Заріф – чорна перлина серед винограду

Заріф належить до десертних сортів винограду з дуже раннім періодом дозрівання. Сорт Заріф, як вказує опис виведений Таджицьким НІІСВіО в результаті схрещування Чауш чорний і Перли Саба, але в інших джерелах зазначено, що походження сорту невідомо. При сумі активних річних температур рівній 2200 градусів, термін вегетаційного періоду становить 100-110 днів. У південних регіонах дозріває в кінці липня.

Виноград сорту Заріф

Вага грона Заріф досягає 500-800 м

Опис

Кущі із середнім і сильним розвитком. Листя округлі, великі, хрипи, п’ятилопатеве з глибоко розрізаними лопатями. Знизу є легке оксамитове опушення. Квітка двостатеві. Виїмка під держак з відкритим дном, за формою ліровидний, відкрита.

Грона надають собою усічений конус, великі, вага досягає 500-800 м Середня вага грона 180 р Щільність ягід в гронах середня.

Ягоди середньої величини, за своєю формою нагадують яйце, темно-фіолетові, ближче до чорного кольору, з щільною шкіркою, соковиті, м’ясисті. Смак приємний, гармонійний, цукристість 11-15%, кислотність 5, 3-6,4 г / л. Вага ягід 4-5 г. При досягненні повної зрілості плодів, відчуваються тонкі нотки мускату. Шкірочка трохи жестковата, але їстівна.

Пагони визрівають добре (95%), майже на всю довжину втечі. Сорт відрізняється хорошим укоріненням живців і саджанців.

У ягодах Заріфа міститься йод і фосфор, і такі метали, як: магній, залізо, калій, а також вітаміни А, В і С.

Догляд

Допускається навантаження на кущ Заріфа 25-30 очок. Довжина обрізки становить 6-8 очок і проводиться з середини вересня до листопада. Обрізка виноградної лози переслідує мети:

  • нормальний розвиток виноградної лози;
  • регулювання зростання;
  • нормування плодоносіння.

При такому способі обрізки, навесні отримують 16-18 повноцінних пагонів, на яких утворюються суцвіття. При обрізанні слід враховувати те, що занадто товсті і старі лози будуть плодоносити дуже слабо. Оптимальний варіант і більш сильні пагони мають товщину 13-15 мм біля основи стовбура і 5-6 мм на верхньому зрізі.

Умови зростання

Виноград любить своєчасні поливи. Сорт чуйний на високі дози поживних речовин і добрив. Відповідає стабільно високою врожайністю на позакореневе і кореневі підживлення, урожай досягає до 220-240 центнерів з гектара. Грона і ягоди в цьому випадку більші.

Сорт теплолюбний, стійкість до низьких температур слабка, витримує температуру до мінус 20 градусів.

Виноградний сорт Заріф

Сорт чуйний на високі дози поживних речовин і добрив

Хвороби

Опір основним виноградним хвороб на рівні в 3 бали. Відносно висока опірність до антракнозу. Гронова листовертка і оїдіум ушкоджують сорт Заріф вище середнього.

Виноград призначений для розведення в особистих господарствах, вживають в свіжому вигляді. Добре переносить транспортування на далекі відстані.

Це цікаво

З давніх часів ягоду прийнято було вважати фруктом Богів. У самих різних народів в їжу використовували не тільки плоди, але листя винограду. Крім того, в народній медицині застосовували всі, навіть стебло. У Корані виноград називають «райським фруктів».

Імам Мухаммад Бакир (мир йому) говорить: «Чотири фрукта є райськими фруктами: виноград, свіжий фінік, гранат і яблуко».

Сучасні фармацевти гідно оцінили багатий подарунок природи і з користю використовують цілющі властивості ягоди в косметології і фармацевтиці.

У виноградних ягодах міститься 79% соку, який багатий мінеральними речовинами, вітамінами та іншими не менш важливими і корисними для людини елементами. У ньому міститься глюкоза.

Вчені-дослідники з університету Вісконсін в темних сортах винограду виявили речовину ресвератрол, який благотворно впливає на працездатність серця і захищає його від старіння.

Заріф очищающе діє на організм і містить справжній скарб мінеральних речовин і вітамінів. Його особливо варто вживати в ті часи року, коли люди схильні до різних інфекцій.

Переваги винограду Заріф

Заріф очищающе діє на організм

Протягом багатьох століть вирощування виноградної лози, її плоди, листя, стебла використовувалися в кулінарії, косметології, медицині. Гіппократ порівнював виноград з медом, учень Гіппократа, Клавдій Гален, особистий лікар римського імператора, використовував вино в медичній практиці, класифікуючи його серед харчових продуктів, як «гарячий і сухий», що означало стимулювання секреції жовчі і зменшення виділення мокротиння. «Чим краще виноградне вино, тим краще з нього ліки», так написав Гален в 1-му столітті нашої ери.

Шістнадцять століть тому сер Роберт Даллінгтон такими словами описав італійців: «Виноградом живуть, з соку роблять вино, листя вживають, щоб обернути фрикадельки, згодовують листя і гілки волам, і кісточки, сиплють голубам». Теж можна сказати про виноград тепер, через двадцять сторіч. Це джерело вітамінів і мінералів. Корисний виноград для дівчат і жінок, маска з м’якоті надає шкірі

сяйво, свіжість і прозорість, усуває зморшки.

Цікавий і той факт, що чим довше виноград сохне на сонці, тим більше залишається в ньому корисних речовин. Але людям, охочим схуднути і які стежать за своєю фігурою, слід врахувати, що в родзинках більше калорій, ніж у свіжому винограді.

Джем з винограду Заріф і персиків

Інгредієнти: 520 г персиків; 500 г винограду; 5 см кореня імбиру; 40 г желирующего цукру; 1 ч. Ложка лимонної кислоти.

приготування:

  1. Плоди ошпарити окропом.
  2. Зняти шкірку.
  3. Видалити насіння.
  4. Очищений імбир потерти на картопляну тертку. Змішати всі інгредієнти.
  5. Поставити на вогонь, довести до кипіння. Варити 5 хвилин помішуючи.
  6. Додати желирующий цукор, потім лимонну кислоту. Варити ще 4 хвилини. Перекласти в банки. Закрити. Перевернути догори дном.