Черешня

Черешня

Черешня (Prunus avium), ще іменована пташиною вишнею, є представником сімейства рожеві. Таке дерево досягає заввишки в середньому 10 метрів, але трапляються і більш високі рослини (до 30 метрів). У природних умовах цю рослину можна зустріти в Західній Азії, Європі та Північній Америці. Черешня досить популярна серед садівників. Черешня є найдавнішою формою вишні, вже за 8 тис. років її існування. років до н. е. э. про неї знали на території сучасної Данії та Швейцарії, в Європі та Анатолії. Назва цієї рослини з’явилася від топоніма міста Керасунта, що знаходиться між Фарнакією і Трапезундом. Це місто було відоме тим, що на його околицях розташовувалися посадки неймовірно смачної черешні. Від Керасунта походить латинське найменування черешні cerasi, турецьке kiraz, англійське cherry, неаполітанське cerasa, французьке cerise, іспанське cereza. Російська назва черешня так само походить від цього слова. Цікаво, що на великій кількості мов черешня і вишня означають одне й те саме, у зв’язку з цим відому п’єсу Чехова в різних країнах називають «Черешневий сад», і в цьому немає помилки, тому що ці культури вважаються найближчими родичами.

Особливості черешні

Черешня

Черешня являє собою досить велике дерево. Молода черешня є швидкозростаючою рослиною. Найчастіше її система коренів розміщується горизонтально, однак при впливі певних чинників, у дерева можуть розвинутися дуже міцні вертикальні корені. Протягом двох перших років життя черешня відрощує стрижневий корінь. Через якийсь час він починає розгалужуватися. Форма крони яйцеподібна, але при впливі певних факторів вона може стати конусоподібною. Кора забарвлена в сріблястий, коричневий або світло-червоний колір, в деяких випадках спостерігається її лущення поперечними плівками. У такого дерева пагони поділяють на 2 типи: ауксібласти – це довгі міцні пагони, і брахібласти – це вкорочені пагони, що мають одне міжвузля. На пагонах розташовуються 3 типи бруньок: генеративні, вегетативні та змішані. Подовжені оберненояйцеподібної форми листові пластини є короткозагостреними і пилчастими по кромці. Довжина черешків у листя досягає 16 сантиметрів, біля основи пластини розташовуються залози. Сидячі малоквіткові суцвіття зонтикоподібної форми складаються з квіток білого забарвлення. Рослина зацвітає в останні дні березня або перші – квітня, листя ж розкривається трохи пізніше. Плід являє собою ягоду-костянку овальної, кулястої або серцеподібної форми, він має м’ясистий соковитий оплодень червоного, майже чорного, жовтуватого або темно-червоного забарвлення. Є сорти, на плодах яких знаходиться рум’янець, при цьому слід знати, що ягоди у культурних рослин дещо більші, порівняно з дикорослими черешнями. Діаметр ягід близько 20 мм, в околоплоднике розташовується гладка куляста або трохи подовжена кісточка з насіниною, до складу якого входить зародок, ендосперм і коричнево-жовта шкірка, що володіє світло-червоним відтінком. Тривалість життя такої культури близько століття. Плодоношення черешні починається з чотирирічного або п’ятирічного віку.

Посадка черешні у відкритий ґрунт

Посадка черешні у відкритий ґрунт

В який час садити

Якщо в регіоні теплий клімат, то висадку черешні у відкритий ґрунт проводять восени, при цьому роблять це за кілька тижнів до того, як промерзне ґрунт. У більш прохолодних регіонах цю процедуру проводять навесні до того, як набрякнуть бруньки. Для висадки саджанця рекомендується вибрати південно-східний, південний або південно-західний схил чи інші ділянки, які повинні бути сонячними і теплими, а також вони повинні мати захист від східного і північного вітру. Ґрунтові води на ділянці не повинні розташовуватися надмірно високо, тому що вертикально розташоване коріння може в довжину досягати 200 см. Ділянки, розташовані в низинах, так само не можна використовувати для висадки цієї культури, оскільки там навесні спостерігається застій талої води.

Найкраще для посадки черешні підходить поживний суглинок або супіщаний ґрунт. Якщо на ділянці знаходиться глина, пісок або торф’яний ґрунт, то він не підходить для висадки такої рослини.

Таке дерево потребує перехресного запилення, тому неподалік від нього мають рости запилювачі. Для цього поруч одна з одною висаджують відразу кілька черешень 2 або 3 різних сортів. У ролі запилювачів можуть виступити і кілька вишень, при цьому слід вибирати такі сорти, цвітіння яких збігається з часом цвітіння черешні.

Посадка черешні восени

Посадка черешні восени

Якщо посадка черешні запланована на осінь, то підготовкою ділянки слід зайнятися заздалегідь. За 15-20 діб до дня висаджування необхідно провести перекопування ділянки, при цьому в ґрунт потрібно внести 180 грамів суперфосфату, 10 кілограмів компосту і 100 грамів калійних добрив з розрахунку на 1 квадратний метр ділянки. Замінити їх можна комплексним добривом для черешні та вишні (на 1 квадратний метр ділянки 200 грамів). Кислий ґрунт потребує вапнування, для цього потрібно внести вапно, на 1 квадратний метр важкого суглинку береться від 0,6 до 0,8 кг, а супіщаного ґрунту – від 0,4 до 0,5 кг. Вапнування ґрунту потрібно проводити за 7 днів до внесення добрив. Річ у тім, що вапно і добрива в ґрунт в один і той самий час не вносяться. При посадці цієї культури в глинистий або піщаний ґрунт ділянку слід готувати протягом декількох років. Для цього під перекопування в глинистий ґрунт вносять пісок, а в піщаний – глину, після цього протягом декількох років потрібно щороку додавати в ґрунт добрива. Тільки якщо піщаний або глинистий ґрунт підготувати правильно, черешня буде рости і розвиватися на такій ділянці добре.

