальцій;
- залізо;
- калій;
- натрій;
- а ще магній і ін.
Зола містить корисні для рослин мікроелементи
Мікроелементи, які потрібні в незначних частинах:
- бор;
- мідь;
- також марганець;
- цинк;
- кобальт;
- ще молібден і ін.
Увага! Особливість золи – відсутність згубного для багатьох рослин хлору.
Крім того, зола нейтралізує кислотність грунту, створює в грунті сприятливі умови для життєдіяльності корисних бактерій. Вона розкладає органічні сполуки, збільшує зимостійкість рослин. А ще – забезпечує захист від шкідників і хвороб. Тому зола так популярна при висадці або пересадці садових культур.
Серед мінусів – малий вміст азоту, який в основному відлітає з димом під час спалювання. Його при необхідності вносять окремо. Зола працює в землі 2-4 роки після введення. В процесі добрива потрібно строго дотримуватися рекомендацій для конкретного рослини, розподіляти матеріал рівномірно, тонким шаром по поверхні.
Особливості золи різних дерев і культур
Співвідношення мікро- та макроелементів в золі залежить від исходника:
- Картоплиння і виноградна зола дуже багата калієм, до 40%. Краще спалювати матеріал відразу на грядках після збирання. У золі гречки і соняшнику калію трохи менше, до 30%.
- Найбільше кальцію в попелі листяних дерев (особливо, в березі), до 37%. Причому елемент має високу ступінь засвоюваності, тому дасть рослині додатковий захист від морозу чи спеки.
- Хвойні наситять грунт золою з високим вмістом фосфору (зміст – до 7%). Також багата цим елементом деревна кора, пшеничне і житнє солома.
- Після спалювання торфу у вас з'явиться добриво з великим вмістом вапна. Але в ній мало калію.
Увага! Залишки згоряння кам'яного вугілля практично не застосовують в якості підгодівлі – в ньому мало калію, фосфору і вапна, тому і користі буде мінімум.
Практика застосування золи для груш і яблунь
Рідкий розчин – краща форма добрива, тому що так грунт і елементи рослини краще і швидше засвоюють речовини. Також розчинений попіл використовую для дезінфекції садових дерев, у вигляді міцного настою:
- літрову ємність золи змішайте з 2-3 л гарячої води;
- витримаєте кілька годин;
- процідіть;
- розбавте в відрі води кімнатної температури.
Для профілактики від різних шкідників і хвороб зробіть такий розчин:
- 300 г золи розмішайте в 10 л води;
- прокип'ятіть суміш (3-5 хв.);
- охолодіть і процідіть;
- змішайте з розчиненим господарським милом (потрібно 40 г);
- додайте 20-30 г сечовини і обприскати дерево (бажано ввечері).
Цей же розчин допомагає прибрати гусениць з дерев. Мило фіксує суміш на листках, а сечовина забезпечує додаткову позакореневе підживлення дереву, яка страждає від шкідників.
Деревна зола у вигляді порошку також має застосування:
- Неширока насип навколо стовбура яблуні або груші захистить дерева від мурашок.
- Для боротьби з серйозним зараженням зеленої попелиць рекомендується змочити листя яблунь водою і присипати їх золою.
- Суха підживлення яблуні деревною золою з високим вмістом калію поліпшить смакові властивості плодів і підвищить їх лежкість.
Золу краще використовувати в розведеному вигляді
Для звичайної підгодівлі зола – теж хороший засіб. Якщо яблуня або груша почали давати дрібні плоди з поганими смаковими якостями, листя теж обмельчалі, дерево часто хворіє – це ознака нестачі корисних елементів. Уповільнення зростання і пожовтіння листя по весні – ознака нестачі азоту у груші або яблуні. Допоможе обприскування з розчину сечовини (20 г на 1 відро води), а обробка золою після цвітіння забезпечить швидке засвоєння і насичення допоміжними речовинами.
Особливості зберігання та застосування золи
Відразу після згоряння золу не рекомендується нести на ділянку. Вона повинна охолонути. Зберігати її нескладно. Не важливо, в ящиках або відрах – головне, щоб було сухо. В таких умовах деревне попіл буде корисний і через кілька років. Додавання золи в грунт має такі нюанси:
- для глини або суглинистой грунту підійде осінь (введення під перекопування);
- для піщаного, супіщаного грунту або торфовищ краще весна, з розрахунку 0,1-0,2 кг порошку на 1 кв. м (вносити після дощів).
Дуже важливо навіть такої універсальної підгодівлею як зола, користуватися обережно. Мінеральні речовини при надлишку будуть негативно впливати на розвиток дерева і плоди. Краще дещо не догодувати, ніж перегодувати яблуню або грушу.
Особливості застосування золи: відео
Зола в садівництві: фото