Чорний горіх

Чорний горіх

З усіх представників сімейства Горіхові дерево чорний горіх є найбільш високорослим. Вона вирізняється незвичайним зовнішнім виглядом і універсальністю, у зв’язку з чим більшість садівників неодмінно хочуть прикрасити нею свою ділянку. Однак щоб рослина росла і розвивалася в межах норми, їй необхідний особливий догляд.

Особливості чорного горіха

Рослина горіх чорний, або американський є представником роду Горіх сімейства Горіхові. Вона являє собою дерево, яке у висоту може досягати близько 30-40 метрів. У середніх широтах висота такої рослини, як правило, не перевищує 18 метрів, водночас стовбур у поперечнику сягає близько 50 см. На поверхні темної кори знаходиться безліч глибоких тріщин. Назву дерево отримало завдяки ефектному чорному забарвленню плодів, кори та деревини.

У чорного горіха є кілька характерних особливостей:

  • має ефектну розкидисту крону;
  • його гілки спрямовані вниз;
  • кора забарвлена в темний коричневий відтінок, а по всій її поверхні розміщуються тріщинки;
  • структура темно-коричневої деревини дуже міцна;
  • кромка овальних листових пластин зазубрена;
  • навесні утворюються досить довгі зеленуваті сережки;
  • спочатку овальні горіхи забарвлені в блідо-зелений колір, а коли вони дозрівають, їхнє забарвлення змінюється на темне.

Чорний горіх

Родом таке високоросле дерево з Північної Америки. У зв’язку з цим у народі його досить часто називають «канадським горіхом», або «американським горіхом». Рослину можна зустріти в широколистяних лісах, водночас її ареал доволі великий: від штату Массачусетс у південному напрямку до Флориди, а в західному – до Міннесоти й Техасу.

Ця рослина зустрічається на території всієї Європи. Однак у Скандинавських країнах воно не росте, через те, що там доволі суворий холодний клімат. Чорний горіх воліє рости на річкових і озерних берегах, у горах, а також у листяних лісах. Річ у тім, що йому необхідний вологий ґрунт.

Посадка та догляд

Чорний горіх

Чорний горіх відрізняється тим, що його листя має фітонцидні властивості. Фітонциди здатні винищити різні бактерії, що знаходяться в повітрі, завдяки цьому відбувається його очищення. Для того щоб таке ефектне дерево гарно росло, на вашій ділянці для нього слід вибрати найбільш підходяще місце.

Слід пам’ятати, що якщо в повітрі буде висока концентрація фітонцидів, то це призведе до загибелі не тільки патогенних, а й корисних для людського організму бактерій. У зв’язку з цим, якщо ви вирішили посадити одразу кілька саджанців, то дистанція між ними має бути не менше 15-20 м.

Оптимальні умови для росту

Чорний горіх

Щоб канадський горіх ріс і розвивався в межах норми, температура повітря повинна бути не нижчою за 10 градусів. Однак дорослі рослини відрізняються своєю стійкістю до холоду, їм не шкодить зниження температури повітря до мінус 38 градусів.

Ґрунт має бути слаболужним або нейтральним. Дерево, що росте на слабокислому або кислому ґрунті, відстає в розвитку і не здатне нормально підготуватися до майбутньої зими.

Чорний горіх вирізняється своєю вологолюбністю. Досить часто в штаті Індіана коренева система рослини виявляється затопленою. Нерідко вона перебуває під водою впродовж 4 тижнів, проте це не завдає шкоди рослині.

Для посадки такої культури не рекомендується вибирати ділянки, розташовані неподалік від плодових дерев. Також поруч із нею не зможе нормально рости береза, а ще Пасльонові (помідори, картопля і баклажани). Річ у тім, що листя чорного горіха виділяє токсичну речовину – юглон, яка чинить згубний вплив на рослини, що знаходяться в безпосередній близькості з ним. Через деякий час таке сусідство призводить до загибелі цих рослин. Однак є дерева, які прекрасно ростуть поруч із канадським горіхом, наприклад: клен, липа і граб.

Посадка чорного горіха

Чорний горіх

Перш ніж приступити до безпосередньої посадки чорного горіха, потрібно зайнятися підготовкою ґрунту на ділянці. До весняної посадки ґрунт починають готувати восени. Протягом 6 місяців земля зможе накопичити необхідну кількість вологи. Її обов’язково удобрюють, для цього вносять у ґрунт компост або перегній (3-4 кг на 1 м2).

Коли до висадки саджанця залишиться 1,5-2 тижні, в підготовлену лунку потрібно всипати землю, яку змішують з 50 грамами калійної солі зі 150 грамами суперфосфату. Безпосередньо перед висадкою кореневу систему саджанця на деякий час занурюють у розчин засобу, що стимулює ріст.

Розміри посадкової лунки мають відповідати величині кореневої системи. Поверхню пристовбурного кола у висадженої рослини потрібно систематично розпушувати, а саме деревце підгортати. Щоб уникнути надмірного випаровування вологи, поверхню ґрунту біля рослини потрібно засипати шаром мульчі.

Догляд за горіхом

Чорний горіх

Протягом періоду цвітіння і вегетації рослині забезпечують регулярне рясне зволоження ґрунту в пристовбурному колі. З другої половини липня починають поступово скорочувати рясність поливу, що допоможе підготуватися чорному горіху до зими. Однак під час формування плодів (з липня до останніх днів серпня) треба стежити за тим, щоб ґрунт був завжди злегка вологим.