Посадкову яму слід підготувати за 15 днів до дня висадки. У діаметрі вона повинна досягати 100 сантиметрів, а в глибину – від 60 до 80 сантиметрів. При підготовці ями верхній живильний шар ґрунту потрібно відкидати окремо від нижнього. Заздалегідь підготовлений довгий дерев’яний кілочок потрібно встановити в центр дна ями таким чином, щоб він височів над поверхнею ділянки на 0,3-0,5 м. Поживний шар ґрунту треба з’єднати з 200 грамами суперфосфату, 500 грамами деревної золи, витриманим компостом і 60 грамами сірчаного калію. Під час висаджування черешні в ґрунт не можна вносити вапно й азотовмісні добрива, інакше на системі коренів рослини можуть з’явитися опіки. Частину верхнього шару ґрунту, змішаного з добривами, треба засипати в яму навколо колу, щоб вийшов горбок, його злегка утрамбовують, а потім засипають шар неродючого ґрунту. Далі проводять вирівнювання і полив ґрунту в ямі. Осідати ґрунт буде протягом 15 днів, після чого можна приступати до посадки.

Крім підготовки ділянки та ями особливу увагу слід приділити вибору саджанця. Треба вибирати одно- або дворічні саджанці, водночас потрібно провести ретельний огляд його стовбура. Пам’ятайте, що на стовбурі обов’язково має бути видно слід від щеплення. Річ у тім, що щеплена черешня здебільшого є сортовою, а сортові рослини мають низку переваг, наприклад, вони починають раніше плодоносити, а їхні плоди набагато смачніші. Також постарайтеся вибрати саджанець з безліччю гілок, в цьому випадку процес формування правильної крони значно спроститься. Також у рослинки обов’язково має бути потужний провідник. Якщо ж провідник буде слабким, то після того, як черешня рушить у ріст, у нього з’являться конкуренти з потужних гілок. Якщо рослина має відразу пару провідників, то при багатому врожаї є ризик того, що черешня розламається між ними, через що вона загине. Пам’ятайте, що у саджанця повинен бути лише 1 потужний і прямий провідник. Також огляньте кореневу систему, вона не повинна бути травмованою або пересохлою. У відкритий ґрунт можна висаджувати саджанці лише з потужною, добре розвиненою системою коренів. При перевезенні систему коренів рослинки потрібно обмотати мокрою тканиною, а потім поліетиленом або клейонкою. Якщо на саджанці є листя, то його треба видалити, оскільки воно сприятиме зневодненню рослини. Перед самою висадкою потрібно вирізати все сумнівне коріння, а ще те, що не може вміститися в ямі. Потім кореневу систему рослини треба на кілька годин помістити у воду, щоб вона змогла набрякнути. Підсохле коріння можна залишити у воді на 10 год.

Висадку черешні в сад можна проводити до тих пір, поки ґрунт залишається не промерзлим. Слідкуйте за тим, щоб після висадки коренева шийка рослинки височіла над поверхнею ділянки на 50-70 мм. Кореневу систему рослини треба акуратно розправити, встановивши її на гірку ґрунту, який було насипано півмісяця тому. Потім яму заповнюють ґрунтом із нижнього неродючого шару ґрунту, водночас рослинку потрібно трохи струшувати, у результаті чого всі наявні порожнечі будуть заповнені. Потім в ямку виливають 10 л води, і коли ґрунт осяде, потрібно закінчити висадку черешні. Ґрунт біля рослини треба ущільнити. Потім навколо нього робиться п’ятисантиметрової глибини борозенка, при цьому від стовбура потрібно відступити 0,3 м, із зовнішнього боку її слід обмежити земляним валом. У цю борозенку потрібно вилити ще 10 л води. Через якийсь час відбудеться просадка ґрунту в ямі, після чого треба буде в неї додати ґрунт. При висадці кількох саджанців між ними слід дотримуватися дистанції від 4 до 5 м. Черешня є дуже великою рослиною.

Весняна посадка

Весняна посадка

Осіння і весняна посадка черешні у відкритий ґрунт практично не мають відмінностей. Котлован для посадки потрібно підготувати ще восени. Його викопують у жовтні або листопаді і вносять перегній або компост. У такому вигляді він повинен буде простояти до весни, в результаті чого ґрунт у ньому зможе добре осісти і встоятися. Після того як сніг розтане, і ґрунт злегка просохне, необхідно зайнятися внесенням азотовмісних і мінеральних добрив у котлован. Через 7 днів після цього можна буде приступити до висадки черешні. У самому кінці треба буде засипати поверхню пристовбурного кола шаром мульчі (перегноєм або торфом).

Догляд за черешнею

Догляд за черешнею навесні

Догляд за черешнею навесні

Доглядати за черешнею, вирощуваною в саду, порівняно просто. Саджанець висаджений у весняний час до того, як набрякнуть бруньки, потребує формуючої обрізки крони. Для цього потрібно вибрати кілька скелетних гілок, а решту вирізають на кільце, при цьому пеньків залишитися не повинно. Місця зрізів потрібно промазати садовим варом. Якщо ви не встигли провести таку обрізку до того, як почнеться сокорух, то її треба буде провести лише наступної весни. У більш дорослих рослин формувальна і санітарна обрізка проводяться у весняний час, при цьому встигнути слід до того, як почнеться сокорух. Після того, як на вулиці температура повітря підніметься до 18 градусів, необхідно провести профілактичну обробку черешні, в результаті якої буде знищено всіх шкідників і хвороботворні мікроорганізми, що зимували на поверхні пристовбурного кола і в корі дерева.

