Йошта з’явилася в результаті схрещування двох культур – чорної смородини і агрусу. Якщо подивитися на фото, то можна побачити її зовнішню схожість з тією і іншою культурою. Зберегла вона в собі і їх корисні для здоров’я властивості. Але надмірне вживання ягід цього плодового чагарнику може завдати організму деяку шкоду, тому обов’язково потрібно враховувати і протипоказання до застосування, хоч їх і небагато.
Опис культури. Хімічний склад плодів
Йошта – це гібрид двох культур. Було отримано при роботах зі схрещування чорної смородини і агрусу розчепіреними і звичайного. Зовні більше нагадує смородину. Але кущ йошти побільше за розмірами. Ягоди її теж крупніше, розташовані в гронах по кілька штук, за кольором ближче до смородині. А за формою вони більш схожі з плодами агрусу.
Смак хороший, солодкий, з невеликою кислинкою. Шипи у чагарнику, на відміну від агрусу, відсутні, що значно полегшує збір ягід.
Плоди йошти мають багатий склад. У них міститься багато пектину, органічних кислот, різних мінеральних речовин. Особливо багаті вони вітамінами C і P, що робить їх дуже корисними для здоров’я. Серед мінеральних речовин в плодах багато заліза і калію, міститься в них також йод і мідь. А ось цукру в складі міститься досить мало. Крім того, плоди цього чагарнику володіють досить низькою калорійністю.
Порада. Завдяки своїм складом і низької калорійності ягоди йошти часто використовуються в різних дієтах. Особливо вони будуть корисні людям, які страждають надмірною вагою.
Корисні властивості
Плоди цієї культури не тільки дуже смачні, але і корисні для організму людини. Багатий хімічний склад ягід і наявність в них цінних речовин визначає їх корисні властивості. Вони мають властивості такого характеру, як:
- протизапального;
- бактерицидного;
- протизастудного.
Регулярне вживання йошти підвищує імунітет, допомагає боротися з першими ознаками захворювань простудного характеру, благотворно впливає на нормальне функціонування серцево-судинної системи, широко використовується для лікування діареї та інших розладів кишечника. Ягоди цього гібрида відмінно допомагають для:
- нормалізації роботи шлунково-кишкового тракту;
- поліпшення кровообігу і зміцнення стінок судин;
- ефективного підвищення рівня гемоглобіну;
- боротьби з різними мікробними інфекціями.
Дуже корисна йошта при комплексному лікуванні анемії. Досить цінною вона може виявитися і для тих, хто страждає на діабет, адже кількість цукру в ній досить невелике. Також ягоди цієї культури прискорюють обмінні процеси в організмі, в результаті чого ефективно спалюються жирові запаси в ньому. Це цінна властивість плодів широко застосовується тими, хто прагне позбутися від надмірної ваги. Крім того, вживання йошти допомагає в очищенні організму від токсинів, у виведенні з нього солей важких металів, радіонуклідів, інших шкідливих речовин.
Увага! Вживання йошти робить загальний благотворний вплив на організм, насичуючи його вітамінами і мінеральними речовинами. Але ягоди потрібно використовувати в комплексі при лікуванні того чи іншого захворювання, а не як окреме лікарський засіб.
Протипоказання до застосування
Плоди будь-якого чагарнику при надмірному споживанні замість користі можуть завдати організму і шкоду. Тому завжди потрібно дотримуватися помірності і враховувати протипоказання до вживання. І йошта винятком з правил теж не є. Хоч протипоказань у неї і досить мало, вони обов’язково повинні враховуватися.
Серед протипоказань до вживання йошти можна виділити кілька наступних:
- наявність гастриту, виразки шлунка, коліту і деяких інших захворювань;
- схильність до утворення тромбів;
- індивідуальна непереносимість вітаміну C;
- наявні алергічні реакції на ягоди агрусу або ж чорної смородини.
Увага! Дотримуватися помірності і обережність у вживанні ягід, особливо в свіжовичавленому вигляді, потрібно і вагітним жінкам.
Використання ягід йошти
З йошти можна зробити безліч різних солодких заготовок. Вона використовується для приготування як компотів та варення, так і інших страв. Звичайно, при тепловій обробці частина вітамінів цих плодів втрачається, але щось все ж залишається. Але краще не тримати ягоди занадто довго після збору необробленими, так як вже зірвані вони досить швидко втрачають свої корисні властивості.
Але особливо корисні плоди йошти в свіжому вигляді. Дуже в поєднанні з медом. А щоб максимально зберегти корисні якості при зберіганні, зібраний урожай можна висушити або заморозити.
Йошта поки не є надто популярною ягідної культурою, як це можна сказати про смородині або агрус. У нас про неї багато хто навіть і не знають. Але ж вона не тільки дуже корисна для здоров’я при регулярному вживанні. Йошта ще й досить проста у вирощуванні, невибаглива в догляді, а також стійка до багатьох захворювань.