Екзотичні культури не тільки прикрашають приватні будинки, дачі і відкриті земельні ділянки своїм зовнішнім виглядом, але і приносять багато користі. Індійський гранат, або момордика, виглядає, як жовтий огірок з горбками. Зростає культура в теплому кліматі, батьківщиною граната є Індія і Китай.
Загальні характеристики
Ця екзотична культура зростає в умовах теплого клімату: для його вирощування підходять південні регіони, територія Криму і Чорноморське узбережжя. Відноситься така рослина сімейства гарбузових.
Рослина має безліч різних імен: момордика, гіркий гарбуз, скажений або індійський огірок, китайська диня, а на ділі є родичем кабачка. Виглядає кущ як ліана з густим листям. Листя середнього розміру яскраво-зеленого кольору. Спочатку плоди рослини зелені, але в міру дозрівання набувають жовтого, а потім насичений помаранчевий колір, поверхня нерівна, як би покрита бородавками. У ландшафтному дизайні ліана використовується як зелена огорожа. При правильному догляді кущ швидко розростається, а його листя така густа і щільна, що дозволяє використовувати рослину як живопліт.
Зустрічаються як однорічні, так і багаторічні типи цієї рослини. Всього існує майже 20 видів момордики.
Рослина невибаглива в догляді. Основна вимога для посадки куща – сонячний відкриту ділянку, де немає протягів і постійної тіні. Висаджують момордику влітку, на початку червня, і до кінця другого місяця з’являються перші суцвіття. Цвіте ліана невеликими яскраво-жовтими квітками. Бутони витягнуті, на довгій ніжці і пахнуть, як жасмин. Це легкий, солодкий аромат.
Плоди граната мають витягнуту форму. Колір помаранчевий. На поверхні плода горбки різного розміру. У стиглих плодів є вусики: загальна довжина плода граната становить від 10 до 15 см. Всередині плоду великі насіння червоного кольору. На смак гранат схожий на гарбуз, але з гіркуватим присмаком.
Перед приготуванням лікарських засобів або кулінарних страв м’якоть необхідно замочити, щоб позбутися від гіркоти.
Хімічний склад
Момордика цінується за свій корисний склад: корисні і коріння, і стебла, і плоди рослини. Склад граната:
- В оболонці граната міститься ефірне масло з каротином. Потрапляючи в організм, каротин синтезується в вітамін А, корисний для всіх метаболічних процесів людини.
- У насінні рослини міститься лікопін – речовину, яка є натуральним антиоксидантом, найсильнішим з усіх відомих. Синтетично вивести лікопін
- не можна, а отримати його можна тільки з їжі. У корені рослини містяться тритерпенові сапоніни. Допомагають ці речовини в боротьбі з ревматизмом і захворюваннями суглобів.
- У рослині містяться фітонциди, які вбивають віруси і бактерії.
- У плодах є харантін, що допомагає боротися з діабетом другого типу і захворювань крові.
Гранат – це джерело вітамінів, які необхідні для правильного функціонування організму.
Корисно вживати плоди, коріння, стебла рослини – для їх приготування підбираються спеціальні рецепти. Момордику можна маринувати і заготовляти на зиму.
Калорійність
Багатий вітамінний склад і низька калорійність – дві основні переваги граната. Залежно від сорту загальна калорійність в 100 г продукту становить від 15 до 20 кілокалорій. Низькокалорійний продукт допомагає налагодити травлення. Причина такої низької калорійності – велика кількість води, з якої складається фрукт.
Якщо додавати продукт в щоденний раціон, можна безпечно знизити вагу і позбутися від звички переїдати.
Момордика має в своєму складі безліч корисних речовин:
- вітаміни А, В, Е, F, С, РР;
- органічні кислоти;
- флавоноїди;
- амінокислоти;
- алкалоїди.
Використовуються всі частини рослини для лікування таких захворювань, як:
- простудні;
- діабет;
- ожиріння;
- інфекційні;
- дерматити;
- онкологічні.
Насіння момордики мають здатність знімати набряки, а також мають антисептичні, протизапальні і протіволіхорадочним властивості. Ці ягоди-насіння здатні покращувати зір і загальний стан очей.
Унікальні плоди рослини. Екстракти момордики позитивно зарекомендували себе в лікуванні онкологічних захворювань, таких як: саркома, лейкемія, меланома, онкологічні захворювання печінки та ін. Гранат пригнічує ріст ракових клітин. Момордика здатна вилікувати гепатити, запущені інфекційні хвороби, покращує діяльність підшлункової залози, тим самим допомагає підтримувати здоров’я хворих на цукровий діабет.
Гранат виводить токсини з організму і підвищує його імунітет.
Загальнозміцнюючий ефект роблять подрібнені плоди: у них міститься токоферол, який діє як антиоксидант. Антиоксиданти зв’язують вільні радикали, які активно беруть участь в обмінних процесах. Зміцнювати імунітет допомагають всі частини рослини. Чим міцніше імунітет, тим менше сезонних застуд та дерматитів.