Якщо під час посадки в ґрунт і в яму було внесено всі необхідні добрива, то підживлення слід почати лише з четвертого року росту рослини. Але це стосується тільки фосфорних і калійних добрив, а ті, що містять азот, вносять у ґрунт уже на наступний рік після посадки і роблять цього щорічно. Вносити азотовмісні добрива необхідно у весняний час після встановлення теплої погоди, при цьому морози мають залишитися позаду. Друге підживлення рідкими азотними добривами проводять в останні дні травня.

У весняний час також займаються і щепленням черешні. У цьому випадку стара рослина буде виступати в якості підщепи, на корінні якої потрібно виростити молоду черешню, яка буде відрізнятися більшою продуктивністю.

Також навесні черешню необхідно своєчасно поливати, полоти, а ще вчасно виривати бур’яни і розпушувати поверхню пристовбурного кола.

Догляд за черешнею влітку

Догляд за черешнею влітку

У літню пору ґрунт на ділянці, на якій росте ця культура, потрібно обов’язково розпушити на глибину від 8 до 10 сантиметрів, для цього використовують ручний культиватор або садову мотику. Розпушування здійснюють наступного дня після того, як пройде дощ або рослина буде полита. Протягом сезону полити черешню потрібно 3-5 разів, при цьому остаточна цифра безпосередньо залежить від кількості дощів. Як тільки на рослині будуть помічені шкідливі комахи або симптоми хвороби, слід приступити до її обробки. Постарайтеся оперативно визначити, у чому полягає проблема або чим рослина хвора, і якомога швидше все виправити.

У літню пору також проводять формувальну обрізку, для цього проводять прищіпку пагонів, які ростуть неправильно, для ослаблення їхнього росту. А також вирізають ті гілки і стебла, які сприяють загущенню крони. Кореневі нащадки так само слід видалити, інакше вони почнуть розростатися. Приступають до збору врожаю в останні дні травня або перші – червня. Якщо плодоношення рясне, то гілки можуть не витримати ваги плодів і зламатися, тому необхідно своєчасно поставити в потрібних місцях підпірки.

У середині літнього періоду дана культура потребує підживлення фосфорними і калійними добривами з додаванням мікроелементів. У серпні її підгодовують органічними добривами (розчином пташиного посліду або коров’яком). Щоб черешня нормально росла і розвивалася, дуже важливо, щоб її пристовбурні кола і міжряддя завжди були чистими.

Догляд за черешнею восени

Догляд за черешнею восени

Під час пожовтіння і опадання листя, як правило, у вересні або жовтні потрібно провести перекопування ділянки на десятисантиметрову глибину, при цьому внісши в ґрунт останній раз за сезон добрива. Перш ніж почнеться масовий листопад, необхідно провести вологозарядковий підзимовий полив черешні, це особливо важливо в тому випадку, якщо плодоношення в літню пору було рясним, а осінь видалася посушливою. Облетіле листя потрібно зібрати і знищити, а потім з метою профілактики обробіть дерево, щоб знищити всі патогенні мікроорганізми і шкідників, які вважають за краще зимувати в корі рослини, а також у верхньому шарі пристовбурного кола. В останні дні жовтня потрібно провести побілку основи скелетних гілок і штамба.

Після настання заморозків слід розпочати підготовку дерева до зимівлі.

Обробка черешні

Обробка персика

Профілактичну обробку від шкідників і патогенних мікроорганізмів проводять двічі за сезон: навесні до того, як почнеться сокорух і восени, коли почнеться масовий листопад. Що використовують для обробки? Обробіть рослину розчином сечовини (на 1 відро води 700 грам), в результаті загинуть всі патогенні мікроорганізми і шкідники, які зимували в корі або у верхньому шарі ґрунту. Однак цей розчин можна використовувати для обробки лише до розкриття бруньок, інакше на них можуть з’явитися опіки. Від мігруючих шкідників рослину потрібно обприскати Агравертином, Іскрою-біо, Акарином або Фітовермом. Щоб черешня була більш стійкою до несприятливих умов, її слід обприскати Екоберіном або Цирконом. Цю обробку проводять в один і той самий час із профілактичною.

Полив черешні

Полив черешні

Як правило, протягом сезону черешні потрібно 3 поливи:

  • навесні до того, як рослина зацвіте, при цьому на кожен рік її життя береться по 15-20 л води;
  • у середині літнього періоду тим більше, якщо стоїть посуха або дощі дуже рідкісні;
  • восени проводять підзимовий полив спільно з підживленням.

Перш ніж приступити до поливу, пристовбурні кола необхідно розпушити. Коли рослина буде полита і підживлена, поверхню ділянки потрібно засипати шаром мульчі. Восени при проведенні вологозарядкового поливу постарайтеся, щоб ґрунт просочився на глибину від 0,7 до 0,8 м. Якщо все зробити правильно, то ґрунт взимку буде промерзати набагато повільніше, а морозостійкість дерева помітно збільшиться.