Формуюча обрізка рослині не потрібна. Однак у санітарних цілях необхідно своєчасно обрізати травмовані та засохлі гілки. Обрізати дерево рекомендується на початку весняного періоду відразу ж, як розпустяться бруньки, при цьому температура повітря не повинна опускатися нижче мінус 10 градусів.

Розмноження чорного горіха

Чорний горіх

Дану культуру розмножують насіннєвим способом, живцюванням і прищепами. Найбільшою популярністю користується вирощування дерева з насіння, при цьому для посадки в сад використовують однорічні або дворічні саджанці. Слід врахувати, що однорічні саджанці набагато швидше приживаються. У процесі посадки саджанців, їх потрібно засипати землею на 2/3 висоти.

При виборі насіннєвого розмноження потрібно врахувати, що горіхи покриті високоміцною шкаралупою. Тому насіння потребує спеціальної підготовки, в іншому випадку появи сіянців доведеться чекати дуже довго. У склянку наливають теплу воду (від 20 до 23 градусів) і занурюють у неї насіннєвий матеріал. Витримують насіння у воді протягом трьох днів. Не забувайте регулярно міняти воду на свіжу: в ранковий і вечірній час.

Далі горіхи відправляють на пророщування, для цього їх закопують у зволожений пісок або тирсу, при цьому заглиблюють на 10-12 сантиметрів. Оптимальна температура для проростання – від 18 до 24 градусів. Регулярно зволожуйте субстрат і через 15-20 днів з’являться перші сіянці.

Хвороби та шкідники

Чорний горіх

Американський горіх – це дуже потужна рослина, яка здатна протистояти як шкідникам, так і різним захворюванням. Однак і таке дерево може захворіти. Найбільш часто воно страждає від бактеріозу. Ознаки хвороби:

  • форма листя змінюється, а на його поверхні утворюються цятки чорного кольору;
  • плоди деформуються.

Починає розвиватися захворювання в системі коренів, а сприяє цьому дощова погода. У профілактичних цілях рекомендується вчасно прибирати облетіле листя з поверхні ґрунту. Якщо квітки ще не вражені хворобою, то спробувати врятувати рослину можна за допомогою обприскування бордоською сумішшю.

Також вразити цю рослину може і бура плямистість. Спочатку цятки темного забарвлення утворюються на листі, а через деякий час вони з’являються і на плодах. При виявленні перших симптомів хвороби проводять обробку дерева фунгіцидним препаратом.

Застосування чорного горіха

Чорний горіх

Чорний горіх культивується не тільки як декоративна або плодова рослина, його ще використовують для отримання цінної деревини.

Характеристики деревини:

  • забарвлення серцевини може бути найрізноманітнішим: від яскраво-шоколадного до коричневого (можуть бути темні смуги);
  • деревина може бути пофарбована в різні кольори: фіолетовий, червоний або блідо-зелений;
  • на волокнах є особливий малюнок;
  • блиск природний середній;
  • волокна прямолінійні, можуть бути нерівними.

Продукти такого дерева прості в роботі. Матеріал добре піддається обробці, чудово полірується і клеїться.

Чорний горіх

Особливу цінність мають меблі з деревини канадського горіха. Вони вирізняються антимікробними властивостями, мають ефектний зовнішній вигляд і стійкі до зовнішнього впливу. У деревині містяться певні ефірні олії, глікозиди та органічні кислоти. У зв’язку з цим продукти, виготовлені з неї, мають надійний захист від появи хвороботворних грибків і бактерій.

Однак у матеріалу є значний недолік – досить низька міцність. Деревина під час розпилювання починає гнутися. Однак вона ідеально підходить для складання декоративних складних предметів меблів, оскільки в цьому випадку вітається висока еластичність.

Для того щоб меблі вийшли більш довговічними, сушать і зберігають дошки за певними правилами. З такої деревини виготовляють:

  • збройові приклади;
  • музичні інструменти;
  • підлогове покриття;
  • предмети декору.

Крім промислового виробництва чорний горіх використовується у фармакології та медицині. З його екстракту готують ліки і настоянки.

Корисні властивості та протипоказання

Плоди чорного горіха можна вживати в їжу, при цьому вони мають особливий смак. Вміст жирів у ядрах від 55 до 66 відсотків. Тому такі ядра за своєю поживною цінністю схожі з англійським горіхом.

Користь

Чорний горіх

Такі плоди застосовують як добавку до їжі. Вони містять у собі жирні кислоти, а ще вітаміни груп В, Е, А, С і РР. У десяти плодах міститься стільки йоду, скільки потрібно людському організму на день. Також до їхнього складу входить каротин і танін.

Користь ядер:

  • допомагає організму швидше вилікуватися від інфекційної хвороби;
  • сприяє зміцненню імунної системи;
  • має глистогінну дію;
  • сприяє розширенню судин, приводить у норму тиск;
  • активізує мозкову діяльність;
  • позбавляє від вугрової висипки;
  • тонізує шкірний покрив, скорочує число зморшок.

Їсти ядра можна свіжими або для початку трохи підсмажити. Дітям можна з’їдати максимум 5 ядер, а дорослим – від 8 до 10. Їх додають у десерти, а також використовують як приправу для других і перших страв.

Протипоказання

Чорний горіх

Оскільки в ядрах міститься багато жиру, то цей продукт є висококалорійним. Тому він не підходить для людини, яка намагається позбутися зайвої ваги.

Людям, які страждають від гастриту, не можна вживати в їжу смажені ядра. Горіхи вважаються потужним алергеном, на це варто звернути увагу алергікам. Якщо з’їсти багато ядер чорного горіха, то це може призвести до розвитку алергічної реакції. Чорний горіх не можна їсти дітям молодше п’яти років, а ще жінкам під час вагітності та годування груддю.