Речовини, що входять до складу момордики, здатні прискорювати обмін речовин, тому її плоди застосовують при схудненні.
Правила вживання
Специфічний смак плоду не дозволяє вживати його в чистому вигляді. Щоб прибрати гіркий присмак, продукт розбавляють медом або іншим солодким інгредієнтом. Використовується рослина в корейської кухні, в якій гіркий присмак момордики добре поєднується зі спеціями.
Як правильно вживати продукт:
- м’якоть відварюють в солоній воді (стиглий плід завжди гіркий, якщо в ньому немає гіркуватості – плід ще не дозрів);
- додається м’якоть граната до бобових культур;
- через те що насіння солодкі, але жорсткі, їх обов’язково піддають термічній обробці, після чого їх можна додавати в салати або запечені страви;
- листя додаються в салати в сирому вигляді.
Їдять це рослина в сирому, вареному, смаженому вигляді. Зелена частина рослини використовується для приготування літніх свіжих салатів. Нею можна прикрашати готові страви.
Насіння і м’якоть краще обробляти, щоб не зіпсувати страву. У невеликій кількості плоди, листя і стебло НЕ відчуваються в приготовленої їжі.
Лікувальні рецепти
Цілющі, лікувальні властивості рослини використовуються в повсякденному житті. З момордики готуються не просто екзотичні, але і корисні страви. Використовується продукт в кухнях Кореї і Франції. Адаптувати гіркий смак можна до будь-якої страви. Використовується м’якоть рослини в локшині WOK, яка популярна у всьому світі.
Сезонні овочі, розбавлені цим екзотичним фруктом, можна вживати в необмеженій кількості. Свіжовичавлений сік рослини краще не використовувати. З соку можна готувати варення, а плоди маринувати. Лікувальними є відвари і настоянки гранту, які зберігаються весь рік.
З цієї рослини готують:
Відвари
Для приготування лікувального відвару використовуються свіжі плоди. Приблизно 20 насіння подрібнюють, заливають склянкою окропу і варять на невеликому вогні хвилин 10. Наполягають кілька годин, проціджують і вживають по 50 мл 3-4 рази на добу.
Відваром з насіння момордики лікують геморой, простатит, склероз, лихоманку, а також його застосовують для отримання сечогінного ефекту. Також відварами лікують шкірні захворювання, знімають набряки і свербіння після укусу комах.
Настоянки
Гранат разом з насінням дрібно нарізають і засипаються в скляну банку. Потім в банку наливають горілку (нарізані плоди повинні бути покриті повністю). Настоюється продукт 2 тижні в темному місці.
Готова настоянка використовується для профілактики простудних захворювань. Отож її приймають по 1 ч. Л. за 30 хвилин до їди 3-4 дня.
Косметичні засоби
З момордики готують маски для обличчя: вони надають омолоджуючу і поживне дію. Плоди потрібно подрібнити в кашку. У приготовленої каші міститься багато вітаміну Е, який дуже корисний для шкіри.
Кулінарні рецепти
Не менш популярні кулінарні рецепти.
Салат з гранатом
Вам знадобиться:
- момордика;
- бадилля буряка;
- цибулина;
- морква;
- томат;
- оливкова олія;
- базилік.
Перед приготуванням салату момордику потрібно добре вимочити (шкірка з плоду не знімається). Поки вимочується гранат (близько 2 годин), овочі дрібно нарізають. Потім плід граната дрібно нарізають.
Всі інгредієнти перемішуються і заправляються оливковим маслом. За смаком додаються спеції, можна додати оцет.
Закуска
Щоб приготувати плід як маринованої закуски, знадобиться:
- 2 плода граната;
- цибуля;
- перець;
- імбир.
За бажанням додається ложка кунжутного масла. Перед приготуванням маринадів гранат вимочується і повністю очищається. Паралельно на сковороді розігрівається масло, куди засипаються інгредієнти.
Обсмажені інгредієнти залишають в холодильнику не менше, ніж на 12 годин, після чого розкладають по банках і закручують.
З момордики можна приготувати корисні чіпси на оливковій олії.
З гранатом можна експериментувати, попередньо замочений плід поєднується з овочами, запеченими в духовці, а також з бобовими.
Загальні протипоказання
Цей корисний продукт протипоказаний вагітним і годуючим жінкам, дітям і людям з хворобами щитовидної залози. Індивідуальна непереносимість також є прямим протипоказанням для прийому момордики.
Не можна зловживати продуктом, якщо у людини загострені хронічні захворювання.
Особливості посадки
Індійський огірок вирощується з насіння. Їх можна купити або вивести самостійно з стиглих плодів. Для посадки вибирається світле тепле місце, де немає протягів. Час для висадки насіння – початок квітня або березень, якщо земля встигла прогрітися після зимових морозів.