Підживлення черешні

Підживлення абрикоса

Які добрива використовувати, щоб дерево швидко росло і давало багаті врожаї? Якщо дереву більше чотирьох років, то в перші дні травня треба розпушити поверхню пристовбурного кола, в яке потім вносять мінеральні добрива: від 15 до 25 грамів сірчанокислого калію, від 15 до 20 грамів сечовини і від 15 до 20 грамів суперфосфату (з розрахунку на 1 квадратний метр ділянки). В останні дні липня, коли будуть зібрані всі плоди, рослині, що почала плодоносити, знадобиться позакореневе підживлення, для цього використовують фосфорні та калійні добрива, також у живильну суміш додають необхідні мікроелементи. Черешні, що рясно плодоносили, слід у серпні підгодувати органікою, для цього можна використовувати розчин курячого посліду (1:20) або коров’яку (1:8).

При підгодівлі черешні слід пам’ятати, що у кожної рослини потреба в поживних речовинах індивідуальна. Тому вибираючи відповідні добрива, а також час внесення підгодівлі необхідно враховувати погодні умови, стан ґрунту, а також звертати увагу на зовнішній вигляд самого дерева.

Зимівля черешні

Дорослі дерева не потребують укриття на зиму, проте їх потрібно обов’язково підготувати: пофарбувати вапном підставу скелетних гілок і штамб, і засипати поверхню пристовбурного кола шаром мульчі (торфом). Молоденькі рослини потребують укриття. Для цього їх обв’язують мішковиною або ялиновим гіллям. Використовувати для укриття черешні лутрасил або інші подібні штучні матеріали не можна, оскільки під ними деревце буде пріти.

Обрізка черешні

Обрізка персика

В який час обрізати

Доглядати за черешнею зовсім не складно, але тільки це не стосується обрізки рослини, яку слід проводити правильно, регулярно і з розуміння суті цієї процедури. Обрізку проводять щороку, при цьому починають з першого року життя рослини. Якщо обрізати черешню вчасно і правильно, то в результаті цього підвищується якість плодів, а також їхня кількість, поліпшується стійкість до захворювань, а також збільшується тривалість життя дерева. Обрізку рекомендується проводити у весняний час до того, як почнеться сокорух, але при цьому заморозків у нічний час бути не повинно, а вдень має бути тепло. Серед садівників існує думка, що обрізати черешню можна тільки навесні, але це далеко не так. Обрізати цю культуру потрібно обов’язково щороку, тому якщо у весняний час з якихось причин обрізка не була проведена, цю процедуру переносять на літо або осінь.

Як обрізати черешню

Як обрізати черешню

Обрізку саджанців проводять після того, як їхня висота дорівнюватиме 0,5-0,7 м. Укоротіть бічну найнижчу гілку черешні до 0,5-0,6 м, при цьому ті, що залишилися, потрібно обрізати на рівень її зрізу. Над скелетними гілками провідник не повинен підніматися більше ніж на 15 сантиметрів. Ті гілки, які розміщуються до стовбура під гострим кутом, необхідно вирізати. У тому випадку, якщо бічних гілок дуже мало (1 або 2), то їх потрібно вкоротити на 4 або 5 бруньок від основи, провідник обрізається на 6 бруньок вище, а закладку нижнього ярусу переносять на наступний сезон.

Плодоношення цієї культури спостерігається на букетних гілках і однорічних пагонах. Слід пам’ятати, що у такої рослини спостерігається інтенсивний ріст пагонів, які після обрізки відростають буквально моментально, але вона не здатна до розгалуження. У зв’язку з цим формування крони проводять зі скелетних гілок по ярусах. Процес цей тривалий, тому що за 1 сезон у більшості випадків не вдається закласти навіть 1 ярус. Формування першого компактного ярусу проводять з гілок, які розташовуються по стовбуру на відстані 10-20 сантиметрів одна від одної. На кожному з двох наступних ярусів гілок має бути на одну менше, водночас вони мають розміщуватися асиметрично і бути порівняно слабшими. Між ярусами слід дотримуватися дистанції в межах 0,7-0,8 м. Після того як буде закладений третій ярус, у цьому ж сезоні на першому ярусі треба сформувати 2 або 3 гілки другого порядку, які відносно провідника мають розміщуватися рівномірно, водночас відстань між ними має бути не меншою за 0,6-0,8 м. У наступному сезоні займаються формуванням напівскелетних гілок на другому ярусі, а ще через 1 рік – на третьому.

Починаючи з п’ятого або шостого року життя черешні під час обрізки потрібно постаратися підтримати висоту дерева на рівні 300-350 см, а також довжину скелетних гілок, яка не повинна перевищувати 400 см. Вирізати потрібно тільки ті гілки, які травмовані, ростуть неправильно або сприяють загущенню крони. Омолоджувальна обрізка проводиться в останні дні лютого або перші березня. Ця процедура необхідна тим деревам, у яких спостерігається дрібнішання ягід, при цьому вони виростають виключно на периферійних ділянках крони.

Обрізка черешні навесні

Досвідчені садівники рекомендують санітарну і формувальну обрізку провести у весняний час, а точніше, в середині березня або перші дні квітня. Необхідно провести укорочення скелетних гілок, а також підрізання провідника до 300-350 см. Ті дерева, що дають рясний урожай, необхідно прорідити, вирізавши всі конкуруючі гілки, а також ті, що сприяють загущенню крони. Також слід вирізати всі пошкоджені морозом і травмовані гілки та стебла, а також стебла. Слід пам’ятати, що гілки потрібно формувати ярусами, при цьому до складу ярусу, розташованого в самому низу, має входити від 7 до 9 скелетних гілок.

