З представників сімейства гарбузових господині найчастіше заготовляють огірки і кабачки. Але є ще один, не менш смачний родич знаменитого овоча – патисон. Про те, як його консервувати на зиму піде мова в статті.
Що за овоч і в чому його користь
Патисон або тарілчаста гарбуз – культура, яку досить часто можна зустріти на грядках і на столах любителів. Сортів овоча відомо багато. Відрізняються вони між собою зовнішнім виглядом і кольором.
Форма патисонів буває колокольчатой, що нагадує тарілку, округло-плоскою. Забарвлення їх шкірки також різноманітна: жовта, біла, з наявністю темно-зелених смужок і плям по поверхні.
Обробляють культуру і вживають в їжу в багатьох країнах. Невеликі за розміром, 3-х або 5-ти денні зав’язі відварюють, підсмажують, запікають і консервують. М’якоть і шкірка великих гарбузів грубі. Вони йдуть на корм худобі.
Патисони є прекрасним постачальником вітамінів і мінералів. Великий вміст клітковини і низькі цифри калорійності дозволяють включати овочі в дієтичне меню. Вживання патисонів в їжу сприяє виведенню шкідливого холестерину з організму. Речовини, що містяться в корисному овочі, виконують роль антиоксидантів. Ці фактори дозволяють зміцнити здоров’я і попередити передчасне старіння.
Порада. Для підтримки гарного самопочуття фахівці рекомендують вживати не тільки м’якоть, але й насіння, витягнуті з корисного овоча.
Як маринувати гарбузове
Заготівля патисонів на зиму в маринаді – відмінне рішення для бажаючих бачити їх на столі цілий рік. У банки тиковкі закладають в цілому вигляді, нарізаними шматочками або в наборі з іншими овочами. Мариновані патисони мають дуже цікавий вид і можуть стати справжньою окрасою святкового столу.
Для заготівлі з патисонів цим способом підійдуть молоді екземпляри – до 5 см в діаметрі. Вони запросто пройдуть в горлечко банки і будуть виглядати дуже апетитно. Але якщо овочі трохи переросли, можна їх порізати на більш дрібні шматочки.
Увага! Не можна маринувати сильно переросли гарбузове. Вони будуть жорсткими навіть після термообробки.
Попередня підготовка включає миття овочів і видалення плодоніжок. Очищати шкірку не варто – у молодих гарбузових вона ніжна і смачна. Потім їх відварюють 5 хв, після чого занурюють в холодну воду. Такий прийом додасть овочам приємний хрускіт.
мариновані патисони
Рецепт маринування патисонів не складний і включає в себе наступні інгредієнти:
- патисони – 2 кг;
- часник – 1 головка;
- стручки гострого перцю – 1-3 шт (за бажанням);
- лист лавра;
- зелень;
- листя смородини і хрону;
- оцет столовий – 120 мл;
- сіль – 100 г;
- вода – 1,5 л.
Після вибірки всіх складових приступають до маринування:
- У воді розчиняють сіль і доводять її до кипіння.
- Відварюють підготовлені тиквочки.
- Через 5 хв їх виймають шумівкою і занурюють в холодну воду.
- Дно заздалегідь підготовленої скляної банки встеляють спеціями і зеленню. Зверху кладуть патисони.
- У розсіл додають оцет і доводять його до кипіння. Заливають вміст банок.
- Стерилізують протягом 10 хв. Закочують.
Така заготовка патисонів добре зберігається, має апетитний вигляд і відмінний смак.
Асорті і лечо
Приготувати мариноване асорті з тарілчастих гарбузів, огірків і томатів також нескладно. Заготівля виходить дуже барвиста і смачна. Для рецепта потрібні:
- патисони – 2 кг;
- огірки – 2,5 кг;
- помідори – 2.5 кг.
Маринад варять з наступних інгредієнтів:
- вода – 10 л;
- оцет столовий – 250 мл;
- сіль – 50 г;
- цукор – 50 г;
- спеції.
Овочі розкладають по банках і заливають їх киплячим маринадом. Літрові ємності стерилізують 15 хв, 3-х літрові – по пів години.
асорті
Чудова заготівля патисонів – лечо. Для її приготування потрібно взяти:
- патисони – 1 кг;
- помідори – 1 кг;
- цибулини – 5 шт;
- перець солодкий – 5 шт;
- оцет столовий – 50 мл;
- рослинне масло – 200 г;
- сіль – 1 ст.л;
- цукор – 100 г;
- часник – 6-7 зубчиків;
- перець-горошок.
Овочі добре миють. У болгарського перцю і гарбузиків видаляють серцевину і хвостики, після чого ріжуть на великі шматки. Цибулини ділять на 4 частини. Помідори подрібнюють до пюреобразного стану. Шматочки овочів обсмажують, після чого додають томатне пюре, сіль, перець, цукор. Гасять під кришкою 20 хв. Додають оцет і часник і продовжують тримати на вогні ще 10 хв. Розливають по банкам і закочують.
Порада. Помідори для цієї заготовки краще використовувати перезрілі. У них більше соку і вони легко Пюріруйте.
Ікра з тарельчатой гарбуза
З патисонів виходить дуже смачна ікра, в якій явно відчуваються грибні нотки. Для цього рецепта знадобляться молоді гарбузове. Якщо всередині вже утворилися насіння, їх необхідно видалити. Для приготування такої заготовки будуть потрібні:
- патисони – 1,5 кг;
- цибуля – 0,5 кг;
- морква – 0,5 кг;
- помідори – 1 кг;
- рослинне масло – 125 г;
- сіль – 1 ст.л;
- цукор – 2 ст.л;
- оцет – 1 ст.л;
- коріння;
- часник;
- зелень.
Готують консерву так:
- Представників гарбузових нарізають на невеликі шматочки.
- Підсмажують їх на рослинній олії в глибокій сковорідці або товстостінній казані до тих пір, поки не випарується рідина.
- Решта овочі, зазначені в рецепті, подрібнюють і додають до підсмаженим патисонам. Продовжують гасити до м’якості.
- Блендером всю масу пюрируют.
- Досипають сіль, цукор, вливають оцет і тушкують ще 30 хв.
- Ікру розсипають в банки і стерилізують 15 хв. Закочують.
Порада. Щоб ікра придбала апетитний колір, в рецепт можна додати 50 г томатної пасти.
Заготівля патисонів – справа не складна і доступна кожному бажаючому. Описані консерви відмінно впишуться в щоденне меню і прикрасять святковий стіл.