Кедрові горіхи не тільки дуже смачні, але і корисні. Вони цінуються за високий вміст вітамінів, йоду, антиоксидантів і фосфоліпідів. У них в 12 разів більше білка, ніж у курячому філе.
Кедрові горіхи збирають як промислові компанії, так і прості жителі
Збір кедрового горіха виробляють як в промислових масштабах, так і жителями поселень, поруч з якими зростає дикий кедровий горіх.
Час збору кедрових горіхів
Видобуток кедрового горіха починається в кінці жовтня – початку листопада. У цей період насіння всередині шишок встигають, але лусочки ще щільно зчеплені і не дозволяють горіхів висипатися. Іноді плоди кедрової сосни дозрівають раніше і вже готові до збирання в вересні, але таке трапляється рідко. Перші горішки найчастіше дозрівають після 20-х чисел жовтня. Офіційно збір дозволений з 1 жовтня.
Головною ознакою стиглості кедрових горішків є колір шишки, яка стає світло-бурого кольору. Горішок повинен стати твердим і насилу роздавлюватися пальцями. В цей же час заготовляють посадковий матеріал: лише дозрілі насіння можуть дати сходи.
Раніше для збору кедрового горіх потрібно придбання ліцензії і оплата податкового збору з отриманого врожаю. Зараз за новим законодавством кожен бажаючий може поїхати в тайгу і набрати стільки горіхів, скільки зможе вивезти. Це привернуло багато збирачів, адже ціна 1 кг цих плодів досягає 250-300 рублів.
Кедрові горіхи – досить дорогий продукт
Способи збору плодів сосни
Те, як збирають горіхи, залежить від можливостей і винахідливості людей. Якщо збирати впали на землю плоди, то багато не збереш. До того ж не всі вони опадають, велика частина залишається висіти на гілках через засохлого клею. Вони надійно прикріплюються до кори і без сторонньої допомоги не обсипаються. В цьому випадку є два варіанти:
- За допомогою дерев’яних калатал добувають шишки з молодих дерев. Поки діаметр стовбура кедра не перевищує 40 см, плоди з нього можна збити ударами по стовбуру. Складність полягає в тому, що для цієї процедури потрібна сила і витривалість, адже калатала можуть важити 80-90 кг, а за день доводиться обробити не менше 300-400 дерев.
- Використовуючи «кішки», людина піднімається на дорослі дерева і стукалками меншого розміру збиває плоди безпосередньо з гілок. Такий метод збору дає можливість зібрати більше шишок, але вимагає особливої підготовки. Підійматися вгору по високих стовбурах дерев небезпечно, велика ймовірність нещасного випадку.
Зібрані шишки упаковують і транспортують до місця сортування. Якщо часу на дорогу потрібно багато, то використовують полотняні мішки для забезпечення вентиляції горіхів.
Любительський збір врожаю полягає в основному в зборі опалого шишок з землі, але якщо потрібен якісний посадковий матеріал, то краще дістати шишку з дерева. Таке насіння мають більш високу схожість.
Обробка горіхів після збору
Зібраний урожай необхідно правильно обробляти і зберігати. Відразу після збору шишки розкривають і дістають звідти горіхи. Якщо шишка повністю дозріла, то вона легко розкривається за допомогою обсмажування. Для цього з видобутого врожаю відбирають найбільші шишки і швидко обпалюють їх на вогні. Луска розкриваються і вивільняють горішки. Більш дрібні плоди залишають в теплому приміщенні на добу. Готову продукцію очищають від сторонніх домішок, просіюючи горіхи на вітрі. Так їх очищають від:
- подрібнених лусочок шишок;
- плівок;
- смоли.
У промислових масштабах використовують спеціальні машини для обробки кедрових шишок. Вони працюють за принципом м’ясорубки. Після кедрові горішки просівають від сміття за допомогою продувки сильним потоком повітря.
Далі урожай потребує ретельного просушування. Для цього кедрові горіхи розстеляють на сухий тканини або папері шаром не більше 10 см і час від часу перевертають їх.
У промислових масштабах використовують спеціальні сушарки, де кедрові горішки доходять до потрібно кондиції за добу. Добре просушена продукція відмінно зберігається в прохолодному сухому місці протягом декількох років, анітрохи не втрачаючи своїх корисних якостей.