Обрізка черешні влітку

Обрізка черешні влітку

Якщо є необхідність обрізати черешню в літню пору, то дану процедуру ділять на 2 етапи. Перший етап припадає на той час, коли рослина закінчить цвісти, водночас її плоди мають перебувати у стадії формування. Другий етап проводять після того, як будуть зібрані всі плоди. Укорочення молоденьких пагонів допомагає стимулювати формування нових горизонтальних відводів. Поки рослина молода, її піддають пінцируванню (проводять прищіпку кінчиків не здерев’янілих пагонів), в результаті черешня буде змушена формувати гілки в тому напрямку, в якому вам потрібно.

Обрізка черешні восени

Восени обрізку проводять після того, як з дерева опаде все листя. Але фахівці радять провести цю процедуру до кінця вересня, інакше зрізи на гілках гоїтимуться значно гірше. Якщо вирізати всі слабкі і травмовані відводи, а також ті, що ростуть неправильно, черешня легше перенесе зиму. Укоротіть не скелетні гілки до 0,3 м, а однорічні пагони – на 1/3 частину. У рослин віком до 5 років довжина гілок має бути не більшою за півметра. Восени обрізати черешню рекомендується пилкою, тому що такі зрізи заживуть набагато швидше порівняно з тими, що були залишені секатором.

Саджанці однорічного віку ще занадто слабкі для осінньої обрізки. Якщо її все ж провести, то рослини ослабнуть настільки, що будуть пошкоджені морозом. Такі саджанці треба обрізати тільки в літній або весняний час.

Розмноження черешні

Для розмноження черешні використовують насіння, а також щеплення. Вирощені з насіння саджанці можуть не зберігати сортові ознаки батьківської рослини. У зв’язку з цим, як правило, такий спосіб розмноження використовують лише для вирощування підщеп, надалі на них проводиться щеплення культурної прищепи.

Насіннєве розмноження черешні

Насіннєве розмноження черешні

У районах з м’яким кліматом як підщепу цілком можливо використовувати саджанець черешні, що росте в диких умовах. Однак якщо клімат у регіоні досить холодний, то таку підщепу використовувати не можна, тому що вона недостатньо зимо- і посухостійка. Якщо ви вирішили виростити підщепу власноруч, то насіння слід брати від вишні звичайної, що вирізняється морозостійкістю і врожайністю, а також вона добре росте на ділянках, де ґрунтові води залягають досить високо… У цієї підщепи є лише 1 недолік, це схильність до утворення рясної порослі.

Вишневі кісточки слід відокремити від м’якоті, потім їх промивають і поміщають у затінене місце для просушування. Після цього насіння потрібно з’єднати зі зволоженим піском у пропорції 1:3. Потім їх поміщають у прохолодне місце (від 2 до 5 градусів), де вони стратифікуватимуться протягом 6 місяців, водночас потрібно періодично проводити перемішування і зволоження суміші. Висів у відкритий ґрунт проводять на початку весняного періоду. Сіяти їх слід густо, при цьому між рядами необхідно дотримуватися дистанції в 10 сантиметрів. Якщо ґрунт суглинний або супіщаний, то заглиблювати кісточки в ґрунт слід на 40-50 мм. Коли з’являться сіянці, їх слід прорідити, при цьому відстань між рослинками має бути від 30 до 40 мм. Доглядати за такими саджанцями дуже просто, їх потрібно вчасно поливати, прополювати і розпушувати ґрунт. Також слід оберігати рослинки від гризунів. До осені сіянці повинні будуть зміцніти і підрости, після чого їх слід викопати і відібрати ті, у яких довжина хоч трохи розвиненої мичкуватої системи коренів сягатиме 15 сантиметрів, а товщина стовбура біля основи буде не меншою за 0,5-0,7 см. Дані рослинки слід посадити в розпліднику, дотримуючись схеми 0,9х0,3 м. На початку наступного сезону у весняний час до них потрібно буде прищепити сортові живці.

Щеплення черешні

Щеплення вишні

Щеплення сортового живця черешні потрібно провести за 7-15 днів до того, як почнеться сокорух. Якщо провести цю процедуру пізніше цього терміну, то відбудеться окислення розрізу на підщепі, через що щепа буде приживатися набагато гірше. Як підщепу можна використовувати і сіянці, і кореневі відростки вишні звичайної. Як підщепу слід використовувати одно- або дворічний прикореневий відросток або сіянець вишні, при цьому щеплення слід робити на висоті 15-20 сантиметрів від поверхні ґрунту. Підготовка та проведення цієї процедури вимагають особливої уваги й акуратності, оскільки на вишневій підщепі черешня приживається вкрай складно. Досвідчені садівники рекомендують, для щеплення вибрати покращений спосіб копулірування. Для початку і щепу, і підщепу слід розрізати навскіс, при цьому косі зрізи, що утворилися, в довжину повинні досягати 30-40 мм. Потім на обох зрізах слід зробити додатковий заріз, глибина якого не повинна перевищувати 10 мм. Прищепу і підщепу необхідно скласти зрізами в «замочок» таким чином, щоб зчленування було нерухомим. Потім це місце потрібно обмотати скотчем або окулірувальною стрічкою. Щоб прищепа прижилася швидше і краще, живець потрібно використовувати короткий всього з парою бруньок, але його діаметр повинен бути таким же, що і у підщепи в місці розрізу. Заготівлю живців проводять глибокої осені після настання перших морозів, при цьому температура повітря має бути близько 8-10 градусів. Живці потрібно зв’язати разом, зволожити водою за допомогою обприскувача і обмотати поліетиленовою плівкою. На зберігання їх поміщають на полицю холодильника або закопують у сніг, там вони пробудуть приблизно 6 місяців. Перш ніж приступити до щеплення, живці протягом декількох годин повинні пробути в талій воді. Для щеплення потрібно взяти дуже гострий інструмент, який добре стерилізують. Щоб прискорити зрощення, зрізи потрібно робити точними і рівними.

