Чорний горіх – найближчий родич відомого всім волоського. Чорний горіх родом з Північної Америки, але крім неї існує багато місць, де росте чорний горіх. Він набув широкого поширення через використання в медицині, кулінарії та побуті. Свою назву дерево отримало за рахунок специфічного кольору плодів, деревини та коренів.
Чорний горіх – близький родич волоського
Характеристики чорного горіха
Рослина має ряд особливостей, завдяки яким його важко сплутати з іншими горіхами.
Дерево виглядає наступним чином:
- крона досить широка, з опущеними розлогими гілками;
- кора має шоколадно-чорний відтінок з глибокими тріщинами по всій її поверхні;
- деревина темно-коричневого кольору, відрізняється міцною текстурою, легко піддається механічній обробці;
- кореневище стрижневі, простягається на величезні відстані;
- листя непарноперисті овальної форми, посічені невеликими зазублинами по зовнішньому краю;
- викидає довгі світло-зелені сережки при цвітінні в середині;
- округла форма плоду із загостренням на кінці, під час дозрівання шкірка світло-зелена, пізніше темніє;
- шкаралупа плодів має особливий темний колір.
Горіх чорний можна зустріти на всій території Європи крім Скандинавських країн, т. К. Там клімат дуже суворий для цього дерева. Також зростає в листяних лісах середньої смуги Росії, куди він був завезений в кінці 18 століття.
Молоді плоди чорного горіха мають світло-зелену шкірку
Вирощування чорного горіха
Якщо ви вирішили вирощувати чорний горіх на своїй ділянці, необхідно враховувати деякі особливості цього дерева. Листя здатні виробляти фітонциди – біологічно активні речовини, які мають бактерицидну властивість. Вони не тільки справляються з бактеріями, але і покращують роботу органів дихання і серцевий ритм, а також допомагають впоратися з головним болем або мігренню. Але крім хвороботворних бактерій при високій концентрації фітонцидів в повітрі, можуть загинути і ті, що життєво необхідні організму людини. З цієї причини садити молоді деревця краще на відстані 15-20 метрів один від одного.
Саджанці для розведення можна придбати в розплідниках або виростити самостійно з горішка. Другий варіант займе більше часу.
Горіх замочують на кілька тижнів у воді кімнатної температури, постійно змінюючи її, щоб не застоювалася. Після прокльовування паростка висаджують в родючий мокру землю.
Рослина має деякі вимоги до умов навколишнього середовища і догляду:
- Чорний горіх не любить кислий і слабокислий грунт. Перевага віддається нейтральною і слаболужною грунті, інакше рослина не зможе своєчасно підготуватися до зими і загине.
- Дерево дуже любить вологу. У штаті Індіан чорні горіхи затоплюються під час паводків на один місяць, а іноді і трохи більше. Коріння в цей час повністю знаходяться під водою, але рослина не отримує від цього ніякої шкоди.
- Температурний режим багато в чому залежить від віку горіха і його стану. Не дивлячись на те що родом він їх теплого регіону, доросле, здорове дерево здатне нормально пережити зиму з заморозками до -40 ° C, а молоді або травмовані дерева немає.
Не рекомендується висаджувати в безпосередній близькості до дерева берези, яблуні, груші та сливи, помідори, картопля та інші пасльонові. Рослини, посаджені близько до чорного горіху, загинуть настільки швидко, садівник не встигне зрозуміти що таке з ними сталося. Виробляючи токсин юглон, чорний горіх дуже швидко пригнічує найближчі до нього рослини.
Яблуня не буде рости близько горіха
Обрізка чорного горіха
Посадка і догляд мають на увазі під собою також і обрізку дерева. Правильно сформована крона підвищує врожайність дерева і сприяє розростанню бічних гілок. Особливістю цього дерева є його типовий для лісових рослин спосіб зростання. Стовбур з часом подовжується і очищається від нижніх гілок, формуючи зелену масу у верхівки.
Краще робити обрізку навесні, коли мала загроза сильних нічних заморозків. Сухі гілки видаляють за допомогою секатора або пили. Гілки, спрямовані в середину крони, також підлягають обрізці. Оновлене дерево дає рясні врожаї.
Щоб зробити дерево приземистим ,, використовують верхівковий метод обрізки, видаляючи верхню точку росту у молодих дерев у віці трьох років.