Вибирати потрібно темні насіння, світлі погано приживуться. Насіння попередньо потрібно підготувати: замочити в слабкому розчині марганцівки. Такий розчин допоможе провести дезінфекцію насіння: вони будуть менше хворіти, а коренева система буде міцною і швидко пуститься в зростання.
Підготовка насіння
Після того як насіння отстоятся розчині марганцівки, їх акуратно обтирають серветкою. Попередньо серветку просочують розчином води і меду (1 частина меду і 3 частини води). Висушити насіння допоможуть тирса, де матеріал для висадки відстоюється протягом доби. Перед висадкою насіння залишають в теплі (біля батареї).
Щоб насіння швидше проросли (на другий день після висадки), їх потрібно трохи подряпати. Важливо не пошкодити оболонку посадкового матеріалу. Після процедури насіння знову загортаються в чисту серветку. Перед висадкою у відкритий грунт насіння пророщують у вологому середовищі в домашніх умовах: два тижні насіння залишаються в горщиках або воді, поки не пустять коріння.
Пересадка у відкритий грунт
На другий тиждень момордику пересаджують у відкритий грунт. Для висадки в землю використовують спеціальну суміш, насичену корисними речовинами, для швидкого росту кореневої системи. Склад суміші:
- торф;
- тирса;
- перегній.
Перед висадкою суміш попередньо підігрівають і засипають в лунку. Висаджують пророслу корінь в ямку глибиною 2 см. Матеріал для висадження акуратно присипають піском. Після висадки насіння рясно поливають водою кімнатної температури.
Для швидкого росту рослини сіянці закривають обрізаної пластиковою пляшкою. Полив насіння проводиться кожні 2 дні. Після появи паростків пляшку можна зняти. Якщо на вулиці ще холодно, другу висадку можна провести в теплиці: залишають пророслі насіння в пластикових стаканчиках з торфом.
Догляд за розсадою
Розсада вимагає правильного догляду, т. К. Рослина ще слабке і незміцнілу. Для його підживлення використовуються розчини калію і фосфору (можна приготувати добрива своїми руками). З травня розсаду потрібно гартувати, виставляючи на вулицю (якщо висадка проводилася в теплиці). Повністю висаджувати момордику потрібно в травні. Між кущами має бути відстань не менше 1 метра.
У правильних умовах розсада швидко зростає, досягаючи висоти 4 метрів. Якщо рослина висаджується на балкон, воно швидко обплітає опору. До того як розсада зміцніє, виставляти її на сонце (без тимчасового затінення) не можна – листи можуть швидко засохнути, що сповільнить зростання куща.
Технологія вирощування
Не можна висаджувати рослину на низьких ділянках, які часто заливаються водою в сезон сильних дощів. Застійна вода зашкодить кореневій системі. Загальний догляд за розсадою схожий з доглядом за кабачками або гарбузом.
Для індійського огірка необхідна суглинних грунт (слабокисла середу). Висаджується рослина після томатів, цибулі, капусти. З осені в грунт вноситься додаткове добриво (на кожен метр грунту додається піввідра добрива).
Паралельно підсипається пісок. Якщо грунт швидко виснажується, проводиться вапнування.
Загальний догляд
Влітку, коли стоїть спекотна погода, краще збільшити полив. Необхідно зволожувати грунт кожен день. За добу виливають не менше 10 л води на один великий кущ. Для підгодівлі використовується комплексна суміш, яка містить пташиний послід і коров’ячий гній. Приготовану суміш потрібно розвести водою (в рівних частинах).
До того як поспіє перший плід, ліана виділяє сік, який залишає опіки на шкірі, тому краще не чіпати кущ голими руками. З латинської мови назва момордика дослівно перекладається як «кусати».
Для гарного плодоносіння пишна крона рослини підрізає. Видаляються зайві пагони, щоб вони не витягали соки з рослини. Збирають плоди, поки вони не потемніли, інакше насіння будуть сильно гірчити.
Висновок
Момордика досить рідкісний продукт на нашому столі, який своїм незвичайним яскравим видом може відлякати. Але це дуже корисний і поживний овоч. Плоди момордики в Середні століття вживалися в їжу тільки членами імператорських родин Стародавнього Китаю. А в Індії вона вважалася рослиною Богів.
Всі частини цієї екзотичної рослини: коріння, листя, насіння дуже корисні. Вони використовуються для приготування смачних корисних страв, а також застосовуються в народній медицині. Перед використанням м’якоть і насіння замочують в солоній воді, щоб зникла гіркота.
Розмножують гранат насінням (з стиглого плоду). Їх замочують, висаджують в теплому приміщенні, а після пересаджують у відкритий грунт. Для швидкого зростання за культурою потрібно правильно доглядати: вчасно удобрювати, регулярно поливати і обрізати.