Хвороби черешні з фото та описом

Велика частина хвороб черешні та вишні є спільними. Черешня найбільше схильна до грибкових захворювань таких, як: моніліоз, коккомікоз і клястероспоріоз.

Клястероспоріоз

Клястероспоріоз

Дірчаста плямистість, яку ще називають клястероспоріозом, пошкоджує стебла, гілки, листові пластини, квітки і бруньки рослини. На поверхні листя з’являються цятки темно-бурого забарвлення з облямівкою темнішого відтінку. На місці плям тканина листя розфарбовується, і з’являються дірочки. Уражене листя облітає раніше покладеного терміну. На уражених хворобою стеблах спостерігається відмирання тканин, камедетечіння, при цьому відбувається всихання ягід. Заражені частини рослини потрібно видалити, при цьому проводять очищення і дезінфікування місць зрізів розчином мідного купоросу (1%), потім їх 3 рази натирають листям щавлю з десятихвилинною перервою між сеансами. А в самому кінці їх промазують садовим варом. До того як розкриються бруньки, слід провести обробку ділянки Нітрафеном або розчином мідного купоросу (1%). Після того як черешня відцвіте, проводять друге обприскування розчином бордоської суміші (1%). Наступну обробку проводять через 15-20 днів після другої, а востаннє ділянку з черешнями обприскують не пізніше ніж за 20 днів до збору плодів.

Моніліоз

моніліоз

Сірою гниллю, або моніліозом, або моніліальним опіком можуть заразитися будь-які кісточкові культури, наприклад, черешня, вишня, алича, абрикос, персик або слива. В ураженої рослини спостерігається гниття плодів, засихання квіток і гілок. Якщо стоятиме сира погода, то на поверхні ягід і зав’язей з’являться подушечки сірого забарвлення, в яких містяться спори грибка, внаслідок чого відбувається зморщування і засихання плодів. Як тільки уражене дерево відцвіте, його обприскують бордоською сумішшю (1%), вдруге таку обробку проводять після того, як мине 15 днів після збору плодів. Під час обробки слід вирвати всі заражені зав’язі та ягоди, а також видалити уражені пагони і згребти облетіле листя, і все знищити. За наявності камедетечіння, скориставшись дуже гострим інструментом, необхідно прочистити рани до здорової тканини, а потім провести їхню обробку, як у разі поразки рослини клястероспоріозом (мідним купоросом, листям щавлю і садовим варом).

Коккомікоз

Коккомікоз

Найчастіше коккомікоз вражає саме листя, в більш рідкісних випадках він пошкоджує стебла, ягоди і черешки. У сиру погоду ця хвороба розвивається найшвидше. У червні на поверхні листових пластин з’являються маленькі цятки буро-червоного кольору, з часом вони стають дедалі більшими, поки не зливаються одна з одною. При цьому уражається практично вся листова пластина, через що листя облітає завчасно. Якщо дерево уражене дуже сильно, то спостерігається вторинний ріст пагонів. Це захворювання призводить до більш тривалого дозрівання ягід, рослина слабшає, зменшується її морозостійкість, у деяких випадках садівник може повністю позбутися врожаю. Перш ніж розкриються бруньки, хвору черешню слід обробити препаратом, що містить мідь (наприклад: бордоською сумішшю, оксихлоридом міді або мідним купоросом). Під час формування бутонів рослину обприскують розчином Хоруса (на 1 відро води 2-3 грами). Другий раз рослину обприскують Хорусом відразу після того, як вона відцвіте. Через 15-20 днів заражені гілки слід зрізати, при цьому необхідно захоплювати здорову тканину. Дані гілки потрібно обов’язково знищити.

Крім цих захворювань, така культура може захворіти такими хворобами, як: бура плямистість, відьмина мітла, карликовість сливи, несправжній або сірчано-жовтий трутовики, мозаїчна кільчастість, відмирання гілок, парша, плодова гниль, стекленберзький віроз та ін. У деяких випадках черешню вражають хвороби абсолютно невластиві для такої культури. Як позбутися грибкових захворювань, дуже докладно описано вище. Від вірусних хвороб ефективних ліків на даний момент не знайдено. У профілактичних цілях рекомендується суворо дотримуватися правил агротехніки культури і правильно доглядати за рослиною.

Шкідники черешні з фото і назвами

Черешню вражають ті ж самі шкідники, що й інші кісточкові рослини. Нижче будуть описані ті шкідники, які зустрічаються найчастіше при вирощуванні черешні на садовій ділянці.

Чорна вишнева

Чорна вишнева

Найбільшу небезпеку для черешні та вишні представляє яблунево-подорожникова і чорна вишнева попелиця. Личинки таких шкідників висмоктують рослинний сік з листових пластин, унаслідок чого ріст центральної жилки припиняється, а також спостерігається згортання, засихання і почорніння самого листа. В уражених попелицею молодих дерев спостерігається деформація і зменшення приросту, у тих рослин, які вже почали плодоносити, не відбувається закладання квіткових бруньок, а також помітно знижується якість ягід. На поверхні листя з’являється шар паді (солодкі та липкі екскременти шкідників), на якій воліє селитися сажистий грибок. На початку весняного періоду по сплячих бруньках дерево потрібно обприскати Конфідором, через півмісяця проводять повторну обробку. З таким шкідником можна боротися нешкідливими рослинними засобами, які вирізняються інсектицидними властивостями. Наприклад, можна використовувати наступний розчин: на 1 відро води береться 200 грам тютюнового пилу і невелика кількість рідкого мила.