При обрізанні віддаляються гілки, спрямовані в середину стовбура
Користь плодів чорного горіха
Плоди чорного горіха використовують в якості харчової добавки. Вони є джерелом жирних кислот, мікроелементів і вітамінів груп В, А, РР, Е і С. У 10 горіхах міститься добова доза йоду, який покращує роботу щитовидної залози і сприяє зміцненню імунітету в період застуд і респіраторних хвороб. Також чорні горіхи є джерелом каротину і таніну.
Вони володіють такими якостями:
- підвищує тонус шкіри, сприяє розгладженню мімічних зморшок;
- розширює судини, знижуючи артеріальний тиск;
- знімає м’язові спазми, особливо добре бореться з болем у жінок під час менструації;
- знищує глистів, допомагає впоратися з інтоксикацією продуктами життєдіяльності паразитів;
- зміцнює імунну систему;
- знижує ризик утворення злоякісних пухлин;
- чистить кров і лімфу;
- знижує дратівливість;
- усуває вільні радикали;
- допомагає боротися з інфекційними захворюваннями;
- очищає шкіру обличчя від вугрової висипки;
- стимулює роботу мозку.
Властивості чорного горіха роблять його незамінним продуктом в раціоні будь-якої людини, особливо тих, хто хворіє на цукровий діабет і порушенням засвоєння глюкози. Завдяки речовинам, що містяться в ядрах горіха, поліпшується робота підшлункової залози, печінки і нирок.
Чорні горіхи володіють цілим набором лікувальних властивостей
Дорослій людині рекомендується вживати 8-10 горіхів в день для отримання достатньої кількості природного йоду, вітамінів і мінералів. Дітям слід давати не більше п’яти штук.
Ядра можна вживати свіжими і злегка підсмаженими. У другому випадку ядерця набувають витончений смак, але втрачають більшу частину корисних речовин. Також плоди чорного горіха використовують для приготування десертів і як приправу до перших і других страв.
У медицині крім ядер цього горіха використовують сік околоплодников рослини. Зелену м’якоть віджимають для отримання темно-коричневої рідини, багатої йодом.
З її допомогою можна зупинити кровотечу і значно прискорити загоєння рани. Також з околоплодников виготовляють настойку, яка допомагає вилікувати молочницю без таблеток і свічок.
Чим шкідливі плоди чорного горіха
Незважаючи на величезний перелік позитивних сторін вживання в їжу плодів чорного горіха, є і недоліки. Через високий вміст жирів ядра мають високу калорійність. З цієї причини людям, що страждають зайвою вагою, рекомендується вживати горіхи з великою обережністю. Не варто зловживати цими ласощами алергікам. Горіхи відносяться до сильних алергенів і можуть привести не тільки до свербіння і висипань на шкірі, але і до набряку Квінке.
З обережністю вживати плоди чорного горіха слід вагітним і годуючим жінкам, дітям до 5 років. Не варто їсти горіхи в смаженому вигляді людям, страждаючим гастритом і холециститом.
При покупці плодів чорного горіха переконайтеся в їх свіжості і відсутності цвілі на ядрах. В іншому випадку можна отримати сильне отруєння.
Чорні горіхи слід уважно оглядати на наявність цвілі
Деревина чорного горіха
Вирощування чорного горіха практикується не тільки для отримання врожаю, але і заготівлі деревини. Завдяки своїй незвичайній забарвленні (темний голд) дерево використовується в меблевому виробництві. Меблі з такої деревини не тільки красива, але і стійка до впливу зовнішніх факторів, має антисептичні властивості. Завдяки вмісту в тканинах рослини глікозидів, ефірних масел і органічних кислот меблі захищена від грибків і розмноження хвороботворних мікроорганізмів.
Єдиний недолік матеріалу – маленька міцність. При розпилюванні деревина легко гнеться. Це можна вважати плюсом, адже для складання складних декоративних конструкцій необхідна еластичність деревини.
Якщо дошки з чорного горіха були правильно висушені і зберігалися в належних умовах, то меблі з такого матеріалу прослужить довго. Крім меблів з деревини чорного горіха також виготовляють:
- приклади для зброї;
- музичні інструменти;
- Підлогові покриття;
- предмети декору.
З медичної точки зору чорний горіх теж дуже корисний, і тому, активно використовується у фармакології для створення витяжок, настоянок і порошків.