Вишнева муха

Вишнева муха

Вишнева муха так само дуже небезпечна для черешні та вишні. Вона може знищити близько 90 відсотків усього врожаю. Личинки такого шкідника з’їдають нектар із квіток, а ще висмоктують сік із ягід, унаслідок чого вони пошкоджуються. Найбільшу небезпеку такий шкідник становить для середньо- і пізньостиглих сортів черешні. Пошкоджені шкідником ягоди стають темними, починають гнити і обсипаються. Личинки, що вибралися з опалих плодів, зариваються в ґрунт. Щоб зловити таких мух, використовують спеціальні пастки. Для їх виготовлення використовують фанеру або пластик, їх фарбують у насичено-жовтий колір, а потім обмазують ентомологічним клеєм або вазеліном. Готові пастки розвішують на черешні на висоті 150-200 см. Через 3 дні перевірте пастки, якщо ви на них знайдете не менше ніж 5-7 мух, то обприскайте черешню Конфідором або Актелліком. Якщо рослина була обприскана Конфідором, то повторну обробку цим же засобом проводять через 20 днів після першої, а якщо Актелліком – то через 15 діб. Останній раз черешню можна обробити не пізніше, ніж за 20 діб до збору плодів середньо- і пізньостиглих сортів.

Листовійки

Листовійки

Менш небезпечними є листовійки, але їхні гусениці гублять листові пластини. Так, гусениці глодового і розанної листовійки, з’їдаючи листя, його скручують і фіксують за допомогою павутини вздовж центральної жилки. При цьому гусениці строкато-золотистої листовійки відрізняються тим, що скручують листові пластини поперек серединної жилки. Усі ці гусениці зжирають пелюстки квіток і бруньки, а також обгризають листові пластини, водночас від них залишається тільки скелет із прожилок. Гусениці більш старшого віку вигризають м’якоть плодів і пошкоджують зав’язі. У підкіркової листовійки гусениці травмують нижню частину стовбура дерева, вони вгризаються в деревину і роблять там безліч ходів. Коли всі плоди будуть прибрані, необхідно очистити уражені місця на стовбурі, а потім обробити рани і всю рослину концентрованим розчином Хлорофосу. Повторну обробку проводять навесні до того, як розкриються бруньки.

Вишневий трубковерт

Вишневий трубковерт

Нашкодити будь-яким кісточковим рослинам, включно з вишнею і черешнею, може вишневий трубковерт. Личинки цієї комахи поїдають ядра, що знаходяться в кісточках, при цьому пошкоджується і м’якоть ягід. Щоб позбутися такого шкідника, обробити дерево доведеться 2 рази. Як тільки рослина відцвіте, її потрібно обприскати розчином Актари (на 1 відро води 1,5 грама), через півмісяця проводять ще одну обробку, використовуючи для цього Карбофос, Амбуш, Актеллік, Корсар або Метафокс.

П’ядуни-обдирало

П'ядуни-обдирало

Також найчастіше на черешнях і вишнях живуть п’ядуни зимові та п’ядуни-обдирало. Гусениці таких комах харчуються листям, бутонами і квітками. Ховаються вони в листових пластинах, які з’єднують павутиною. Якщо шкідників буде дуже багато, то від листя рослини залишаться лише прожилки. На відміну від інших гусениць, що мають 8 пар ніг, у цих їх тільки 5, через це під час пересування вони згинають свою спинку петлею. До того як рослина зацвіте, її потрібно обприскати Золоном, Фосфамідом, Карбофосом, Метафосом, Ціаноксом або іншим засобом схожої дії. На початку весняного періоду до того, як розкриються бруньки, необхідно обробити ділянку Олеокупритом або Нітрафеном.

Також черешні може нашкодити бурий плодовий і червоний яблуневий кліщі, вишнева пагонова, мінуюча і фруктова смугаста молі, вишневий, жовтий сливовий і слизовий пильщики, заболонник, непарний короїд, кільчастий, пуховий і непарний шовкопряди, яблунева скляниця та ін. Але проблема з цими шкідниками може виникнути тільки в разі порушення правил агротехніки або через грубі помилки в догляді, через що дерево слабшає. Щоб знищити таких шкідливих комах, потрібно вибрати один із препаратів, який було описано вище.

Птахи так само можуть помітно зменшити кількість плодів. Річ у тім, що вони люблять поласувати стиглими ягідками. Щоб врятувати врожай, на рослині слід розвішати стрічки, зроблені з фольги, що шарудить, або непотрібні диски, призначені для комп’ютера. Якщо таким чином відлякати птахів не вдасться, то на рослину треба буде накинути сітку, величина комірок якої має дорівнювати 5х5 см.

Сорти черешні з фото та описом

Ранні сорти черешні

За термінами дозрівання всі сорти черешні поділяють на ранньостиглі, середні та пізньостиглі. Ранньостиглі сорти:

Ранні сорти черешні

  1. Валерій Чкалов. Рекомендовано використовувати в якості запилювачів для цієї великої самобезплідної рослини такі сорти черешні: Апрелька, Червнева рання, Жабуле, Скороспілка. Така рослина починає плодоносити на п’ятий рік. Червоно-чорні широкосерцеподібної форми ягоди мають притуплену вершинку і важать від 6 до 8 грамів. У темного забарвлення м’якоті є прожилки рожевого кольору.
  2. Данна. Частково самоплідний сорт, що відрізняється врожайністю. Починає плодоносити тільки на п’ятий або шостий рік. Одномірні округлі ягоди темно-червоного кольору мають трохи конічну форму і важать у середньому 4,5 грама. Солодка темно-червона м’якоть дуже соковита і ніжна.
  3. Леся. Цей сорт морозостійкий, йому не потрібна велика кількість тепла, проте він схильний до зараження коккомікозом. Починає плодоносити на четвертий або п’ятий рік. Темно-червоні ягоди серцеподібної форми важать від 7 до 8 грамів. Солодко-кисла соковита м’якоть досить щільна.
  4. Рубінова Нікітіна. Цей частково самоплідний сорт вирізняється стійкістю до захворювань і шкідників, і врожайністю. Починає плодоносити на п’ятий або шостий рік. Ягоди важать близько 3,8 грамів і мають темно-червоне забарвлення. Солодка соковита м’якоть досить ніжна.
  5. Рання розовинка. Цей сорт має стійкість до морозів і грибкових захворювань, а також урожайність. Починає плодоносити на 4 або 5 рік. Рожеві ягоди мають овально-округлу форму і рум’янець червоного кольору. Плоди важать близько 6-7 грамів і мають прекрасний смак. В якості запилювачів потрібно використовувати такі сорти: Угольок, Аннушка, Етика, Дончанка, Валерія.

Ранні сорти черешні

Також досить популярними є такі сорти, як Визнання, Дебют, Ласуня, Мелітопольська рання, Казка, Мелітопольська червона, Електра, Рубінова рання, Шанс, Ера, Присадибна жовта, Аріадна, Черемашня, Червона гірка, Овстуженка та ін.

Сорти середнього терміну дозрівання

Сорти середнього терміну дозрівання

Популярні середньостиглі сорти:

  1. Оксамитова. Цей десертний сорт має стійкість до грибкових захворювань. Плодоношення починається в п’ять років. Глянцеві великі ягоди мають темно-червоне забарвлення і відмінний смак.
  2. Нектарна. Цей сорт, що відрізняється врожайністю, починає плодоносити на четвертий або п’ятий рік. Глянцевий плід забарвлений у темно-червоний колір. Солодка хрустка м’якоть досить соковита.
  3. Угольок. Урожайність у сорту середня. Вступає в плодоношення на четвертий або п’ятий рік. Темно-червоні ягоди мають соковиту і щільну м’якоть, яка має слабко виражений винно-солодкий смак.
  4. Французька чорна. Морозостійкий сорт середньої врожайності, починає плодоносити на сьомий рік. Ягоди мають практично чорне забарвлення і соковиту щільну м’якоть десертного смаку.
  5. Присадибна. Урожайний сорт, що вступає в плодоношення на шостий або сьомий рік. Глянцеві жовтуваті великі ягоди серцеподібної форми мають рум’янець червоного кольору. Ніжна соковита м’якоть має винно-солодкий смак.

Сорти середнього терміну дозрівання

Також досить великою популярністю користуються такі сорти: Рубінова, Франц Йосип, Кубанська, Дайбера чорна, Гедельфінгенська, Тотем, Епос, Аделіна, Дачниця, Дилема, Простір, Родзинки, Дніпровка, Вінка, Міраж, Суперниця, Тавричанка, Талісман, Пам’яті Чернишевського, Радиця, Веда та ін.

Пізні сорти черешні

Популярні пізні сорти:

Пізні сорти черешні

  1. Бряночка. Самобезплідний сорт, що вирізняється високою врожайністю та стійкістю до морозів і коккомікозу. Починає плодоносити на п’ятий рік. Темно-червоні ягоди широкосерцеподібної форми важать близько 7 грамів. Солодка щільна м’якоть також має темно-червоне забарвлення. Як запилювачів рекомендовано використовувати такі сорти, як Веда, Іпуть або Тютчівка.
  2. Мічурінська пізня. Самобезплідний сорт, що вирізняється високою врожайністю і морозостійкістю. Починає плодоносити лише на п’ятий або шостий рік. В якості запилювачів використовується сорти Рожеві перли і Мічурінка. Широкосерцеподібні ягоди темно-червоного забарвлення важать близько 6,5 грама. Соковита червона м’якоть має солодкий смак.
  3. Прощальна. Самобезплідний сорт, що вирізняється високою врожайністю і стійкістю до посухи. Починає плодоносити з чотирьох або п’яти років. Округлі дуже великі ягоди червоного кольору важать близько 14 грамів. Жовтувата м’якоть хрящувата і щільна. Для запилення рекомендовано використовувати такі сорти: Аннушка, Аеліта, Донецьке вугіллячко, Сестричка, Етика, Валерія, Валерій Чкалов, Ярославна, Донецька красуня.
  4. Лена. Самобезплідний сорт, що має стійкість до морозів і грибкових захворювань, а також високу врожайність. Починає плодоносити на четвертий рік. Червоно-чорний плоди тупосерцеподібної форми важать близько 8 грамів. М’якоть щільна. Для запилення підходять такі сорти: Овстуженка, Ревна, Тютчівка, Іпуть.
  5. Амазонка. Самобезплідний сорт, що вирізняється врожайністю та стійкістю до морозів і посухи. Темно-червоні щільном’ясі плоди добре відокремлюються від плодоніжки і важать близько 9 грамів. Рожево-червона м’якоть щільна і хрящувата. Для запилення рекомендовано використовувати такі сорти: Дончанка, Ярославна, Аннушка, Донецька красуня, Рання рожевинка.

Пізні сорти черешні

Також популярністю користуються такі сорти: Анонс, Іскра, Дружба, Зодіак, Дивна, Віха, Великоплідна, Оріон, Мелітопольська чорна, Меотида, Престижна, Сюрприз, Романтика, Темпоріон, Космічна, Аншлаг та ін.